2019-12-06 04:43

Bugetul pe 2015 va fi discutat luni de Curtea Constituțională a României la sesizarea PNL

 |  18:52
Bugetul pe 2015 va fi discutat luni de Curtea Constituțională a României la sesizarea PNL

Partidul Național Liberal a cerut Curții Constituționale să respingă proiectul de buget de stat adoptat pentru 2015. Potrivit opoziției, acesta încalcă Legea fundamentală a țării.

Curtea Constituțională a României va discuta o sesizare formulată de parlamentarii PNL privind legea bugetului de stat pe 2015. Adoptată de Parlament cu 339 de voturi „pentru” și 141 de voturi „împotrivă”, aceasta este acuzată de liberali că ar fi neconstituțională. PNL susține că proiectul de buget trebuia înaintat de Guvern Parlamentului până la data de 15 noiembrie și conține mai amendament anticonstituțional. 

Tinel Gheorghe, liderul deputaților PDL, a explicat că strategia fiscal-bugetară, cerută de Legea responsabilității fiscal-bugetare, nu a fost pusă la punct de Guvernul PSD. El a adăugat că formula inclusă în buget pentru echilibrarea bugetelor locale ar fi fost adoptată prin încălcarea Constituției, informează Mediafax. „Obiecţiile se referă la faptul că autorităţile locale nu au fost consultate, aşa cum prevede articolul 18 din însăşi Legea finanţelor publice locale. Amendamentul face ca legea bugetului de stat, care este lege ordinară, să reglementeze aspecte referitoare la Legea finanţelor publice locale, care este lege organică”, a mai precizat Tinel Gheorghe.

Eugen Nicolăescu, viceliderul grupului PNL, a recunoscut că amendamentul reclamat la CCR a fost inițiat de opoziției. Totuși, el a precizat că opoziția ar fi reușit să țină sub control, în cadrul ședințelor de la Comisia Parlamentară Reunită de Buget-Finanțe, „posibilul dezastru pe care l-ar fi produs adoptarea prin legea bugetului a modificării definitive a Legii finanţelor publice locale”. El l-a acuzat pe totodată pe premierul Victor Ponta că a mințit atunci când a afirmat că întârzierea bugetului va duce la amânarea majorării pensiilor și a introducerii TVA-ului de 9% pentru pachetele turistice. „Din 11 ianuarie până la sfârşitul lunii ianuarie, dacă există voinţă politică din partea lui Victor Ponta şi a PSD, proiectul de lege poate fi revizuit şi poate fi trimis la promulgare şi altfel încât proiectul de lege să intre în vigoare”, a mai spus liderul liberal.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat pe 21 decembrie că neaplicarea proiectului de buget va avea consecințe importante. „înţeleg poziţii politice şi politicianiste uneori, însă vreau să transmit tuturor cetăţenilor acestei ţări că, în măsura în care acest buget va fi contestat la Curtea Constituţională şi nu va intra în vigoare la 1 ianuarie 2015, toţi cei care aşteaptă pensiile mărite, subvenţiile, cei care vând pachete de turism cu TVA redus vor aştepta degeaba şi vor trebui să-i întrebe pe colegii care contestă la Curtea Constituţională”, a precizat liderul PSD.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray