2020-02-28 14:29

Baronii s-au opus suspendării lui Geoană . Ponta ameninţă în şoaptă cu demisia

 |  20:20
Baronii s-au opus suspendării lui Geoană . Ponta ameninţă în şoaptă cu demisia

Pedepsirea luiMircea Geoană nu a fost un lucru aşa de uşor pe cât a crezut Victor Ponta, semncă puterea sa în partid nu este pe deplin consolidată. Majoritateavicepreşedinţilor au refuzat să-l suspende pe Geoană după cum propusese Ponta,moment în care preşedintele PSD a ameninţat că-şi dă demisia dacă nu se ia osancţiune. La sfatul lui Iliescu, care i-a recomandat „cârlanului nărăvaş” săfie mai înţelept, Adrian Năstase a venit cu propunerea minune: Mircea Geoană numai are voie să aibă declaraţii în dezacord cu linia partidului.

La doar o zi dupăpedeapsa primită de fostul preşedinte al PSD începe să se facă lumină înprivinţa modului în care decizia a fost tranşată în interiorul conduceriisocial-democraţilor. Victor Ponta a venit sigur pe el că „problema Geoană” vafi rezolvată rapid, fără a exista vreo opoziţie. Liviu Dragnea şi AdrianNăstase chiar au ieşit cu declaraţii, înaintea şedinţei conducerii BirouluiPermanent, în care au vorbit despre faptul că Mircea Geoană trebuie să ia o„pauză în PSD”. Primul moment de ruptură l-a constituit declaraţia lui IonIliescu, care a spus că Mircea Geoană trebuie păstrat în interiorul partidului.Mai mult, preşedintele de onoare al PSD i-a povestit lui Victor Ponta despreîntâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele israelian Shimon Peres. „Trebuiemai multă înţelepciune, nu să fii un cârlan nărăvaş”, a fost fraza folosită deIliescu pentru a-l potoli pe tânărul lider al pesediştilor. Mircea Geoană afost avertizat şi el să înceteze cu declaraţiile împotriva deciziilor luate deconducerea partidului.

Taberele din conducereaPSD

În BiroulPermanent, Victor Ponta le-a prezentat vicepreşedinţilor PSD lista cu acuzaţiiîmpotriva lui Mircea Geoană. După fiecare acuzaţie le spunea celorlalţi „poatesunt prea necopt să conduc partidul”, aluzie la declaraţiile preşedinteluiSenatului. Ponta a propus ca sancţiune pentru Geoană suspendarea pentru şaseluni din partid. În acel moment, vicepreşedinţii au dat semne că nu sunt deacord cu această măsură radicală. Ioan Toma, Dan Nica, Marian Vanghelie, MarianOprişan, Ion Prioteasa, Constantin Niţă şi Ecaterina Andronescu au dat deînţeles că nu vor vota pentru suspendarea lui Geoană. Cei mai vocali au fostOprişan şi Vanghelie. Baronul de Vrancea chiar i-a admonestat pe Radu Moldovanşi pe Constantin Nicolescu care au încercat să-l oprească. „PSD, partid serios,aplecat către problemele ţării şi oamenilor, cu o forţă care stă în sumaliderilor de valoare pe care îi are atât în plan local cât şi central, nu poatelua măsuri de asemenea gen (n.r. – suspendarea) decât dacă un membru de partida greşit grav”, ne-a declarat Marian Oprişan, cel care i-a luat astfel indirectapărarea lui Miron Mitrea, vizat şi el stilul autoritar al noii conduceri. Momentuli-a picat extrem de rău lui Ponta, care nu i-a avut de partea sa decât pe LiviuDragnea, Adrian Năstase, Radu Moldovan, Titus Corlăţean, Bunea Stancu şiConstantin Nicolescu. Opoziţia din Biroul Permanent a fost neaşteptată, lucrucertificat de faptul că Ponta îşi programase conferinţa de presă pentru ora12.30.

„Convoc Congresulextraordinar”

Pentru a arăta cănu se joacă preşedintele PSD le-a spus celor prezenţi că dacă Geoană nu va fisancţionat, va convoca Congresul extraordinar şi va cere un nou vot deîncredere. Pentru a se cădea la pace, lui Ponta i s-a explicat că dacă i seretrage sprijinul politic lui Geoană, PSD va pierde şi poziţia de preşedinte alSenatului. Adrian Năstase a venit atunci cu soluţia miraculoasă: „Geoană va fisancţionat cu suspendarea dacă, de acum înainte, va face vreo declaraţieîmpotriva deciziilor luate de Biroul de conducere al PSD”. Decizia a fostscrisă şi consemnată la Secretariatul General pentru a fi folosită în cazul încare Mircea Geoană va recidiva. După alte două ore de parlamentări, Ponta aieşit victorios cu decizia Biroului Permanent, iar Geoană a fost de acord cuacest „silenzio stampa” impus de partid. Şedinţa a arătat însă că baroniilocali nu sunt dispuşi să-i facă pe plac necondiţionat lui Victor Ponta.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine