2020-08-09 12:51

Băsescu nu îl lasă pe Ponta la Consiliul European

 |  20:22
Băsescu nu îl lasă pe Ponta la Consiliul European

Răzvan Mateo Mateescu

Premierul Victor Ponta este nemulțumit din nou în privința reprezentării României la Consiliul European, deoarece președintele Traian Băsescu l-a refuzat încă o dată și nu îl lasă să meargă la Bruxelles. Ponta a declarat că a avut luni o convorbire cu șeful statului, dar acesta i-a transmis că nu îi dă mandatul de a reprezenta țara și se duce tot el la reuniunea Consiliului.

Băsescu a declarat la Cotroceni că nu i-a dat mandatul premierului, ci va reprezenta el statul român pentru că datorită experienței pe care o are în probleme europene, va face față mult mai bine decât „Victor Viorel”.

În legătură cu plângerea la Senat a șefului Guvernului în care spunea că Băsescu nu i-a cerut mandat pentru Consiliul European, el a explicat că „Președintele României nu are nevoie, în mod legal, de mandat de la primul-ministru”. În schimb, ceea ce a făcut întotdeauna, a fost să ceară părerea Guvernului în legătură cu toate temele ce se vor discuta. Astfel, pe 19 iunie a solicitat Ministerului de Externe punctul de vedere al Executivului care ar urma să fie aprobat de șeful Cabinetului în așa fel încât să se armonizeze poziția celor două instituții pentru a fi prezentată la reuniunea consiliului.

Băsescu a spus că unul dintre subiectele foarte importante ce vor fi discutate în Consiliul European este semnarea acordului de liber schimb cu Republica Moldova. Georgia și Ucraina. Având în vedere că „în cei aproape zece ani de mandat” a muncit enorm – întrecut numai de Guvernul de la Chișinău - ca Republica Moldova să ajungă la acest acord, vrea să îl semneze în numele statului Român.

Provocarea la dezbatere în doi

Un alt subiect pe ordinea de zi a Consiliului European îl reprezintă energia și schimbările climatice. O altă temă este legată de spațiul de liberă circulație și justiția, zone în care este „mai credibil” decât Victor Viorel Ponta, care „a atacat justiția și a apărat corupții”, iar una dintre țintele sale pe care vrea să le ducă la împlinire până la terminarea mandatului este începerea procesului de aderare la Spațiul Schenghen.

La Consiliul European se va mai discuta despre creșterea economică, competitivitate și crearea de locuri de muncă în UE. Băsescu spune că îi propune premierului „o dezbatere în doi televizată”, în care s-ar vedea cine se pricepe mai bine la această temă.

În fine, la apropiata reuniune a consiliului se va analiza situația din Ucraina și teme de politică externă.

La toate aceste subiecte președintelui îi e „greu” să îl vadă pe „Victor Viorel” să fie mai eficient decât el.

S-a plâns la Senat

Dar în opinia premierului, România va avea „o poziție de negociere foarte slabă” mai ales că nominalizarea comisarului european o face Guvernul, confomr legilor țării și regulamentelor europene. „Îmi pare rău că orgoliul îl împiedică să gândească la ce e mai bine pentru ţară. Cel mai bine pentru ţară ar fi fost să avem un acord preşedinte-premier şi să negociem în interesul României. Nu a fost posibil. Eu am încercat acest lucru, am discutat şi azi cu preşedintele, am luat act de decizia domniei sale”, a spus Ponta. El a susţinut că Băsescu a precizat că „e treaba domniei sale ce va (portofoliu de comisar – n.r.) propune şi ne va informa după aceea”, a adăugat Ponta care a precizat că dacă s-ar fi dus el, le-ar fi arătat clar membrilor Consiliului că prioritatea României este să păstreze portofoliul Agriculturii.

Premierul Victor Ponta a transmis conducerii Senatului o adresă prin care informează că preşedintele Traian Băsescu nu a solicitat Executivului elemente de mandat pentru participarea la reuniunea Consiliului European din 26-27 iunie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-23Parerea ta...

RADU
24 Iun 2014

Nu-l iubesc defel pe basescu dar, aici ii cam dau dreptate. Oriunde a mers , oriunde a negociat praslea de ponta, a iesit nu rau ci groaznic pentru romani si Romania.Este inconjurat de oameni mult prea neeperimentati in aceste domenii. O fac sub impulsul momentului iar ponta are un tic verbalgreu de sters din vocabular : eu vreau, eu am hotarat, eu......Nu stiu de ce orice tasti-basti fara pregatire, fara experienta profesionala, cocotat acolo (politic desigur), devine peste noapte nu expert ci superexpert in orice domeniu.2persone mai au aceasta meteahna . Vesnicele abonate "la sticla",pocora si mai ales tatoiu .Iar daca acest ponta ajunge prezident si-i are in jur pe aceiasi neexperimentati 'conziliei", atunci chiar puten emigra in congo.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz