2020-04-03 07:54

Cât adevăr şi câtă minciună este în războiul Băsescu - Boc

 |  19:27
Cât adevăr şi câtă minciună este în războiul Băsescu - Boc

După ce preşedintele Traian Băsescu a făcut o seriedeclaraţii belicoase la adresa Guvernului, arătând că a „spus una şi a făcutalta” şi a greşit când a mărit TVA, s-a acreditat ideea unui război întrePalatul Victoria şi Palatul Cotroceni. Furtuna dintr-un pahar cu apă a fostdemontată însă chiar din interiorul PDL, Sulfina Barbu precizând că „Bocraportează mereu la Cotroceni”. Opoziţia şi analiştii politici nu au părut niciei impresionaţi de acest conflict, despre care spun că este un „joc deimagine”.

Reprezentanţii PDL susţin la unison că nu au simţitnici urmă de conflict între preşedinte şi premier, ci doar un schimb de opiniipe o chestiune. “Premierul raportează,discută cu instituţia prezidenţială şi cu preşedintele, permanent”, ne-a spuspreşedintele Organizaţiei de femei a PDL, Sulfina Barbu. Ea a mai spus că preşedinteleare dreptul să-şi exprime opinia şi asta a făcut în legătură cu mărirea TVA, dar asta nu înseamnă că ar fi creat un conflict.“Domnul preşedinte este constant în declaraţii, el a spus tot timpul că esteîmpotriva măririi TVA. Hotărârea pe care noi am luat-o la partid, la Guvern şiîn Coaliţie a fost obligatorie pentru că trebuia să găsim alternativă ladecizia Curţii Constituţionale care a infirmat prima soluţie găsită de noi,accea de a reduce pensiile cu 15%. S-au discutat celelalte variante, dar, subpresiunea timpului şi a întâlnirii boardului FMI, a trebuit să recurgem la astaNu este cea mai bună soluţie, dar a fost agreată de FMI. Acum ne preocupă ca easă fie temporară, adică doar până la sfârşitul anului 2010”, a mai precizat ea.“Nu e nici un conflict, de unde l-aţi scos?”, ne-a întrebat liderul deputaţilorPDL, Mircea Toader. El pretinde, ca şi colega sa, că premierul şi preşedintelenu au nimic de împărţit. “Preşedintele şi-a exprimat doar o opinie. Am fostobligaţi să găsim o altă soluţie după decizia Curţii. Au fost luate în calculfoarte multe posibilităţi, inclusiv impozitarea pensiilor, măsură pe care şi euam susţinut-o, şi s-a ajuns la concluzia măririi TVA”, a mai arătat Toader. Şica să dovedească faptul că “nu avem nici o treabă cu vreun conflict întreBăsescu şi reprezentanţii PDL”, Toader ne-a spus că atunci “când sunt probleme”el le discută mereu cu şeful statului. Pedelistul a negat şi faptul că ar puteafi o strategie pusă la cale între premier şi preşedinte. Nici prim-vicepreşedinteledemocrat-liberal Theodor Stolojan nu vede un conflict, ci “doar discuţiiobişnuite între preşedinte şi Guvern, între preşedinte şi partid” cu privire lamăsurile luate. “Puţină lume înţelege de ce au fost luate măsuri de austeritateşi nu de reluare a creşterii economice, dar asta este o altă discuţie”, a maispus Stolojan pentru “Puterea”. El consideră cu problema pusă de preşedinte nuo reprezintă măsurile de austeritate, ci cele de restructurare a administraţieipublice.

PSD: Boc este umil şi ascultător

“Nu este nimic real în conflictul dintre Băsescu şiBoc, ci este doar un circ prost. În acest moment, luiTraian Băsescu nu-i mai ţine jocul pe care îl făcea înainte foarte bine, a şiîmbătrânit şi nu mai poate să păcălească populaţia”, ne-a declarat preşedintelepesediştilor din Capitală, Marian Vanghelie. Îl contrazice însă strategulsocial-democraţilor Viorel Hrebenciuc, care susţine că se încearcă schimbareagarniturii în PDL în perioada următoare. „Conflictul dintre Traian Băsescu şipremierul Emil Boc este unul real. După următorul Congres al PDL este posibilsă vedem o nouă garnitură la conducere. De altfel, ei s-au specializat într-unjoc dublu, fiind singurul partid care este şi la putere şi în opoziţie înacelaşi timp”, ne-a declarat liderul grupului deputaţilor PSD. Purtătorul decuvânt al partidului, Radu Moldovan, a fost mai tranşant. ”Este foarte greu săgăseşti pe cineva mai umil şi mai ascultător decât Boc”, a atacat el. Încontinuare, vicepreşedintele PSD subliniază că este un „conflict doar pentruimagine, deoarece preşedintele Traian Băsescu este legat ombilical de Emil Bocşi amândoi de PDL”. El nu crede în faptul că premierul a luat decizia demajorare a TVA fără să se consulte cu Palatul Cotroceni. „Cred că decizia luiTraian Băsescu de a-şi asuma el aceste măsuri nepopulare nu a fost cea maifericită şi, văzând că îi afectează atât imaginea lui, cât şi a PDL, încearcăimagistic să se delimiteze de Guvern şi de măsurile nepopulare. Nu cred că EmilBoc are curajul de a lua vreo decizie fără a se consulta cu Traian Băsescu şinu cred că Emil Boc a decis creşterea TVA înainte de a-l întreba pepreşedinte”, a adăugat Moldovan. În privinţa conflictului din interiorul PDL,purtătorul de cuvânt al PSD susţine că nu a remarcat vreun curajos printredemocrat-liberali. „Nu există atâta curaj în PDL încât să creeze o tabărăîmpotriva preşedintelui. Sunt convins că Traian Băsescu şi-ar dori ca în locullui Blaga-Videanu-Berceanu să fie eventual Macovei-Udrea-Preda. Nu cred că vreaînsă pe altcineva în locul lui Emil Boc”, a conchis Moldovan.

Liberalii nu cred în lacrimi

Liberalii sunt convinşi că disensiunile dintre preşedinteşi premier sunt puse la cale de cei doi. Mihai Voicu, vicepreşedinte şipurtător de cuvânt al PNL, spune că exclude varianta în care Traian Băsescu nuar fi fost informat de deciziile premierului. „În primul rând, trebuie precizatcă Traian Băsescu ar sacrifica pe oricine pentru a-şi salva imaginea. Apoi, nucredem că premierul Boc ar face vreo acţiune fără să ceară voie. Ne este greusă credem că Guvernul a decis creşterea taxei fără acordul lui Traian Băsescu”,a declarat deputatul liberal pentru ziarul „Puterea”.

UDMR ţine cu Boc

Parlamentarii de la UDMR resping atât variantascenariului, cât şi pe cea a conflictului. „Nu cred în scenarii de felul acesta”,declară atât deputatul Petru Lakatos, cât şi senatorul Andras Levente. DacăLevente spune că „ne-am obişnuit de ani de zile cu declaraţiile preşedintelui”,Lakatos e ceva mai dur în exprimare. „Săracul Boc, acum e într-o situaţieneplăcută. Preşedintele vrea sa iasă basma curată pe spinarea altuia. Vă daţiseama, ce poate spune Boc acum, după ce, în urmă cu câteva zile, el a anunţatmăsura de creştere a TVA?!”, a declarat Petru Lakatos.

Stelian Tănase, analist

„Nu există un conflict, au alte agende politice”

„Nu există un conflict între Băsescu şi Boc. Au agende politicediferite şi de aici ies aceste fricţiuni. Băsescu nu va mai candida, iar Bocpregăteşte partidul pentru viitoarele alegeri fără Băsescu. Problema lui Boceste că el acum e prins între preşedinte, partid şi Guvern. Iar Băsescuîncearcă să îi ţină în şah pe cei din vechea garnitură pentru la toamnă sau pânăla viitorul congres al PDL, unde vrea să impună aceste feţe noi. Cei pe care îivedeţi că mai ies din când în când şi spun că Guvernul ar trebui să plece suntpuşi de preşedinte, şi de aceea nici nu sunt sancţionaţi în partid.”

Zoe Petre, istoric

„Băsescu încearcă să dea vina pe Guvern”

„Nu mi s-a întâmplat prea des să fiu de acord cu IonIliescu, însă, de data aceasta, are dreptate. Preşedintele Băsescu încearcă sădea vina pe Guvern, pentru că de la toamnă ne va fi mai rău. Nu ştiu câtedisensiuni sunt între ei, pentru că măsurile oricum le-au luat împreună, darasta încearcă el să facă.”

Dan Pavel, analist

„Strategie adoptată ca să schimbe placa”

„Cel mai disciplinat discipol al lui Băsescu devinedintr-o dată indisciplinat. E o strategie adoptată ca să mai schimbe placa.Adică, unii ţin cu Băsescu, (alegători - n.r.), alţii ţin cu PDL şi Boc, iarprin această schemă îşi salvează imaginea una dintre părţi.”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-18

Mai multe imagini:
Cât adevăr şi câtă minciună este în războiul Băsescu - Boc
zoom
Cât adevăr şi câtă minciună este în războiul Băsescu - Boc
zoom
Cât adevăr şi câtă minciună este în războiul Băsescu - Boc
zoom

Cât adevăr şi câtă minciună este în războiul Băsescu - Boc
zoom
Cât adevăr şi câtă minciună este în războiul Băsescu - Boc
zoom
Parerea ta...

PISCEKY
13 Iul 2010

dan pavel un om cu stiinta de .........adevar!!!!!!! corect zis,corect afirmat! basescu a imbatrinit si nu mai tine treaba cu vrajeala! mai ramane un singur lucru........suspendarea! p.s sunt membru activ al pdl! la final o idee pt dumneavoastra(adica pt ziar)cercetati cum s-a dat ordin prin tara sa-i votam .....fata(LUI TATA! HA!HA!)AU FOST FORTATI ANUMITI MEMBRII PDL SA MEARGA CU DEDICATIE LA URNA DE VOT SI SA APLICE STAMPILA PE .........EBA........ABE,AEB,SAU CUM DRACU MAI SCRIA ACOLO!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine