2020-02-21 18:30

Berceanu, Sandu şi Vlădescu, pe lista remaniabililor

 |  19:29
Berceanu, Sandu şi Vlădescu, pe lista remaniabililor

Timpul nu mai are răbdare cu Guvernul Boc, iar data de1 septembrie se apropie iremediabil. Premierul trebuie să înceapă să sepregătească de remaniere a miniştrilor pentru că parlamentarii PDL fac presiunifoarte mari ameninţând că se duc la Opoziţie şi dărâmă Executivul la moţiuneade cenzură. La prima strigare, pe lista remaniaţilor se află ministrul transporturilor,Radu Berceanu, ministrul comunicaţiilor, Gabriel Sandu, şi cel al finanţelor,Sebastian Vlădescu.

Vacanţa parlamentară e pe terminate, iar termenul degraţie acordat de Traian Băsescu miniştrilor pentru reducerea cheltuielilor şirestructurarea ministerelor se apropie de final. Deşi premierul a evitatsubiectul pe cât posibil, unii politicieni mergând până la a spune că acesta vaamâna schimbarea miniştrilor până spre iarnă, se pare că remanierea esteobligatorie. Dacă nu este făcută, Guvernul rămâne fără susţinere parlamentară dinpropriul partid şi, în consecinţă, cade la moţiunea de cenzură. Nici înşedinţele de conducere ale Biroului Permanent Naţional ale PDL nu s-a maidiscutat serios din iunie, de la finalul sesiunii parlamentare, despre acestsubiect. Asta nu înseamnă însă că aleşiidemocrat-liberali au uitat şi au iertat. Din contră. Nemulţumiţi de măsurilenepopulare, obligaţi ca pe perioada verii să stea mai mult în teritoriu şi sădea nas în nas cu alegătorii extrem de nemulţumiţi de politica guvernamentală,unii dintre senatorii şi deputaţii PDL au început să-şi negocieze trecerea la Opoziţieîn cazul în care remanierea nu va avea loc. Potrivit unor sursedemocrat-liberale este vorba despre cel puţin 15 parlamentari PDL care au promisOpoziţiei că vor susţine moţiunea de cenzură după care trec la PSD sau PNL dacănu se face o primenire a Executivului în prima parte a lunii septembrie. Dacăremanierea are loc, nu se va mai depune moţiune pentru că cei de la Opoziţieştiu că nu au şanse de reuşită”, ne-au mai spus sursele citate. “Remaniereatrebuie să se facă neapărat în septembrie şi e posibil să se discute despre eaîn şedinţa din această seară a Biroului Permanent Naţional (n.r.-ieri-seară). Dacăpremierul nu ia nici o măsură acum şi o lasă pentru la iarnă, va fi prea târziupentru că la iarnă vom avea alt Guvern. Avem multe ape de despicat prin partidşi prin Guvern şi din păcate timpul ne cam presează. Emil Boc nu va putea săspună că toţi miniştrii şi-au îndeplinit îndatoririle”, au mai declarat pentru “Puterea”sursele democrat-liberale. Potrivit aceloraşi surse, primii vizaţi pentruremaniere sunt ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, ministrul transporturilor,Radu Berceanu, şi cel al comunicaţiilor, Gabriel Sandu. Remanierea vizeazăîntreaga coaliţie de guvernământ, de aceea PDL a impus UDMR să propună şi ea unministru pe care să-l schimbe. Deocamdată, UDMR nu s-a pronunţat pe aceastătemă.

Guvernul are nevoie de o moleculă de oxigen

Deputatul PDL Ioan Oltean este şi el de părere că remaniereatrebuia discutată în şedinţa de conducere a partidului care urma să aibă locieri-seară “pentru că se apropie scadenţa”. El este convins că în prima parte alunii septembrie va fi făcută o remaniere guvernamentală aşa cum s-a stabilitla întâlnirea de la Snagov. “Cred că Guvernul are nevoie de o moleculă deoxigen pentru revigorarea lui. Vom avea o discuţie, o analiză a fiecărui ministerîn parte după care luăm o hotărâre”, a spus Oltean pentru “Puterea”. El ştiedeja şi care dintre miniştri ar trebui puşi pe liber, dar va vorbi despre ei doarîn interiorul partidului pentru că este un “soldat disciplinat”. Liderulsenatorilor PDL, Traian Igaş, este convins că la 1 septembrie va fi prezentatun bilanţ al Cabinetului Boc în ansamblu şi al fiecărui minister în parte. “Maisunt câteva zile până atunci şi noi, parlamentarii, o să putem vedea graficulşi măsurile luate de fiecare ministru în parte. Atunci ne vom da seama dacăîntr-adevăr s-a întâmplat ceva sau au fost luate doar măsuri de faţadă”, a spusIgaş. El a adăugat că nu a urmărit foarte atent activitatea fiecărui ministruîn parte în ultima perioadă de aceea nu poate spune care dintre ei ar trebuiremaniat. Preşedinta Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a precizat la rândulei că analiza activităţii ministerelor va fi făcută la începutul sesiuniiparlamentare în cadrul grupurilor parlamentare, pentru că discuţia privindremanierea a pornit din partea aleşilor PDL. “Dacă grupurile parlamentareconsideră, în urma analizei, că miniştrii şi-au făcut treaba atunci e posibilsă nu fie remaniere. Grupurile hotărăsc acest lucru”, a încheiat Anastase.

Social-democraţii se visează la Putere dintoamnă

PSD forţează anticipatele

Partidullui Ponta are doar alegeri anticipate în cap. Pentru pesedişti, totul e clar.Moţiune de cenzură în toamnă, căderea Cabinetului Boc, guvern interimar PSD, apoi,la anul - alegeri. Feliile din tortul puterii le vor reveni în întregime, credei. Cu sprijin din opoziţie de la PNL pe durata guvernării. De ce? Pentru că şiPSD i-a susţinut pe liberali la putere. Premier? Probabil, Victor Ponta.

PSD forţează anticipatele. Deşi organizarealor depinde de căderea Cabinetului Boc, iar apoi de decizia lui Traian Băsescu,liderii social-democraţi susţin că vor alegeri la anul, iar până atunci suntdispuşi să asigure tot ei o guvernare interimară. Năstase, Dragnea sau Negoiţă explicăşi motivele grabei: le este frică să nu fure alegerile “un guvern de serviciunumit de Traian Băsescu”.

AdrianNăstase a dat semnalul. Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a declarat,luni, înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului, că pentruorganizarea alegerilor anticipate corecte este nevoie de un guvern de serviciucare să nu fie supus lui Traian Băsescu. “Pentru a intra în normalitatea vieţiipolitice ar fi nevoie de alegeri anticipate anul viitor. Pentru anticipatecorecte este nevoie de o administrare foarte bună şi de un guvern de serviciu,care să nu fie condus de PDL”, a precizat Năstase. Liviu Dragnea e şi el peaceeaşi lungime de undă cu Năstase. Secretarul general al PSD susţine că social-democraţilora început să le fie teamă de situaţia în care Guvernul Boc ar organizaalegerile înainte de termen. “Un guvern de serviciu numit de Traian Băsescuînseamnă să fure din nou alegerile, după părerea mea. Dacă moţiunea trece şivom da Guvernul jos, trebuie să preluăm noi guvernarea”, a declarat Dragnea.

Negoiţă ştie dejapremierul: Victor Ponta

RobertNegoiţă, vicepreşedintele social-democraţilor, explică pe bune planurile PSD dea obţine întreaga felie a guvernării. El merge mai departe decât Năstase şi îlpropune pe Ponta premier. “Noi preferăm să intrăm la guvernare după alegeri, înmod evident, pentru că nu avem majoritate în Parlament. Dar, dat fiind faptulcă nu credem că sunt capabili să organizeze nişte alegeri sau să guverneze ţarachiar pe o perioadă scurtă de timp, noi suntem dispuşi să ne asumăm guvernareaşi astăzi cred că vom decide acest lucru, cu PSD singur la guvernare şi cuprim-ministru de la PSD. Chiar îl voi propune azi pe Victor Pontaprim-ministru”, a declarat luni Robert Negoiţă. El a mai spus şi că i se parefiresc ca o guvernare exclusiv PSD să fie sprijinită de PNL din moment ce şisocial-democraţii au susţinut un guvern PNL timp de doi ani. Ulterior, VictorPonta l-a ironizat pe colegul său spunând că nu ştia căRobert a ajuns preşedintele ţării.

Ponta pândeşte trădători

Preşedintele PSD ştie bine că au dreptul la osingură moţiune de cenzură în această sesiune. Tocmai de aceea, pesediştii vordecide în Comitetul Executiv care este momentul cel mai potrivit pentru adepunde moţiunea. “Momentul cel mai bun este atunci când avem cele mai marişanse să treacă moţiunea. Nu vrem să o depunem doar ca să bifăm o moţiune, civrem să o depunem să treacă”, a declarat azi Ponta. Întrebat dacă ştieestimativ câte voturi au reuşit să strângă în plus în această vară, el adeclarat: “Bilanţul şi momentul adevărului va fi numai şi numai la momentulvotului, în rest, discuţii sunt foarte multe”.

Opoziţia ar mai avea nevoie de douăzeci devoturi pentru a demite Cabinetul Boc, după plecarea din PDL a deputatului CălinPotor şi a suspendării senatorului democrat-liberal Georgică Severin. Şi alţiparlamentari pedelişti au anunţat între timp că “nu se mai regăsesc în viziuneapartidului”. La moţiunea de cenzură depusă în iulie, opoziţiei i-au lipsit optvoturi pentru a provoca o nouă cădere a lui Boc.

Năstase se retrage înmunţi

Ziarul „Puterea“ v-a prezentat încă de acumcâteva săptămâni că Partidul Social Democrat a început să elaboreze schiţa unuiprogram de guvernare. Fiecare departament al PSD începuse să pună pe hârtie cear trebui să conţină acel program din perspectiva domeniului gestionat, iarfragmentele erau strânse la Adrian Năstase. Acesta a anunţat ieri că departamentele pe care lecoordonează se vor întruni săptămâna aceasta într-o şedinţă la Broaşov pentruschiţarea unui proiect de program de guvernare.

(Maria Alifantis, Ionuţ Dumitrescu)


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-09-24Parerea ta...

NECOLAICIUC
23 Aug 2010

stati linistiti, berceanu ramane ca are treaba! vrea sa ma depaseasca!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine