2020-08-07 21:31

Candidaţi de Bărăgan.„Dosariştii” şi „sturionul” de la Ialomiţa

 |  21:00
Candidaţi de Bărăgan.„Dosariştii” şi „sturionul” de la Ialomiţa

Judeţul Ialomiţa este mai “modest” în privinţa locurilor pentru Parlament, cu numai două de senatori şi patru de deputaţi. Dar asta nu înseamnă că partidele îl neglijează, taberele principale sunt prezente cu liste complete de candidaţi.

Lista Alianţei România Dreaptă începe cu Marinică Cazacu, preşedintele PDL pe judeţ, candidat la un loc de senator în Colegiul 1 Ialomiţa. Nu putem să spunem că “începe cu dreptul” pentru că, în cazul lui Cazacu, este vorba despre unul dintre cei care au pirmit aviz negativ de la Comisia de Integritate condusă de Monica Macovei.

Fost prefect de Ialomiţa, Cazacu a fost trimis în judecată de DNA, în 2008, pentru trafic cu terenuri, “determinare de fals intelectual” şi abuz în serviciu contra intereselor publice, alături de fosta şefă a Cadastrului din judeţ. Cazacu ar fi pus doi primari să semneze şi să antedateze nişte acte pe care el le-a folosit la Cadastru. Procesul durează de patru ani şi încă nu a ajuns la o concluzie. Dar numele lui Marinică Cazacu mai apre şi într-un alt dosar, de contrabandă cu motorină. O firmă a închiriat de la el un depozit de carburanţi unde a desfăşurat o amplă acţiune de contrabandă cu motorină, în valoare de circa 65 de milioane de euro.

Contracandidatul lui principal este Marian Pavel, de la USL, primarul comunei Gheorghe Lazăr, care se declară “soldat disciplinat” al PSD şi se duce acolo unde îi spune partidul. Lazăr spune că se bazează pe faptul că este foarte cunoscut după patru mandate de primar, în zona comunei sale. De altfel, Marian Pavel a fost şi director de campanie al PSD în colegiul care include localităţile Feteşti şi Ţăndărei. A debutat în politică la Partidul România Mare, cu care s-a ales primar în 2000. A trecut la PSD în 2004 şi a continuat să câştige alegerile din comună, din iunie 2012 fiind la al patrulea mandat.

Colegiul al doilea de senator este disputat de Tudor Panţuru (ARD) şi Ion Toma (USL). Începem cu experimentatul Toma, actual senator UNPR, plecat din PSD. La social-democraţi a deţinut funcţia de preşedinte al organizaţiei din Olt, unde a fost şi ales pentru Senat, dar a fost şi liderul grupului de senatori PSD şi vicepreşedinte al partidului. Economist de profesie, înainte de a fi senator, din 2005 încoace, a lucrat la IJCM-ul de Olt, unde înainte de ’89 era director adjunct, iar din 1992 a fost director general. Toma este de mai mulţi ani şi patron (acţionar) la societatea redenumită între timp SCADT. Firma a derulat, de când cu statutul de parlamentar al patronului, contracte în valoare de 13,5 milioane de euro cu diverse instituţii de stat (multe primării PSD din judeţul său sau limitrofe, dar şi Consiliul Judeţean Olt, Ministerul Educaţiei, ANL, SAPARD şi altele).

ARD îl trimite pe Tudor Panţuru, senator actual de Ialomiţa, medic chirurg, fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slobozia. Senator din 2004, înainte Panţuru a fost şi consilier judeţean timp de trei mandate. A făcut vâlvă când şi-a deschis birou senatorial în fostul său cabinet de şef al secţiei de chirurgie din interiorul spitalului unde a fost director. Printr-o decizie a Consiliului Judeţean, până la urmă acesta a fost nevoit să elibereze biroul. A fost acuzat că nu are activitate parlamentară, puţine iniţiative, interpelări aproape deloc.

Cel mai tânăr candidat din ţară

Trecem la Colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor unde o găsim pe lista ARD pe Rodica-Luminiţa Barcari, fost inspector şcolar general al judeţului până în acest an, când a fost schimbată.

Împotriva sa va candida Cristina-Ancuţa Pocora, deputat PNL din 2008, care este un VIP căutat de ziarele de specialitate după ce s-a măritat cu Dan Cruceru, prezentator la Prima TV şi apoi PRO TV.

În Colegiul 2 candidează Dumitru-Daniel Malama de la Forţa Civică, pentru ARD, care, la 25 de ani, se pare că este cel mai tânăr candidat din ţară.

Acesta se va lupta cu actualul deputat Marian Neacşu, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor din septembrie 2012. Acesta are dosar de la ANI, fiind acuzat că şi-a angajat fiica la biroul său parlamentar, cazul său fiind înaintat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în noiembrie 2011. Este acţionar la şase firme şi are 50% dintr-o casă de vacanţă de 242 mp din Deltă pe care a construit-o, conform declaraţiei de avere, între 2005-2008.

La Colegiul 3 din partea USL a fost desemnat candidat Mihăiţă Găină, senator PSD, care s-a făcut remarcat într-un mod nu tocmai fericit anunţând că a semnat o moţiune depusă împotriva guvernului la Camera Deputaţilor, el fiind senator.

Din partea ARD va lupta Niculae Began, primarul din Reviga, sat devenit celebru prin preotul Casian Pandelică, dat afară din Biserica Ortodoxă. La rândul său, primarul a ajuns în presă în iarnă, când a refuzat un grup de tineri venit cu ajutoare.

Ultimul colegiu ialomiţean, Colegiul 4 de deputat este râvnit de deputatul PDL Tinel Gheorghe, din partea ARD. Acesta a fost şef al corpului de control din Ministerul Agriculturii pe vremea lui Gheroghe Flutur, când s-a remarcat printr-un raport în care îşi contrazicea ministrul şi propunea ridicarea interdicţiei de pescuit la sturioni. Măsura propusă de el se spunea că ar fi favorizat „mafia icrelor negre”.

De la USL va candida Aurelian Ionescu, consilier local la Urziceni, un fost liberal care recent a părăsit partidul şi acum este la PC. Se spune că primarul liberal de la Urziceni ar fi susţinut pe altcineva şi acest fapt ar putea crea probleme candidatului USL Ionescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639582-08-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz