2020-02-24 14:47

Băsescu reduce cu 25% numărul şcolilor

 |  19:16
Băsescu reduce cu 25%  numărul şcolilor

În ziua în carebugetarii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de măsurilede austeritate, preşedintele Băsescu a detonat o bombă la postul public deradio: 25% din şcoli vor fi închise, deoarece au cheltuieli foarte mari.

Ministrul Daniel Funeriu a anunţat în mai multe rânduri că se vor închideşcolile care au prea puţini copii, dar s-a ferit mereu să vorbească transparentdespre numărul de unităţi şcolare care vor trage obloanele. Traian Băsescu şi-aluat în serios rolul de omul care aduce veştile rele şi a declarat la postulpublic de radio că aproximativ 3.000 de şcoli vor fi închise. Trebuie precizatcă în învăţământul preuniversitar sunt 21.000 de unităţi, dintre care 9.000sunt grădiniţe. Celor 12.000 de şcoli li se va aplica, aşadar, acelaşi procent dereducere ca şi în cazul salariilor de bugetari - 25%. „Ce învăţământ este acela în care cei de la a V-a până la a VIII-a suntşase copii şi învaţă toţi în aceeaşi clasă? Este clar că-s sacrificaţi aceicopii. Acum, la început de an şcolar, ministrul Funeriu a comasat peste 1.000de şcoli, sau le-a închis. Foarte bine. Dar când le trimitem şcolile cătreadministraţiile locale? Iar din câte ştiu eu, nu doar 1.300 de şcoli trebuiauînchise, pentru că au sub 20 de elevi şi ţinem profesori cu cheltuieli foartemari, ci vreo 3.000 de şcoli”, a spus tranşant Băsescu. Cu toate acestea, eli-a dat un avertisment ministrului educaţiei, transmiţându-i că este cazul săacţioneze cu curaj şi nu cu jumătăţi de măsură ca până acum. “Totul este săieşim din aceste jumătăţi de măsură. Este bine ce au făcut, dar nu au făcut totşi acesta este motivul de insatisfacţie”, a subliniat preşedintele. El a pledatpentru închiderea acestor şcoli de către Ministerul Educaţiei, deoarece ar fimai greu ca acest proces să se întâmple după ce unităţile şcolare vor fipredate către administraţiile locale. “Asumă-ţi tu, minister, tu, Guvern, închidereaşcolii, a spitalului. Bun, la Ministerul Educaţiei încă n-a trecut prinParlament legea educaţiei, deci poate este justificată o mică întârziere. Nu înînchiderea şcolilor, ci în descentralizare! E un act de curaj oricum ce aufăcut. Dar i-aş încuraja să ducă curajul până la capăt”, a precizat TraianBăsescu.

“Să nu ajungemgiboni”

Fostul ministru al educaţiei,social-democratul Alexandru Athanasiu, ne-a declarat că o revedere şiraţionalizare a reţelei învăţământului şcolar trebuie luată în calcul. “Marea problemă încazul reducerii numărului de şcoli este rurarul. Transportul copiilor a cărorşcoală s-a închis trebuie asigurat, plus alte facilităţi: acces la bibliotecă,acces la alte servicii auxiliare învăţământului. Trebuie să ne gândim ce facem cucopiii rămaşi pe drumuri, pentru că dreptul la educaţie este unulconstituţional. Altfel ajungem o naţie de giboni cu toate că suntem în secolul21”, a explicat Athanasiu.

Săftoiu: „Poate în 2030, nu acum”

Adriana Săftoiu,membru PNL în Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, spune căafirmaţia lui Traian Băsescu nu e realistă şi că e făcută fără nici o analiză.„Poate că desfiinţarea şcolilor este vizată pentru anul 2030, dar cu siguranţă,nu pentru acum”, spune ironic Săftoiu. Fosta purtătoare de cuvânt preşedinteluise arată revoltată de numărul de 3.000 vehiculat de Băsescu. „Afirmaţiapreşedintelui este făcută fără nici o analiză. Ca şi celebra comparaţie nesimţitădintre 16 ore pe zi cât munceşte el şi munca profesorilor. Dacă se gândeşte elcă aşa va face o economie la buget e o prostie. În noua lege a educaţiei seprevede desfiinţarea şcolilor care nu întrunesc numărul suficient de elevi, dardoar dacă li se asigură infrastructura, transportul şi accesul la o altăşcoală. Să-mi spună mie domnul preşedinte unde găseşte el microbuze şiautobuze”, mai declară Adriana Săftoiu.

UDMR infirmă numărul

Specialiştii îneducaţie ai UDMR îl contrazic pe Traian Băsescu. Ei confirmă desfiinţarea unorşcoli, dar spun că numărul acestora va fi mult mai mic decât cel enunţat depreşedinte. “Nuam datele exacte, dar, din ştiinţa mea sunt aproximativ 12.000 de şcoli.Numărul exprimat de domnul Băsescu privind desfiinţarea este, desigur, unulestimativ. În realitate, numărul lor va fi mult mai mic”, ne-a declarat Iosif Koto, vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ a CamereiDeputaţilor. În plus, ca argumente pentru păstrarea funcţionării unor unităţişcolare, udemeristul mai invocă şi motive ce ţin de învăţământul pentruminorităţi. “Există, de exemplu, şcoli unde se studiază în limbileminorităţilor. Acolo, desigur că sunt mai puţini elevi, dar nu putem să le desfiinţăm”,mai spune deputatul Koto. (I.D.)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-11-13Parerea ta...

MINERVA502
22 Sep 2010

Vom fi o tara de analfabeti. Si cei din mediul rural nu vor mai avea sansa sa invete. Dreptul la educatie este ingradit. Dar ce mai exista astazi neingradit, nelimitat?
VLAD
23 Sep 2010

Pai ce poate gandi un repetent care pentru el scoala a fost si este un ghimpe in ochi. Un incult notoriu care s-a bazat numai pe escrocheriile, hotiile si bisnita ordinara pe care a facut-o. Acest infractor are sange de diavol in el si este fericit cand altii sufera. Trebuie lasata democratia la o parte si intervenit in forta cu bâta impotriva acestui bolnav mintal.
CAMELIAN PROPINATIU SCRIITOR
25 Sep 2010

In oligopedagogia din RO, indicatia desfiintarii unei scoli din patru (!), eliberandu-se cladiri si obtinandu-se crestere economica la transportatorii auto ai micilor navetisti, ar fi cat de cat benefica doar daca eventualii beneficiari din clientela politica s-ar filantropi sa transforme in biblioteci-mediateci, rurale sau de cartier, macar 25% din pleasca imobiliara.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine