2019-12-08 18:19

CCR dă o lovitură Legii pensiilor pentru aleșii locali

 |  18:59
CCR dă o lovitură Legii pensiilor pentru aleșii locali

Curtea Constituţională consideră că Legea pensiilor aleșilor locali e neconstituțională, deoarece discriminează diferitele categorii de aleși locali, excluzând, de exemplu, consilierii locali şi judeţeni, şi nu precizează clar sursa de finanţare.

Potrivit motivării judecătorilor Curţii Constituţionale, legea încalcă prevederile Legii fundamentale "întrucât normele pe care le reglementează nu îndeplinesc condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate cu privire la natura juridică" a acestei indemnizaţii pentru limită de vârstă, dar nici cu privire la beneficiarii prevederilor şi a modului de stabilire a cuantumului ei. Mai mult, discriminează între diferitele categorii de aleşi locali, nefiind acordată tuturor celor care ocupă funcţii de conducere la nivel local, în baza votului cetăţenilor, astfel încât apare o "inegalitate nepermisă de tratament juridic între aleşii". Nu în ultimul rând, legea stabileşte cheltuieli bugetare fără stabilirea unei surse de finanţare reale, scrie News.ro.

Curtea consideră ca fiind întemeiată critica referitoare la faptul că legea nu este clară, precisă şi nici previzibilă în privinţa modului de calcul al indemnizaţiilor persoanelor care au deţinut de-a lungul timpului două sau mai multe din calităţile pentru care se acordă indemnizaţie - respectiv aleşii locali care au fost, de-a lungul timpului, atât primari, de exemplu, cât şi viceprimari sau au deţinut funcţii în cadrul Consiliilor locale/judeţene.

"În ipoteza în care o persoană a ocupat succesiv mai multe mandate dintre cele care sunt eligibile pentru acordarea indemnizaţiei, în lipsa unor reglementări legale corespunzătoare nu se poate determina modalitatea de calcul a acesteia. (...) Vor exista, în lipsa unei reglementări legale clare, precise şi previzibile, mai multe posibilităţi de calcul", se arată în motivarea CCR.

Guvernul a sesizat Curtea Constituţională pe 26 decembrie cu privire la Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene. CCR a admins, parţial, sesizarea Guvernului pe data de 20 ianuarie şi a decis că această lege este neconstituţională.

Potrivit acestei legi, aleşii locali vor beneficia de o indemnizaţie pentru limită de vârstă, calculată pentru un maximum de trei mandate, ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară. Indemnizaţia se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensie şi se suportă din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-26Parerea ta...

ANONIM
27 Feb 2016

ALO Curtea Constituţională TREBUIE sa considere că si Legea pensiilor PARLAMENTARILOR ESTE tot neconstituțională, deoarece discriminează diferitele categorii de PENSIONARI nu precizează clar sursa de finanţare SI CEEA CE ESTE MAI CRIMINAL SI-AU ATRIBUIT SINGURI ACEST PRIVILEGIU (ceea se cheam jaf national) FARA JUSTIFICARI SI RATIONAMENTE DE MERITE.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray