2020-02-21 17:23

BBC: Sistemului medical din România, în colaps

 |  17:16
BBC: Sistemului medical din România, în colaps

Sistemul medical românesc este în pragul colapsului,afirmă BBC, într-un documentar în care aminteşte despre infecţiile stupide,morţile absurde, exodul cadrelor medicale şi neputinţa sistemului, într-o ţarăîn care nimeni n-ar vrea să ajungă pacient.

România cheltuieşte mai puţin pe sistemul medical decâtorice ţară din Uniunea Europeană, adică 3,6% din Produsul Intern Brut, iar dincauza celei mai grave recesiuni înregistrate vreodată intenţionează săcheltuiască şi mai puţin. Această subfinanţare cronică şi exodul medicilor puneîn pericol pacienţii, apreciază BBC.

Analiza BBC porneşte de la celebrul caz din aceastăprimăvară al Ameliei Antoniu, prim-solista Teatrului de Operetă, care a fost laun pas de moarte după ce a contractat o infecţie, în spital, în timpul uneioperaţii de rutină. După ce a descris în culori extrem de sumbre ce înseamnă săfii pacient în România, Amelia a povestit corespondentului BBC că nici măcarşeful statului nu mai are încredere în sistemul sanitar românesc.

"Preşedintele a mers deja într-un spital dinAustria, unde s-a supus unei operaţii. Pentru mine şi pentru toţi românii astaa fost o palmă peste faţă. O palmă peste feţele noastre de români", spuneAntoniu.

Reportajul BBC aminteşte şi de cazul lui CristianGrigore, băieţelul de nouă ani care, ajuns cu un braţ fracturat la spitalul dinSlatina, a murit patru zile mai târziu, în urma unei infecţii.

Tatăl lui Cristian spune că medicii pur şi simplu l-auignorat. Familia a fost nevoită să cumpere analgezice din banii săi. Apoi i-audat medicului şase dolari, tot ce îşi puteau permite. "Dacă aş fi avutbani, s-ar fi întors acasă", spune Grigore. "I-ar fi salvatviaţa", a adăugat el.

Moartea lui Cristian, scrie corespondentul BBC, arată câtde bolnav este, de fapt, sistemul sanitar românesc. Un sistem din care auplecat în Occident, în ultimii trei ani, 5.000 de doctori, adică fiecare al10-lea medic român.

Medicii care s-au ocupat de băieţel au fost concediaţi.Dar medicul Romeo Stănculescu, noul director al spitalului, afirmă că"fantoma sa ne urmăreşte". "Cred că acest copil a fost o victimăa sistemului. Dar noi suntem sistemul şi toate eşecurile noastre suntreflectate în aceste cazuri", adaugă el.

În România, spitalele au datorii mari, iar uneori nu îşipot permite să cumpere unele medicamente sau echipamente medicale de care aunevoie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-05-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine