2020-06-01 17:10

Carmen Dan, la Comisia parlamentară privind posibile fraude de la europarlamentare

 |  10:42
Carmen Dan, la Comisia parlamentară privind posibile fraude de la europarlamentare

Carmen Dan, ministrul Internelor, este audiată marţi la Comisia parlamentară care anchetează presupusele fraude de la alegerile europarlamentare. Ministrul Internelor le-a spus parlamentarilor că nu MAI stabilește numărul secțiilor de votare, al buletinelor de vot, al ștampilelor sau al cabinelor de vot. La audieri va participa şi un secretat de stat din Ministerul de Externe.

Parlamentul a decis la sfârşitul lunii iunie să constituie o Comisie specială de anchetă privind investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai. Comisia de ancheta este condusa de Olguta Vasilescu.

Comisia specială de anchetă privind investigarea eventualelor nereguli şi fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai va fi formată din 23 de membri şi va putea audia orice persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului.

Raportul Comisiei de anchetă va fi depus în termen de 90 de zile de la constituire.

Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele comisiei, a anunţat că, potrivit propunerilor formulate, vor fi chemate la audieri următoarele instituţii cu atribuţii în domeniu: Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Direcţia pentru Evidenţia Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Institutul Naţional de Statistică, alte autorităţi, instituţii publice centrale sau locale care pot furniza informaţii necesare formării unor opinii obiective cu privire la modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor.

Totodată, s-a stabilit să fie transmise adrese către STS şi alte instituţii implicate în procesul electoral pentru a nu fi distruse datele pe care le deţin legat de scrutinul din 26 mai până la aprobarea de către Parlament a raportului comisiei de anchetă.

Între obiectivele comisiei se numără: evaluarea SIMPV - Sistemul Informatic de Prezenţă la Vot; stabilirea numărul cetăţenilor români cu drept de vot; eventualele neconcordonaţe între procesele-verbale cu rezultatele încheiate la nivelul secţiilor de votare şi la nivelul BEJ-urilor; eventualele neconcordanţe între numărul de participanţi la vot şi numărul buletinelor de vot întrebuinţate; verificarea informaţiilor referitoare la o eventuală utilizare excesivă a listelor suplimentare; verificarea modului de organizare şi desfăşurare a alegerilor; solicitarea de la autorităţile competente a unor informaţii referitoare la numărul şi natura unor anumitor fapte de natură penală sesizate în legătură cu desfăşurarea procesului electoral; identificarea unor soluţii legislative, administrative sau tehnice de natură să îmbunătăţească desfăşurarea procesului electoral.

Ministerul de Interne a întocmit un raport după alegerile din 26 mai, în care a arătat că s-au desfăşurat fără incidente, iar suspiciunile de fraudă electorală vizează 31 de posibile fapte penale (vot multiplu sau vot fără drapt).

Concluziile raportului (care se găseşte AICI) sunt clare:

"3. Pe parcursul acestui proces electoral a funcționat Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot şi prevenire a votului multiplu, gestionat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, care a înregistrat în ziua scrutinului 9.282 semnalări privind posibile incidente electorale specifice. Toate aceste semnalări au fost și sunt în continuare verificate de către Poliție. Din verificarea a peste 2.600 de cazuri semnalate, până în prezent au fost infirmate peste 1.600 de cazuri.

4. În urma verificărilor efectuate de structurile specializate ale M.A.I. în ziua votului a rezultat că în 31 de situații sunt suspiciuni cu privire la comiterea unor fapte de natură penală în ce privește frauda la vot, din care:

- fapta de a vota fără drept – 18 evenimente;

- fapta de a vota de două sau mai multe ori – 13 evenimente."


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-09Parerea ta...

# MIMEAZĂ CĂ LUCREAZĂ?
09 Iul 2019

Votul prin NET e sigur!!! VS hoții hoții......
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine