2020-02-25 08:32

Băsescu va fi suspendat dacă refuză premierul Opoziţiei

 |  20:24
Băsescu va fi suspendat dacă refuză premierul Opoziţiei

Liderii Opoziţieiau decis ieri, într-o întâlnire avută la Parlament, să-l suspende pepreşedintele Traian Băsescu, dacă acesta nu va accepta să nominalizeze înfruntea Guvernului premierul agreat de noua majoritate care se va forma dupădebarcarea Cabinetului Boc.

Strategia gândităde preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, şi de preşedintelede onoare al pesediştilor, Ion Iliescu, a fost prezentată ieri partenerilor dinOpoziţie chiar de către Victor Ponta. Dacă în urmă cu două luni, preşedintelesocial-democraţilor nici nu dorea să audă de varianta „guvernului de serviciu”,se ferea să vorbească deschis despre intrarea PSD la guvernare înainteaanticipatelor şi refuza să admită că partidul pe care îl conduce ia în calculsuspendarea preşedintelui Băsescu, optica liderului pesediştilor s-a schimbatradical. Ponta a pledat pentru intrarea PSD la guvernare înaintea alegeriloranticipate într-un aşa-numit „guvern de serviciu”, soluţie propusă în lunaiunie de Adrian Năstase în timp ce preşedintele pesediştilor se afla cu soţiasa la New York. Întors în ţară, „micul Titulescu” a negat în acel moment oastfel de variantă de lucru. Cu toate acestea, Năstase a confirmat pentru„Puterea” că PSD va putea avea reprezentanţi în Guvern înaintea chemăriioamenilor la urne.

Cum se formeazăGuvernul

Surse participantela întâlnirea de la Parlament ne-au declarat că liberalii au cerut ca moţiuneade cenzură împotriva Cabinetului Boc să fie introdusă cât mai rapid. Social-democraţiiau respins o astfel de variantă, argumentând că în acest moment nu s-a strânsnumărul necesar de parlamentari pentru ca moţiunea de cenzură să fie încununatăde succes. Victor Ponta a pledat pentru ca o astfel de procedură să fiedeclanşată după Congresul extraordinar al PSD din luna octombrie, unde va fiprezentată oferta electorală a social-democraţilor pentru scoaterea ţării dincriză. În privinţa formulei de la Palatul Victoria, liderii Opoziţiei au deciscă acest „guvern de serviciu”, care se va forma după debarcarea CabinetuluiBoc, să fie format din reprezentanţii PSD, PNL şi PC şi nu din tehnocraţi,variantă avansată în urmă cu câteva luni de către liberali. În privinţapremierului nu s-a luat o decizie, mergându-se pe varianta unui independentcare să mulţumească ambele tabere. „În legătură cu premierul, va fi unprim-ministru convenit, poziţia PNL o cunoaşteţi, trebuie să fie unprim-ministru independent, cu credibilitate, pentru că este esenţial în acestmoment, un moment greu pentru România, ca primul-ministru să fie un om de marecredibilitate publică”, a explicat Antonescu. Misiunea viitorului Executiv va fi să organizeze alegerile anticipate înprimăvara lui 2011.

Cuplarea parlamentarelorcu prezidenţialele

ReprezentanţiiOpoziţiei s-au întrebat însă şi ce vor face dacă premierul viitoarei majorităţinu va fi acceptat de Palatul Cotroceni. Sursele citate ne-au precizat că toatecele trei partide au fost de acord ca preşedintele să fie suspendat dacă varefuza să accepte premierul propus de Opoziţie. Ideea a fost prezentată în PSDde către Ion Iliescu, care le-a explicat colegilor că acum suspendareapreşedintelui ar avea şanse reale şi nu se va repeta episodul din 2007. Maimult, el a pledat pentru cuplarea alegerilor anticipate prezidenţiale cu celeparlamentare, idee care i-a plăcut lui Victor Ponta. „Dacă preşedinteleţării, că îl cheamă Traian Băsescu, din păcate este o situaţie de moment, nu-şiîndeplineşte atribuţiile constituţionale, între care cea mai importantă esteaceea de a opri crizele politice, nu de a le genera, aşa cum le-a generat pânăacum Traian Băsescu, există o sancţiune constituţională la care nu vom ezita săapelăm, suspendarea şi sigur demiterea”, a punctat preşedintele PSD. LideriiOpoziţiei au vorbit şi despre posibilitatea formării unei alianţe înregistratela tribunal, dar subiectul nu a fost decis.

CoaliţiaOpoziţiei

Liderii PNL, PSDşi PC au decis să extindă colaborarea parlamentară şi la nivel local pentru ase izola definitiv PDL pe scena politică. De acest plan se vor ocupa LiviuDragnea, din partea social-democraţilor, şi Radu Stroe, ca reprezentant alliberalilor. La centru, cele trei partide au decis să aibă întâlnirisăptămânale regulate, de preferinţă în fiecare zi de luni, pentru a se stabilistrategia de acţiune. „Va funcţiona ca o Coaliţie, dar nu va fi a celor de laguvernare, ci a celor din Opoziţie. Ne vom reuni în fiecare zi de luni lagrupul parlamentar al fiecărui partid, prin rotaţie în fiecare săptămână”,ne-au explicat surse din conducerea celor trei partide.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-03-15

Mai multe imagini:
Băsescu va fi suspendat dacă refuză premierul Opoziţiei
zoom
Parerea ta...

ONEATA
02 Sep 2010

Nu le e frica de faptul ca poporul roman,sucit cum e,ar putea sa nu fie de acord cu o noua lovitura de stat? Sa vezi atunci ce mai vuiet ce mai vaiet in ceata lui Pitigoi,cand Chioru,cu tot suvoiul de apa la moara lui,va plesni din bici!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine