2020-05-29 11:26

Băsescu amână ofițerul acoperit. Ghicitoarea se dezvăluie când va fi „toată presa”

 |  21:01
Băsescu amână ofițerul acoperit. Ghicitoarea se dezvăluie când va fi „toată presa”

Răzvan Mateo Mateescu

În scandalul pe care l-a declanșat pe tema ofițerului acoperit din rândul candidaților la prezidențiale, președintele Traian Băsescu a declarat miercuri seară, la TVR 1, că va da mai multe detalii de față cu toată presa, dar a ținut să precizeze că nu are informații de la serviciile secrete. A mai oferit însă un indiciu în plus, spunând că dacă „printre candidaţi există un DOMN care a avut în trecutul lui un astfel de lucru, acest lucru trebuie recunoscut”. Așa că putem tăia DOAMNELE de pe listă. După ce am stabilit că este „un domn”, mai aflăm și că ar putea fi chiar un domn procuror. Tot șeful statului ne dă mură-n gură: „Ar putea să fie nişte probleme, dacă ai fost cumva într-o situaţie de incompatibilitate, spre exemplu să fi fost angajat în justiţie, la acea vreme”. El a invocat Legea 92/1992 care „avea o prevedere expresă, pentru procurori şi judecători, că nu pot fi ofiţeri acoperiţi”, de unde și incompatibilitatea de care vorbește. În fine, ne-a localizat și în timp perioada în care respectivul candidat ar fi fost ofițer acoperit, și anume „după 1990”, subliniind că tocmai de aceea „nu este ceva rușinos”, dar e un fapt care trebuie cunoscut.

Apoi, tocmai când ne așteptam să spună „ghici, ghicitoarea mea”, ne-a amânat anunțându-ne că „are o oarecare planificare” și că vrea să fie „un moment în care să aibă acces toată presa” pentru a spune „un lucru sau altul”.

Sârbu a mințit prin omisiune

„Eu cred că ar fi foarte bine să ştim exact ce am declarat eu, pentru că răspunsul domnului Sârbu acoperă doar o jumătate din ceea ce eu am declarat. Eu am spus că este un fost ofiţer acoperit sau un ofiţer acoperit, pentru că, atunci când ştii despre cineva că a fost ofiţer acoperit, nu ştii şi când i-a încetat mandatul şi acesta este un lucru pe care trebuie să îl afli înainte de a fi candidat la Preşedinţie. Cetăţeanul să ştie că are un preşedinte care nu are nimic de ascuns”, a spus Băsescu.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu a declarat miercuri că SIE a trimis o scrisoare la comisia de control în care susține că nu este nici un ofițer acoperit printre candidați, parlamentari sau miniștri.

Dar Băsescu susține că Sârbu „a minţit prin omisiune astăzi, şi nu numai astăzi”: „Dânsul este într-o lungă campanie, de când am făcut această afirmaţie la un post de televiziune, nu conteneşte să îşi aducă aminte că nu există ofiţer acoperit. În familia dânsului, vrea să spună. Da’ dosarul lui Băsescu... Frate, dar îmi căutaţi dosarul de 25 de ani. Nu este. Ce v-am spus că este, aia s-a găsit la SRI, rapoartele de voiaj, nu altceva”.

Președintele a mai explicat că SIE i-a transmis lui Sârbu doar că „nu există ofițer acoperit printre candidați”, în timp ce el a ridicat și problema „dacă a fost”. Băsescu se declară convins că „o astfel de afirmaţie nu face rău nimănui, o astfel de recunoaştere, dacă va fi”, dar „problema este alta, un fost ofiţer acoperit nu poate să fie liniştit, indiferent ce altă funcţie are”.

Încă o dată, a întărit faptul că nu a primit nici un document cu persoana în cauză de la vreun serviciu secret: „Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, eu ar fi trebuit să tac. Sunt şef de stat şi ştiu ce înseamnă secretul de stat”. În schimb, exprimă un punct de vedere.

Sârbu a replicat la spusele lui Băsescu susținând că a declarat doar ce îi permite legea, iar dacă președintele vrea să spună mai multe, să citească legislația înainte.

Ungureanu: președintele e la limita instigării

Fostul şef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu, acum prim-vicepreședinte PDL, l-a criticat pe Traian Băsescu spunând că „deja trece dincolo de limita exagerării politice şi a discursului politic şi se apropie periculos de mult de limita instigării la comiterea de infracţiune” în cazul candidatului-ofiţer acoperit.

„În cazul în care are documente şi documentele sunt dovezi preemptorii, opozabile în justiţie, şi crede că pe seama lor pot fi încălcate articolele Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, atunci s-o facă, dar o face pe riscul domniei sale. Este cetăţean al României şi trebuie să se supună tuturor legilor, aşa cum ne supunem cu toţii“, a susţinut Ungureanu. În opinia sa, Băsescu „greșește foarte tare” și politic prin acest scandal, sperând că stârnește „o furtună suplimentară în România”. Ungureanu a mai susținut că dacă divulgă un secret de stat, la care a avut acces, Băsescu „distruge unul din fundamentele (…) raportului dintre diferitele componente ale sistemului naţional de siguranţă şi de apărare şi prima magistratură a ţării”, respectiv încrederea. Efectul declarațiilor lui Băsescu este devastator asupra cooperăriin dintre serviciile secrete deoarece demonstrează că în România politicienii se folosesc de informații confidențiale în jocurile politice. „Prin extrapolare, aceasta arată că democraţia românească şi actorii ei principali nu sunt maturi, ceea ce nu face în nici un fel bine României”, crede Ungureanu.

Dacă este vorba despre un fost ofițer, odată ajuns în rezervă „ poate să adopte orişice opţiune de viaţă”, dar  timp de 30 de ani trebuie să țină „secretul asupra activităţii sale şi asupra a tot ceea ce a făcut pe durata angajării în acel serviciu”, și nici Băsescu nu poate deconspira aspecte legate de această temă, pentru că  încalcă Legea 182/2002, a explicat Ungureanu.

Totuși, dacă are dovezi că ofițerul respectiv este activ și, astfel, se află într-o situație de incompatibilitate, președintele ar trebui să sesizeze parchetul, mai crede MRU.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-18Parerea ta...

DECI!
18 Sep 2014

Nu-s DAME amestecate in afacere…inseamna ca-i cineva din garda veche, cum se spune! Pe mine ma amuza tare afirmatia lui MRU, potrivit careia efectul declaratiilor lui Base’ va fi devastator pentru serviciile secrete care coopereaza intre ele ‘batandu-se’ adeseea pentru suprematie in ochii stapanilor lor (politicienii) care le asigura un loc sigur si bine platit – lucru stiut demult, plus faptul (fumat si invechit ca un vin ‘de casa’ cam de cand s-a nascut MRU…) ca “politicienii se folosesc de informatiile confidentiale, in jocurile politice “ ceea ce miroase A SANTAJ CURAT, dar neprobat de nimeni dintre cei lezati fiindca sunt direct implicati, deci – interesati, avand adesea o COADA - de aparat! Si, dupa cum se stie, coada are rol de echilibru in miscare, mai ales cand vrei sa faci un SALT MORTAL (fara plasa) cand ataci frontal, un inamic puternic!
SI MAI FRUMOASA
18 Sep 2014

vine afirmatia "„Prin extrapolare, aceasta arată că democraţia românească şi actorii ei principali nu sunt maturi, ceea ce nu face în nici un fel bine României”, crede Ungureanu." Carei Romanii nu-i face bine, bre?! Aleia de domeniul SF-lui, in care voi traiti o lume paralela (pe subiect)?! Sau teama lipsei de pastrare 'a aparentelor' de normalitate va sperie?! In ochii nostri sau a partenerilor straini, care va 'citesc' cu interes:)
STIMABILE MRU!
18 Sep 2014

In Ro.n-a existat cu adevarat democratie (dupa '89), decat pentru clasa politica care a inflorit prin afaceri cu statul si pe barba lui! Asa ca, sa va fie voua de colo pana MAI DINCOLO...
CROCODILUL FLAMAND
18 Sep 2014

Daca vreti sa vedeti un agent dublu dati-mi o oglinda HAHAHAHA v-am ciuruit Ia uite cum arata DASSOM in oglinda HAHAHAHAHA nu e mossad
PREMARIA SECT.2
19 Sep 2014

NAȚÎUNI, HII DĂȘTIAPTÎ! VRIEMILI O VINIT; HIARA STĂ LA PÎNDÎ! LA LUPTÎ, HULTANI DI STEIURI, LA LUPTÎ, ȘOIMANI DI ȘĂSURI! PUI DI DRACI ȘÎ DI ROHMANCI, LA ATAC! (DĂ DOMNU HONȚANU FASOLI CU CIOLAN ȘÎ CÎTI O CANUȚÎ DĂ CHIȘOARCÎ CA POMEANÎ.)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine