2020-02-17 14:55

Băsescu ratează din nou „Ziua Porţilor Deschise” la Cotroceni

 |  20:17
Băsescu ratează din nou „Ziua Porţilor Deschise” la Cotroceni

„Ziua Porţilor Deschise” la Cotroceni se amână din nou. Întot acest timp, Traian Băsescu scade în sondaje. Manifestarea de la Palat, careatrăgea anual zeci de mii de vizitatori, nu s-a ţinut încă anul acesta.Programat iniţial pentru luna mai, evenimentul fusese amânat deja de AdministraţiaPrezidenţială pentru 15 august. Sau 7 octombrie, într-o a doua variantă. Ziuade 15 august a trecut fără ca porţile Cotroceniului să fie deschise publicului.Astfel, nu mai rămân decât două posibilităţi: manifestarea se va desfăşura pe 7octombrie sau va fi amânată a treia oară, până la o dată pe care doar Dumnezeuo ştie.

La trei ani de lareferendumul care l-a revalidat în cea mai înaltă funcţie a statului, preşedinteleTraian Băsescu nu a mai organizat în luna mai, la fel ca în 2008 şi 2009, “ZiuaPorţilor Deschise”. Ziarul „Puterea” semnalase atunci că e posibil ca preşedintelesă fi renunţat la acest obicei, dar Cotrocenii au negat informaţiile, declarândcă evenimentul doar se amână, una din datele luate în calcul fiind 15 august.

Amânare din motive religioase şi financiare

Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui,declarase la acea vreme că, din motive ce ţin de reducerea cheltuielilor, „ZiuaPorţilor Deschise” urmează să fie corelată cu hramul bisericii care se află îninteriorul Palatului Cotroceni. Conform declaraţiilor lui Turcan, evenimentular fi urmat să se desfăşoare ori în săptămâna care include data de 15 august,ori în cea care cuprinde ziua de 7 octombrie. "Ziua Porţilor Deschise” vafi organizată, dar cumulat cu hramul Bisericii Cotroceni, inclusiv pentrureducerea cheltuielilor de organizare. Biserica are două hramuri, AdormireaMaicii Domnului şi Sfinţii Serghie şi Vah. În consecinţă, prima variantă ar fiîn săptămâna cu 15 august, iar cea de-a doua variantă în săptămâna cu 7octombrie. Deci, «Ziua Porţilor Deschise» va fi organizată!", spuseseValeriu Turcan la acea vreme.

Pîrvulescu: Băsescu alege contactul cât maitârziu cu poporul

Cristian Pîrvulescu contrazicea declaraţiileoficialilor de la Cotroceni. Analistul politic consideră căamânarea din luna mai se datora reticenţei lui Traian Băsescu de a da piept cumulţimile nemulţumite de măsurile social-economice impopulare, anunţate înpremieră în luna mai de preşedinte însuşi. ”Traian Băsescu nu vrea să rişte oeventuală manifestare de ostilitate care l-ar costa foarte, foarte mult înplanul imaginii. Mai clar, nu vrea să rişte o manifestare de ostilitate faţă demăsurile impopulare care, în mare parte, îi sunt imputabile. A ales, după cumse vede, varianta cea mai simplă a contactului cât mai târziu cu poporul carel-a ales”, explica pentru “Puterea” la acea vreme politologul CristianPîrvulescu.

În replică la declaraţiile analistuluipolitic, Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu declarasecă Pîrvulescu nu mai este obiectiv, ci, că a devenit partizan. „Este o ideefixă, un clişeu. Domnul Pîrvulescu nu mai este un analist politic, este foarteapropiat de politică. Eu însumi vă pot da nenumărate exemple“, replicasepurtătorul de cuvânt al preşedintelui României.

TraianBăsescu, huiduit, dar şi aplaudat pe 15 august

Obişnuit cu băile de mulţime în urma căroratrecea drept un preşedinte foarte popular, Traian Băsescu a fost nevoit să deapiept şi cu huiduielile. Cum “Ziua Porţilor Deschise” nu s-a mai ţinut laCotroceni, pe 15 august Băsescu a avut timp berechet să fie prezent laConstanţa, pentru a sărbători Ziua Marinei printr-un discurs. Înainte caBăsescu să meargă lamicrofon să vorbească, câţiva cetăţeni care au auzitanunţul că preşedintele va avea un discurs au huiduit şi fluierat pentru câtevasecunde. După ceşeful statuluişi-a încheiat discursul, episodul s-arepetat. La final, preşedintele a primit însă şi aplauze.

“ZiuaPorţilor Deschise”, celebreazăpopularitatea lui Băsescu

“Ziua Porţilor Deschise” la Cotroceni este uneveniment introdus în agenda Administraţiei Prezidenţiale în timpul primuluimandat al lui Traian Băsescu. Manifestarea avea scopul de a sărbători triumfullui Băsescu în faţa mult-hulitei majorităţi de 322 de parlamentari. Reamintimcă Traian Băsescu a fost revalidat în funcţia de şef al statului lareferendumul din data de 19 mai 2007, după ce 322 de parlamentari votaserăpentru suspendarea sa din funcţie.

“Este,cred, o zi care va trebui să rămână în calendarul fix al Cotroceniului – «ZiuaPorţilor Deschise», la fiecare dată de 19 mai”, spunea preşedintele României,Traian Băsescu, pe data de 18 mai 2008, cu prilejul primei ediţii a „ZileiPorţilor Deschise“.

În primi ani de mandat ai lui Traian Băsescunu a fost organizat un astfel de eveniment. El s-a desfăşurat prima dată în2008. Băsescu explicase în acel an de ce se hotărâse să fie atât de primitordeschizând porţille Palatului. “Este un an de când, pentru prima dată de la războiîncoace, românii au decis altfel de cum a decis într-o vreme Marea AdunareNaţională, în altă vreme, Parlamentul. (...) Ea nu este, aşa cum mulţi auîncercat să anticipeze sau să comenteze, o zi de sărbătoare pentru preşedinte.Este o zi a românilor, în care pentru prima dată ei au fost mai puternici decâtParlamentul şi pentru asta ar trebui să le mulţumim toţi tuturor românilor.”

Popularitatealui Băsescu, o amintire

Chemarea la vot a românilor în mai 2007 afost un succes de necontestat pentru Traian Băsescu şi un eşec umilitor pentruopozanţii săi, în ciuda faptului că aceştia din urmă erau cei care solicitaserăorganizarea referendumului. Atunci, populaţia era întrebată dacă este de acordcu demiterea preşedintelui. Răspunsul votanţilor a fost zdrobitor pentruinamicii lui Băsescu: 75% au pus ştampila pe un “nu” hotărât împotrivasuspendării.

Dacă în 2007, Traian Băsescu ieşea triumfătordin jocul demiterii, lucrurile ar putea sta diferit în contextul politic deastăzi. Voci ale Opoziţiei au început din nou să testeze terenul suspendării,încurajate probabil de ultimele sondaje. Un studiu al opiniei publicat recentde Institutul de Politici Publice arată că acum 65% dintre oameni ar vota pentrudemiterea şefului statului.

Spiritulreferendumului din 2007, totemul “Jucătorului”

Deşi sondajele îl plasează foarte prost înpopularitate, Traian Băsescu se vede cu mandatul dus până la capăt şiîşi ameninţă opozanţii, amintindu-le de insuccesul pe care l-au avut cu primatentativă de suspendare a sa. Chiar dacă amână „Ziua Porţilor Deschise”, el maiinvocă din când în când spiritul referendumului din 2007. “Constituţia măobligă să-mi duc mandatul până la capăt. Sunt abordări neserioase, lideriipartidelor care promovează această idee (a suspendării, n.red.) ar trebui să-şiaducă aminte de 2007. Dacă se conduc după sondaje riscă să păţească ce-au păţitîn 2007”, declara preşedintele în urmăcu câteva zile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-17

Mai multe imagini:
Băsescu ratează din nou 'Ziua Porţilor Deschise” la Cotroceni
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine