2020-08-08 03:40

Băsescu, nou atac la președinte: Iohannis îi vinde pe români pentru 166 de parlamentari

 |  21:01
Băsescu, nou atac la președinte: Iohannis îi vinde pe români pentru 166 de parlamentari

Decretul de promulgare a Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, care prevede că vom avea 466 de parlamentari în viitoarea legislatură, a stârnit un val de critici din partea fostului președinte Traian Băsescu, la adresa actualului lider de la Cotroceni. Băsescu i-a transmis lui Iohannis că nu respectă referendumul din 2009, când românii s-au pronunțat în favoarea unui Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari.

„Trebuie respectat rezultatul referendumului. Asta este cea mai mare eroare politică făcută de un președinte în ultimii 11 ani. (…) În Constituția României nu există referendum consultativ. Sunt convins că politicienii vor fi sancționați pentru acest lucru la alegerile viitoare”, a precizat Băsescu într-o scurtă intervenţie în faţa jurnaliştilor.

Anterior, fostul preşedinte transmisese un mesaj pe Facebook, în care l-a acuzat pe Klaus Iohannis că, odată cu promulgarea Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, și-a abandonat cea mai importantă prerogativă: aceea de a-i reprezenta pe românii care l-au ales. „Președintele Iohannis a abdicat fără să fie rege. Promulgând fără să obiecteze Legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, președintele Iohannis și-a abandonat cea mai importantă prerogativă, aceea de a-i reprezenta și de a lucra pentru cei care l-au ales. Mare decepție când am constatat că legea nu este atacată la Curtea Constituțională și iată de ce: număr de parlamentari conform noii legi: 466; număr de parlamentari conform referendumului din 2009: 300. Dacă Parlamentul nu a binevoit să respecte votul exprimat de români într-un referendum validat, președintele României avea obligația constituțională să acționeze în favoarea propriului popor”, a scris Băsescu.

Băsescu acuză lipsa de reacţie

În continuarea mesajului său, Băsescu a fost tranşant şi a precizat că președintele Iohannis „a abdicat de la îndatoririle constituționale în condițiile în care avea la dispoziție Decizia nr. 682/2012 a Curții Constituționale care, în mod indirect, îl obliga la reacție”. „În realitate, românii au fost «puțin vânduți» pentru liniștea președintelui în relația cu politicienii. O fi prea greu pentru domnul Iohannis să fie loial Constituției și propriului popor?”, a fost reacţia lui Băsescu.

La finalul mesajului de pe Facebook, fostul şef de stat a postat Decizia CCR 682 din 27 iunie 2012 asupra obiecției de neconstituționalitate: „1.10. Din această perspectivă, ceea ce distinge un referendum consultativ de unul decizional nu este, în principal, chestiunea privitoare la respectarea sau nu a voinței populare - această voință nu poate fi ignorată de aleșii poporului, întrucât este o expresie a suveranității naționale -, ci caracterul efectului referendumului (direct sau indirect). Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, în sensul că necesită intervenția altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune în operă voința exprimată de corpul electoral. 1.11. Această interpretare se întemeiază și pe principiul loialității constituționale, desprins și interpretat prin coroborarea dispozițiilor constituționale ale art. 1 - Statul român, art. 2 - Suveranitatea și art. 61 - Rolul și structura (Parlamentului), principiu care, în această materie, impune ca autoritățile cu competențe decizionale în domeniile vizate de problematica supusă referendumului (în cazul de față Parlamentul) să ia în considerare, să analizeze și să identifice modalități de punere în practică a voinței exprimate de popor. O altă viziune asupra efectelor referendumului consultativ l-ar reduce pe acesta la un exercițiu pur formal, un simplu sondaj de opinie. 1.12. Pentru aceste considerente, Curtea constată că reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluție legislativă care nu respectă voința exprimată de popor la referendumul consultativ menționat este în contradicție cu prevederile constituționale ale art. 1, 2 și 61“, arată CCR.

Revenirea la votul pe lista de partid

Reacţia lui Băsescu vine după ce, luni, Administraţia Prezidenţială a comunicat că legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost promulgată de Klaus Iohannis. Proiectul de lege privind alegerile parlamentare prevede că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Astfel, ar urma să fie 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, 134 de senatori şi doar 6 parlamentari de Diaspora (n.r. - 2 senatori şi 4 deputaţi, menţinându-se numărul actual al celor care îi reprezintă pe românii din străinătate).

Trebuie amintit faptul că la ultimele alegeri parlamentare, cele din 2012, au fost aleşi 412 deputaţi şi 176 de senatori, dar aceştia au fost aleşi în baza votului uninominal prin compensare, introdus în 2008. Sistemul din urmă cu şapte ani prevedea că intră direct în Parlament candidatul care a câştigat 50% plus unu din voturile exprimate în colegiu, la care se adăuga un sistem de redistribuire a mandatelor, în funcţie de procentele obţinute de partide la nivel naţional.

În prezent, prin intrarea în vigoare a legii promulgate de Iohannis, se revine la sistemul electoral practicat până în 2008. De asemenea, Parlamentul a modificat şi legea alegerilor locale, ceea ce înseamnă că în 2016, preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai fi aleşi nici ei prin vot direct, uninominal, ci prin votul secret al majorităţii consilierilor. În acelaşi timp, primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin. Tot luni, Iohannis a promulgat şi legea privind organizarea Autorităţii Electorale Permanente.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-21Parerea ta...

CETATEAN
21 Iul 2015

Este asa cum mi-a spus de asta toamna , un vecin fost om , de casa si politist , a lui Iliescu . lasa asa usor ca il aducem la realitate asa cum vrem noi . Este omul nostru , dar usor , cite putin il aducem la realitatea nostra . Il avem la mina . Dar incet cite putin . Dar si noile facilitati la servici , functionari , parlamentari , politie , armata . Are nevoie de ei ii este frica si teama de ei . Succes in actiunea lor , incet si cite putin .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz