2020-07-07 20:18

CCR a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul legii privind incompatibilităţile

 |  13:05
CCR a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în cazul legii privind incompatibilităţile

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea președintelui Klaus Iohannis în cazul legii privind incompatibilitățile, şi anume Legea pentru modificarea Legii serviciilor comunitare de unități publice.

"Legea a fost considerată neconstituțională, din motive extrinseci, deci a fost adoptată greșit - vot de lege ordinară, ea este o lege organică. Nu am intrat în analiza textului pe fond. Când constatăm existența unor motive extrinseci, nu mergem mai departe", a precizat președintele CCR, Augustin Zegrean.

Acesta a mai afirmat că urmează ca actul normativ să se întoarcă în Parlament pentru a fi pus în acord cu Constituția.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

Sesizarea preşedintelui a fost înregistrată în 19 mai la Curtea Constituţională, preşedintele Klaus Iohannis spunând atunci că solicită verificarea constituţionalităţii modificărilor la Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006.

"Această modificare a fost tratată - ca să ştiţi despre ce vorbim -, a fost tratată în spaţiul public ca o intervenţie pentru schimbarea reglementărilor în incompatibilitatea aleşilor locali. Această schimbare se referă, în esenţă, la faptul că primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean pot fi membri în Adunarea Generală a Acţionarilor, atunci când este vorba de o societate în mână publică care se ocupă de utilităţi publice. Această chestiune a fost vehiculată pe larg şi în campania electorală şi, dacă vă amintiţi, chiar subsemnatul am avut o speţă discutabilă cu ANI. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tranşat chestiunea şi a constatat că eu nu am fost la niciun moment în incompatibilitate. Totuşi, această lege care mi-a fost trimisă şi care a ajuns a doua oară la Preşedinţie nu va fi promulgată. Această lege a ajuns la Preşedinţie anul trecut, a fost trimisă la reexaminare de predecesorul meu, acum a ajuns a doua oară la promulgare", a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că are "serioase dubii" în ceea ce priveşte constituţionalitatea acestui act normativ.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz