2019-08-17 18:18

Care e tema referendumului cerut de Iohannis. De ce spune Grindeanu că președintele s-a răzgândit

 |  14:41
Care e tema referendumului cerut de Iohannis. De ce spune Grindeanu că președintele s-a răzgândit

Premierul Sorin Grindeanu a confirmat primirea scrisorii din partea Administraţiei Prezidenţiale privind iniţierea referendumului, făcând observația că președintele nu se mai referă la termenul de graţiere, fiindcă acest lucru ar fi fost „ilegal”. Tema referendmului, așa cum este anunțată în scrisorile adresate celor două Camere ale Parlamentului și Președinției, nu face referire directă la cele două ordonanțe de urgență pe care a intenționat / intenționează să le adopte Guvernul Grindeanu, ci este formulată în termeni foarte generali: „Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.

„Am primit un document din partea Administraţiei Prezidenţiale, dar ce mi se pare ciudat, faţă de ce am văzut aseară, este că nu se foloseşte termenul de graţiere. Probabil şi-a dat seama domnul preşedinte că nu e legal să folosească acest termen într-un referendum”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, citat de Mediafax și News.ro.

Scrisoarea a fost trimisă la câteva ore distanţă după anunţul făcut de şeful statului că va începe demersurile pentru un referendum privind graţierea și modificarea codurilor penale.

„Această temă (a graţierii, n.r.) în mod nefericit a devenit o temă naţională, este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor penale şi a graţierii şi dacă aşa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu”, a spus Iohannis, luni seara.

Liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat luni seara, la România TV, că „nu este foarte limpede” dacă preşedintele Klaus Iohannis poate organiza un referendum pe tema graţierii, în condiţiile în care articolul 74 din Constituţie prevede că cetăţenii nu pot avea iniţiativă legislativă în aceste domenii, ca atare nici nu se pot pronunţa la un referendum în acest sens.

Pe de altă parte, articolul din Legea referendumului care enumera situaţiile şi temele considerate de interes naţional asupra cărora preşedintele poate solicita un referendum a fost declarat neconstituţional în 2006, CCR stabilind atunci că şeful statului este singurul care poate decide temele pentru consultarea populaţiei, iar Parlamentul nu se poate amesteca, cenzurându-i decizia.

Aceste două elemente, aparent contradictorii, au stârnit dezbateri aprinse între juriști, referitor la legalitatea demersului anunțat de președinte.

Iată și comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale pe acest subiect.

  24 ianuarie 2017

Marți, 24 ianuarie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

În acest sens, Președintele României a transmis o scrisoare președinților celor două Camere solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menționată.

Referitor la declanșarea unui referendum național a fost informat și Prim-ministrul României, domnul Sorin Mihai Grindeanu.

Vă transmitem în continuare textul scrisorii:

Bucureşti, 24 ianuarie 2017

Domnului Călin POPESCU-TĂRICEANU, Președintele Senatului

Domnului Nicolae-Liviu DRAGNEA, Preşedintele Camerei Deputaţilor

Stimate Domnule Preşedinte al Senatului,

Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată.

Cu întreaga considerație,

Președintele României,

KLAUS WERNER IOHANNIS


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-24

In legatura cu acest articol...

News.ro: Iohannis duce problema ordonanțelor la CEDO!

Klaus Iohannis a găsit soluţia legală pentru referendum

Iohannis: PSD și Dragnea s-au comportat ca la grădiniță

Băsescu: în locul lui Iohannis, făceam referendum pentru Unirea cu Moldova

Primarul general al Capitalei: “Demersul lui Iohannis este ipocrit”

Alerta de amnistie mascată scoate iar oamenii în stradă
Parerea ta...

FUFI
24 Ian 2017

Vreti sa ramana kodrutza sefa la DNA pana iese la pensie? Da? Nu? Ce sa spunem? Sau: vreti sa imi pastrez eu casa din Sibiu si sa stau inca 10-20 de ani la Cotroceni? Da sau Nu? Asa se asigura continuarea luptei anti-coruptie.
F-B-I
24 Ian 2017

PSD-FSN............MERI LA DRACU SA TE IE
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray