2020-08-09 12:55

Cadoul primit de Rusia în schimbul participării la scutul NATO

 |  16:23
Cadoul primit de Rusia în schimbul participării la scutul NATO

Alianţa NATO-Rusia este aproape de parafare. Potrivit presei ruse, Alianţa Nord-Atlantică estedispusă să ofere Rusiei, în schimbul participării la scutul antirachetă, acces la anumite date colectate de sateliţiamericani, printr-un program, ALTBMD, care presupune includerea radarelor şi aprogramelor de interceptare într-un singur sistem. Cu ajutorul ALTBMD,avertismentul de lansare a rachetelor obţinut de o ţarăpoate fi transmis altui stat pentru activarea antirachetelor acestui aliat şilichidarea pericolului. Proiectul va costa aproximativ 200 de milioane de euro,folosiţi pentru dezvoltarea sistemului de comandă regională a scutului NATO.

Această ofertăface parte dintr-un acord mai amplu care va fi propus Moscovei cu ocazia SummituluiNATO-Rusia din 19-20 noiembrie, subliniază publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta,care adaugă că Rusia va primi invitaţia oficială de participare la summitul dela Lisabona .

Deocamdată, nuse ştie care va fi răspunsul Rusiei, dată fiind atitudinea reticentă a Moscoveifaţă de un sistem care ar putea fi folosit şi împotriva rachetelor sale.

Condiţiile Rusiei

Semnalul a fost dat şi de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care aanunţat că Rusiaeste pregătită să coopereze cu NATO în domeniul apărării antirachetă şi săcreeze un scut implicând mai multe ţări, cu condiţia ca interesele tuturorparticipanţilor la proiect să fie respectate. Potrivit acestuia, Rusia merge peideea unei cooperări între parteneri egali în drepturi, iar preşedintele rus,Dmitri Medvedev, este pregătit să prezinte propuneri suplimentare, pe care le-afăcut deja publice, cu privire la crearea unui sistem de apărare antirachetăimplicând Rusia, Statele Unite şi ţările europene.

"La SummitulNATO de la Lisabona, preşedintele Medvedev va dezvălui poziţia noastră faţă deaceste probleme. Dacă părţile dau dovadă de bunăvoinţă şi se declară pregătitesă coopereze pe picior de egalitate, acest proiect este completrealizabil", a subliniat şeful diplomaţiei ruse.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz