2020-02-28 14:38

Băsescu, atac la nervii britanicilor

 |  15:57
Băsescu, atac la nervii britanicilor

Douăpublicaţii britanice, The Daily Express şi The Daily Star, critică declaraţiilepreşedintelui român, care i-a lăudat pe conaţionalii care pleacă să munceascăîn străinătate. Ziarele scriu că TraianBasescu "a venit în sprijinul dorinţei populaţiei de a-şi găsi de lucrupeste hotare în loc să fie o povară pentru stat, acasă". În plus,jurnaliştii au văzut în aceste declaraţii o încurajare a parazitării sistemuluisocial britanic.

"Undiscurs care arată sminteala extinderii UE", titrează The Daily Express, într-un comentariu publicat pe primapagină, care trimite laun alt articol intitulat "Preşedintele român:Luăm slujbele leneşilor". Şefulstatului român a mulţumit conaţionalilor pentru că revendică ajutor de somaj înMarea Britanie în loc să se întoarcă acasă, titrează şi The Daily Star.

Într-oemisiune tv, preşedintele român Traian Băsescu a lăudat patriotismul celor douămilioane de cetăţeni care s-au mutat în străinătate ca să găsescă de muncă,salvând astfel Guvernul român, care se confruntă cu o adâncire a deficitului,de cheltuiala beneficiilor sociale pentru aceştia sau de cea a creării delocuri de muncă, explică The Daily Express.

Departede a fi recunoscător Marii Britanii, Italiei, Spaniei, Franţei şi Germanieipentru generozitatea lor, Traian Băsescu a mers mai departe, pretinzând căromânii fac "munca grea" pe care decăzuţii occidentali nu suntdispuşi să şi-o asume, comentează jurnaliştii britanici. "Curios",continuă The Daily Express. "Imigranţiipolonezi, de pildă, sunt aplaudaţi de toată lumea pentrucum muncesc, dar,sincer, puţine lucruri pozitive se aud despre cei 58.000 de români care trăiescîn Marea Britanie", scrie ziarul, care reaminteşte că românii, ca toţiimigranţii care sunt cetăţeni UE, au dreptul imediat de a beneficia de alocaţiipentru copii, deduceri de impozite şi ajutor pentru locuinţă.

"Chiarşi cei care găsesc de lucru vor beneficia substanţial de sistemul nostru dindomeniul educaţiei şi sănătăţii. Pot mulge sistemul nostru şi sunt priviţi caeroi",adaugă sarcastic TheDaily Express, înainte de a-l admonestadirect pe preşedintele român:"Problema este, domnule Băsescu, că şiMarea Britanie are un deficit şi nu îşi poate permite să salveze Româniasprijinindu-i cetăţenii la infinit".

"Atitudinealui (a lui Băsescu - n.r.)este pur şi simplu de natură să înfurie. Nuface decât să sublinieze dezastrul costisitor care s-a dovedit a fi extindereaUE", conchide comentariul din The Daily Express.

Acelaşicotidian britanicconsideră că"realitatea naivei Marii Britaniia fost expusă public de preşedintele României", care şi-a lăudat cetăţeniipentru că se duc în străinătate să ia slujbele localnicilor leneşi".

"Comentariilesale - continuă tabloidul - au arătat de ce ţări ca a noastră sunt un magnetpentru oamenii din toată lumea. Ele subliniază, de asemenea, nevoia urgentăpentru o reformă a sistemului de beneficii sociale, promisă de guvernul decoaliţie, şi pentru acţiune, pentru a încuraja propria armată britanică deşomeri să accepte slujbe în loc să se bazeze pe beneficiile sociale, lăsândstrăinii să ocupe locurile vacante",arată The Daily Express. Cotidianulnoteazăcă 100.000 de români muncesc în Marea Britanie în prezent, faţă de numai 7.600în 2001.

Publicaţiacitează şi părerile unei reprezentante a unei organizaţii neguvernamentale,precum şi a eurodeputatului Nigel Farange, care sprijină ideile enunţate înarticol şi pledează pentru ideea unei reforme a sistemului britanic debeneficii sociale. "Nu-i putem învinui pe români că iau ceea ce pot să ia,dar ne putemînvinovăţi propriul guvern pentru că permite ca salariilemuncitorilor britanici să scadă, iar slujbele să fieîncredinţate celorcare sunt gata să muncească pentru maipuţini bani", a declaratFarange,politician cunoscut pentru vederile sale uneori extremiste, maiales cu privire la imigraţie.

The Daily Express s-aadresat şi Ambasadei României în Marea Britanie, care a făcut precizarea că preşedinteleBăsescu nu a menţionat Marea Britanie în interviul de la televiziune. Ambasadaa comunicat tabloidului britanic că Italia şi Spania au primit două milioane demuncitori români, iar în Marea Britanie muncesc 100.000 de români.

Numărulromânilor care vin aici este de aşteptat să crească, graţie măsurilor dure deausteritate de acasă. Tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor a dus la ocreştere bruscă a solicitărilor din partea doctorilor şi asistentelor care vorsă obţină slujbe în Regatul Unit, încheie The Daily Express.

ŞiDaily Star titrează că "Preşedintele român mulţumeşteexpaţilor pentru că mulg sistemul britanic de beneficii sociale în loc să seîntoarcă acasă" şinotează că în ţările occidentale este maiconfortabil să fii şomer decât să ai slujbe care solicită efort fizic.

Zecide mii de români beneficiază de banii contribuabililor din Marea Britanie,pentru că ei au dreptul la alocaţii pentru copii, deduceri de taxe şi ajutorpentru locuinţă imediat ce vin în Marea Britanie, reaminteşte tabloidul. Ceicare îşi găsesc de lucru pot beneficia, după 12 luni în Marea Britanie, deplăţile generoase ale ajutorului de şomaj, scrie The Daily Star,care în continuare redădeclaraţia - pe care o califică drept"uluitoare" - făcută de Traian Băsescu la TVR miercuri seară.

România,aminteşte în încheiere tabloidul, a dat afară 30.000 de bugetari anul trecut şieste pe cale de a concedia alţi 40.000 anul acesta, pentru a face faţă crizei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-03-11

Mai multe imagini:
Băsescu, atac la nervii britanicilor
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine