2020-08-09 13:02

Cadou de ziua preşedintelui. Emil Boc şi Marko Bela au pus batista pe ţambal

 |  19:38
Cadou de ziua preşedintelui. Emil Boc şi Marko Bela au pus batista pe ţambal

Traian Băsescu a reuşit să îl împaceieri pe premierul Emil Boc cu vicepremierul Marko Bela. Şeful statului a găsitvinovaţii pentru eşecul Guvernului la Legea educaţiei naţionale: judecătorul dela Curtea Constituţională, propus de el, şi parlamentarii coaliţiei, care nu aufost în stare ca timp de un an să adopte legea. Ţapul ispăşitor a fost desemnatMihail Hărdău, preşedintele Comisiei de învăţământ de la Senat, pe care PDLvrea să-l schimbe din funcţie.

După două zile pline de peripeţii încare Emil Boc a fost la un pas de a părăsi Guvernul cu coada între picioare,integritatea coaliţiei de guvernare a fost salvată, cel puţin pentru o lună saudouă, de preşedintele Traian Băsescu. Acesta a promis UDMR, care este cu un pasafară din Guvern, că în această toamnă Legea educaţiei va trece prin Parlament,lucru ce i-a făcut pe maghiari să mai ia o gură de aer. Maghiarii sunt hotărâţiînsă ca, dacă această lege nu trece cu tot cu prevederile referitoare laînvăţământul în limba maternă, să părăsească coaliţia irevocabil şi să treacăîn Opoziţie. Traian Băsescu l-a convins şi pe Emil Boc să nu-şi dea demisia,aşa cum a avut de gând. Telenovela guvernamentală a început miercuri, cândCurtea Constituţională a hotărât cu cinci voturi pentru şi patru împotrivă căasumarea răspunerii Guvernului pe Legea educaţiei nu este constituţională.Imediat după aflarea deciziei, în interiorul PDL şi în interiorul goaliţiei deguvernământ au început tunetele şi fulgerele. Liderii din “aripa dură” a PDL aucerut cu insistenţă ca Boc să-şi dea demisia pe motiv că este singuramodalitate de a păstra PDL la guvernare, după cum a scris “Puterea”. Potrivitunor surse democrat-liberale, Boc s-a închis în biroul de la Guvern şi nu a mairăspuns la telefon mai mult timp. La un moment dat, el chiar a spus că estegata să-şi de a demisia, dar alţi colegi din partid ca şi lideri ai UDMR l-auconvins să rămână în funcţie.

Boc, convins să rămână

Pe principiul “încă mai poate încasa”,şi preşedintele Băsescu i-a cerut lui Boc să rămână în fruntea Guvernului, elvenind miercuri seară la Palatul Victoria direct de la aeroport, după vizita oficialăpe care o făcuse în Slovenia. Preşedintele a dorit cavizita sa la sediul Guvernului să fie cât mai discretă, maşinile oficiale fiindparcate pe străzi din jurul clădirii Guvernului, şi nu în curtea instituţiei, dupăcum a relatat Mediafax. Surse guvernamentale au arătat că aflat în Sloveniaşeful statului l-a sunat pe premierul Boc în timpul şedinţei de Guvern demiercuri pentru a-l întreba dacă în timpul reuniunii de la Palatul Victoria s-aluat o decizie, împreună cu reprezentaţii UDMR, privind procedura ce trebuieurmată în cazul Llegii educaţiei după decizia Curţii Constituţionale. “Preşedintele,fiind plecat din ţară, a dorit să se intereseze direct de la premier desprestadiul Legii educaţiei, iar şeful Guvernului l-a informat pe şeful statului căintenţionează ca săptămâna viitoare să aibă o întâlnire cu conducerea Senatuluipentru a insista ca dezbaterile parlamentare pe Legea educaţiei să nu mai fietergiversate. Premierul va explica Senatului că Legea educaţiei trebuieadoptată rapid, astfel încât prevederile acesteia să se regăsească, sub aspectfinanciar, şi în proiectul bugetului pe 2011”, au arătat surseguvernamentale. Băsescu a mai avut în aceeaşi seară o discuţie cu preşedinteleUDMR, Marko Bela.

Negocierile de dimineaţă

O nouă rundă de discuţii întreBăsescu, Boc şi Marko Bela a avut loc şi ieri la sediul Guvernului, ele durândmai mult de două ore. Preşedintele a plecat apoi la Radio România Actualităţiunde a dat un interviu. El a declarat că decizia Curţii Constituţionale privindasumarea răspunderii pe Legea educaţiei este “încă neclară” şi a creat “ooarecare emoţie”. El a adăugat că aşteaptă publicarea motivării pentru a vedeadacă procedura asumării răspunderii se opreşte. Traian Băsescu a precizat că nuştie dacă CC “îşi poate asuma” decizia opririi unei proceduri care deja a avutloc. ”Eu aştept să văd hotărârea Curţii. Aprecierea de conflict între puterilestatului are o oarecare explicaţie pornind de la premisa că au fost mai multeamendamente care nu au fost acceptate”, a spus preşedintele. Băsescu a amintitde experienţa sa cu CC când a iniţiat o acţiune legată de salarizareamagistraţilor. “Este exact aceeaşi situaţie ca în conflictul pe care eu l-amavut cu puterea judecătorească şi a constatat că există un conflict, dar care afost stins în momentul în care a apărut hotărârea Curţii”, a adăugatpreşedintele. “Aş spune că şi aici poate fi constatat un conflict deşi discutămdespre o lege a Guvernului, nu o iniţiativă legislativă a Parlamentului. “Deci,discutăm despre o lege a Guvernului, şi Guvernul e în conflict cu el însuşi.Doar faptul că n-a acceptat toate amendamentele nu ştiu dacă justifică un conflictîntre puterile statului”, a mai spus şeful statului. Preşedintele a explicatapoi că Parlamentul, după ce a făcut sesizarea, a programat data şi oraasumării răspunderii de către primul-ministru. “Deci acesta este momentul încare Parlamentul anulează conflictul între puterile statului atât timp cât alăsat procedura să meargă. Şi îmi pun întrebarea cum poate fi oprită oprocedură constituţională în derulare”, a comentat Traian Băsescu.

Testul Coaliţiei

Traian Băsescu amai arătat că decizia Curţii Constituţionale reprezintă şi “un test” pentrusoliditatea coaliţiei de guvernare, unde deocamdată “temperatura estecrescută”. El a dat apoi asigurări că partidele din arcul guvernamental vorreuşi să treacă acest test, indiferent de motivarea Curţii şi de modul în careva trebui promovată în continuare Legea educaţiei. Cât despre ameninţările UDMRcu ieşirea de la guvernare, Băsescu a spus că şi el este “necăjit” că setergiversează adoptarea Legii educaţiei. “Cred că doar aparent UDMR este celmai supărat”, a mai spus el. Acesta a declarat că este “extrem de doritor caRomânia să aibă o lege modernă”, în acord cu recomandările comisieiprezidenţiale şi cu Pactul pentru educaţie semnat de toate partidele. Băsescu asubliniat că partidele care sunt la guvernare, dar nu vor să-şi asumeresponsabilităţile Puterii, pot să plece în Opoziţie. Pentru prima dată, Băsescua acceptat că, în cazul în care actuala majoritate parlamentară se destramă,trebuie să găsească un alt premier care să poată să strângă în jurul său o nouămajoritate care să susţină Guvernul. Cât despre viitorul legilor reformei, eldepinde doar de Parlament.

UDMR a lăsat-omai moale

Uniunea şi-aconvocat pentru mâine, la Târgu-Mureş, şedinţa Consiliului Permament al Uniuniipentru a analiza situaţia creată de decizia CC. Liderul formaţiunii, Marko Bela,a declarat că, în discuţiile de la Guvern, preşedintele Traian Băsescu şipremierul Emil Boc şi-au reafirmat decizia de a fi adoptată cât mai rapid olege a educaţiei nouă, care să aducă reformă în domeniu. Liderul UDMR a maispus că, în acest moment, coaliţia de guvernare nu funcţionează cum ar trebui.“Ori reuşim să refacem soliditatea şi coeziunea coaliţiei, ori, din punctul devedere al UDMR, se pune inclusiv problema prezenţei în această coaliţie. Dar,în acest moment, afirm încă o dată că menirea noastră ar fi să încercăm sărefacem această solidaritate”, a mai spus Marko Bela.

Hărdău, pe făraş

Marko Bela aspus că deocamdată există “o problemă foarte serioasă de funcţionare” a coaliţieiîn Senat. “Aţi văzut şi dumneavoastră ce se întâmplă: preşedintele Comisiei deînvăţământ, membru, senator al PDL, fost ministru, în mod iresponsabilsărbătoreşte împreună cu cei din Opoziţie respingerea angajării răspunderiiGuvernului”, a comentat el referindu-se la senatorul PDL Mihail Hărdău. Marko aadăugat că timp de mai mult de patru luni senatorul Hărdău nu a reuşit, capreşedinte al comisie să accelereze adoptarea acestei legi, ceea ce forţatGuvernul la asumarea răspunderii. De altfel, PDL are de gând să îi ceară luiMihail Hărdău să renunţe la funcţia de şef al Comisiei, fiind acuzat că a avuto atitudine “sfidătoare” faţă de Legea educaţiei şi de procedura asumării, darşi că ar fi “pactizat cu mafia universitară”. El ar putea fi înlocuit cuDumitru Oprea, rectorul Universităţii din Iaşi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz