2020-08-05 02:42

Borbely îndemnă politicienii să facă publice abuzurile instanţelor

 |  11:38
Borbely îndemnă politicienii să facă publice abuzurile instanţelor

Politicienii români trebuie să facă publice ceea ce consideră a fi abuzuri ale instanţelor româneşti, în ciuda recomandărilor comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, a declarat, vineri seara, la Festivalul Peninsula de la Târgu Mureş, vicepreşedintele al UDMR, Laszlo Borbely.

'În momentul de faţă suntem într-o situaţie mai dificilă, România, după aceste peripeţii din ultima lună, care ne-au dat ocazia să avem o vară 'foarte liniştită' şi fără nici un fel de evenimente politice. După această lună fierbinte, pe bună dreptate Uniunea Europeană şi alţii ne spun 'respectaţi principiile statului de drept, respectaţi, de exemplu, independenţa Justiţiei'. Politicienii - aşa spune d-na Reding de la Comisia UE în cele 11 puncte - să se abţină de la a comenta deciziile justiţiei. Păi cum să ne abţinem să comentăm o decizie injustă a Justiţiei, nereală şi neadevărată? Deci în acest moment România, care este în această situaţie, pe de o parte trebuie să asculte de ceea ce spune UE, dar trebuie să punem la punct ceea ce înseamnă abuzurile unor instituţii ale statului. Dacă sunt abuzuri ale Justiţiei trebuie să le spunem, dacă sunt abuzuri ale Procuraturii sau ale DNA trebuie să le spunem. Dacă sunt abuzuri ale Guvernului sau ale Parlamentului trebuie să le spunem', a declarat Borbely, făcând referire la condamnarea la trei ani de închisoare a fostului subsecretar de stat Marko Attila.

Vicepreşedintele UDMR a precizat că acest caz este este 'şi juridic şi politic' şi că în data de 1 septembrie, la Sf. Gheorghe va avea loc un protest împotriva sentinţei Judecătoriei Buzău, care l-a condamnat pe Marko Attila şi pe alte două persoane pentru abuz în serviciu, în cazul retrocedării imobilului. 'Vreau să transmiteţi foarte clar acest mesaj către populaţia română. Populaţia maghiară ştie exact despre ce este vorba dar poate este bine să accentuăm mai bine către populaţia română, care poate primeşte câteodată informaţii trunchiate. Ceea ce s-a întâmplat cu trei colegi - Marko Attila, care este secretar de stat la DRI, Marosan Tamas, care este din partea Bisericii Reformate avocat şi Silviu Clim, care a fost în comisia aceasta de retrocedare reprezentantul Ministerului Justiţiei - deoarece au retrocedat legal, pe baza unei Hotărâri de Guvern, în 2000, o clădire emblematică Bisericii Reformate, au primit cadou de la Justiţia română, 3 ani de închisoare cu executare, respectiv dl. Clim, 3 ani de închisoare cu suspendare (...)E vorba de 3 ani de închisoare cu executare! Puneţi-vă în situaţia unui om care este într-o funcţie şi după aceea e trimis la închisoare cu executare', a subliniat Borbely.

În anul 2012, 'Justiţia română renaţionalizează o clădire a Bisericii Reformate care a fost totdeauna a Bisericii Reformate şi condamnă 3 oameni la închisoare', pe motiv că procurorii au susţinut că imobilul respectiv a fost construit şi din banii populaţiei, nu doar ai bisericii, a adăugat Laszlo Borbely. 'E un precedent periculos, mâine-poimâine Justiţia poate să decidă şi la o clădire a Bisericii ortodoxe sau Greco Catolice şi să o renaţionalizeze', a contiunat acesta.

Potrivit vicepreşedintelui UDMR, în acest dosar s-a făcut recurs şi că există termen fixat în data de 5 octombrie.

Cei trei au întocmit, la data de 14 mai 2002, o notă de constatare 'în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal', conforma DNA. Judecătoria Buzău a anulat Nota de constatare nr. 58/14.05.2002 şi a dispus radierea dreptului de proprietate a Eparhiei Reformate din Ardeal şi confiscarea de la Eparhia Reformată din Ardeal a sumei de 1.137.856 lei.

La Festivalul Peninsula, care se derulează la Târgu Mureş până duminică, este amplasat un cort în care organizatorii adună semnături de susţinere a celor care ar retrocedat Eparhiei Reformate din Ardeal Liceul Teoretic 'Szekely Miko' din Sf. Gheorghe şi care au fost condamnaţi penal în primă instanţă, scrie Agerpres.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639573-07-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz