2020-04-05 07:16

Belgia preia carma UE

 |  16:41
Belgia preia carma UE

Belgiaa preluat, fără fast, preşedinţia Uniunii Europene timp de şase luni, în carese va strădui să ajute Europa să iasă din criza economică. Spania,predecesoarea Belgiei, şi-a încheiat, săptămâna trecută, mandatul lapreşedinţia Uniunii Europene. Preşedinţia spaniolă a fost marcată de eforturiimense în încercarea de a ţine sub control criza economică ce a afectat o mareparte a Europei, în special Grecia, şi agenerat îngrijorări în legătură cu stabilitatea ţărilor din Europa Centrală, aPortugaliei şi a Spaniei. Aflată pentru a douăsprezecea oară în frunteaUniunii, Belgia îşi propune să readucă Europa pe linia de plutire, din punct devedere economic, şi să îi redea încrederea şi dinamismul.

Situaţiainternă a Belgiei nu este deloc una îmbucurătoare în această perioadă. Dupăalegerile de la jumătatea lunii iunie, au loc noi discuţii pentru formarea unuinou guvern. Echipa premierului Yves Leterme, care şi-a prezentat demisia detrei ori în ultimii trei ani, va asigura deocamdată preşedinţia blocului, încondiţiile în care rezultatele alegerilor din iunie au alimentat îngrijorareaîn legătură cu unitatea ţării.

Cutoate acestea, Belgia a dat asigurări că Uniunea Europeană nu va avea de suferitîn timpul preşedinţiei sale. Didier Reynders, actualul ministrul de finanţe, adeclarat că ar prefera ca guvernul în exerciţiu, care conduce în prezentBelgia, să rămână în funcţie până lasfârşitul anului.

Belgia,una dintre ţările fondatoare ale Uniunii, a promis o preşedinţie"modestă", ce va oferi mai mult spaţiu de mişcare decât Spania pentruprimul preşedinte al Consiliului European, fostul premier belgian Herman vanRompuy, şi pentru şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Obiective principale pentru a douajumătate a anului

Unuldintre obiectivele principale ale noii preşedenţii este să aplice cu stricteţeTratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare în decembrie 2009, dar maiales formarea unui corp diplomatic al UE - Serviciul european de acţiuneexternă - care să o susţină pe şefa diplomaţiei.

Peplan economic, noua preşedinţie UE intenţionează să accelereze discuţiileprivind înăsprirea reglementării fiscale şi privind o guvernare economică aEuropei. De asemenea, Reynders intenţionează să aducă în prim-planposibilitatea unei armonizări fiscale şi a politicii industriale comune.Premierul interimar Yves Leterme a declarat că pentru cetăţenii europeni şipentru companiile europene este vitală relansarea creşterii economice, ocreştere economică anuală de cel puţin 2%.

Belgieniiau anunţat că preşedinţia lor va rămâne modestă, ceea ce îi va da ocaziapreşedintelui Consiliului European să se implice mai mult. Mottoul preşedinţieibelgiene este: "Europa în acţiune". Printre priorităţile sale senumără coeziunea socială, mediul şi clima, precum şi consolidarea acţiuniiexterne a Europei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-11-12

Mai multe imagini:
Belgia preia carma UE
zoom
Belgia preia carma UE
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine