2020-02-17 23:11

Băsescu anunţă un nou acord cu FMI şi noi strângeri de curele. Omul cu veştile proaste

 |  18:47
Băsescu anunţă un nou acord cu FMI şi noi strângeri de curele. Omul cu veştile proaste

Preşedintele Traian Băsescu a venit ieri în Parlamentpentru a se adresa deputaţilor şi senatorilor cu un mesaj preponderentguvernamental. Timp de mai bine de o oră el le-a spus parlamentarilor încuvinte multe şi discurs plicticos că măsurile de austeritate trebuie să continueşi a anunţat ferm că România se va îndatora din nou în 2011 cu alţi bani laFMI.

“Din cauza dezechilibrelor economice şi a lipsei reformelor structuralenimeni nu împrumută România pe termen lung, cu scadenţa la 10 ani sau la 5 ani,nici chiar şi la 3 ani”, a spus Băsescu de la tribuna Parlamentului motivândastfel necesitatea unui nou acord cu FMI pentru anul viitor. Acest acord ar finecesar României pentru “menţinerea credibilităţii şi pentru a avea unrating de ţară favorabil”. Băsescu nu a precizat câţi bani va împrumuta ţaranoastră de la Fond la anul. Un alt subiect drag preşedintelui, pe care l-a totforfecat pe la emisiunile de televiziune şi pe care nu l-a ocolit nici ieri, afost reformarea statului şi menţinerea măsurilor de austeritate. “Statul românnu îşi mai poate permite să plătească salarii pentru funcţionari incompetenţişi bolnavi închipuiţi şi nici ajutoare sociale celor care pot munci, dar nuvor”, a recitat Băsescu. El a adăugat că sunt încă prea multe categorii devenituri exceptate de la impozitare şi prea mulţi agenţi economici careeludează obligaţiile fiscale. Pentru “atingerea obiectivelor naţionale”, şefulstatului a cerut tuturor partidelor politice solidaritate menţionând că orice Guvernar fi instalat acum ar trebui să continue măsurile de austeritate.

Despre Parlament doar în treacăt

Băsescua indentificat o latură pozitivă a crizei economice ce s-a abătut asupra ţării noastre.Cu ajutorul ei, România şi-a descoperit vulnerabilităţile. El şi-a exprimatconvingerea că ţara noastră a depăşit vârful crizei economice, dar nu şi pe celal crizei sociale, declarându-se un “optimist prudent” în privinţa relansăriieconomice adăugând că pentru 2011 e prognozată o creştere economică de 2% dinPIB. Băsescu a reamintit că România nu a fost în stare să folosească cea maimare resursă la îndemână pentru dezvoltarea şi scoaterea sa din criză,fondurile europene nerambursabile. Pentru îmbunătăţirea procesului de atragerea banilor europeni, Băsescu a găsit o soluţie: aceste fonduri să fie gestionatede o singură instituţie în loc să fie împărţită în diverse ministere care nus-au dovedit deloc eficiente. Abia către finalul discursului său şeful statuluia amintit parlamentarilor două subiecte de care erau direct interesaţi: modificareaConstituţiei şi Parlament unicameral. El le-a cerut acestora să participe “activ”la procesul de reformare a statului regândindu-şi propria structură, mai exactsă pună în practică rezultatul referendumului de anul trecut prin care s-avotat trecerea la Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari.De asemenea, ar fi momentul pentru o nouă Constituţie “înnoită, adaptatărealităţilor vremii” şi pentru un sistem electoral “generator de majorităţiferme” care nu poate fi asigurat decât de votul uninominal. “Instituţiile nupot acţiona coerent dacă nu au un cadru constituţional care să le definească cuprecizie rolul, atribuţiile şi limitele”, a spus Băsescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine