2019-05-26 08:24


Ce spune ILIESCU la 29 de ani de la REVOLUȚIE, după ce a fost INCULPAT pentru crime împotriva umanității

 |  14:26
Ce spune ILIESCU la 29 de ani de la REVOLUȚIE, după ce a fost INCULPAT pentru crime împotriva umanității

Fostul preşedinte Ion Iliescu afirmă, la împlinirea a 29 de ani de la Revoluţie, că aceasta a fost act de demnitate al poporului, care işi va păstra semnificaţia indiferent de manipulările mediatice şi politice, de ceea ce spun detractorii ei. El mai afirmă că politicul trebuie să reziste tentaţiei autoritarismului. "Adevăratul omagiu, şi manifestarea recunoştinţei faţă de cei care au reuşit să ne aducă libertatea după decenii de totalitarism, este păstrarea democraţiei şi a libertătii", a subliniat el, potrivit News.ro.

"Se împlinesc 29 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, un act de demnitate al poporului român, care îşi va păstra semnificaţia în timp, indiferent de manipulările mediatice şi politice, indiferent de ceea ce spun şi vor spune detractorii ei. O revoluţie este în acelaşi timp un eşec, şi o victorie. Un eşec al vechiului sistem politic, incapabil de dialog cu cetăţenii, incapabil să mai administreze o ţară şi, nu în cele din urmă, rupt de realitate şi surd la vocea poporului. O Revoluţie este o victorie a voinţei populare, a nevoii de schimbare. Mă tem că, uitând cele întâmplate în regimurile dictatoriale, uitând sacrificiile celor care au luptat pentru libertate şi democraţie, se pot pregăti condiţiile unor noi schimbări violente, pentru că ruptura între baza şi elitele societăţilor se adânceşte, iar binele public este pus între paranteze", afirmă Iliescu, la o zi după ce a fost pus oficial sub acuzare pentru crime împotriva umanităţii.

El remarcă faptul că am avut, în aceşti 29 de ani, începând cu zilele Revoluţiei, atât momente impresionante de solidaritate, dar şi momente de vrajbă, de divizare, de confruntare.

"Cu toate acestea am reuşit să îndeplinim, punct cu punct, Programul Revoluţiei, enunţat în seara zilei de 22 decembrie 1989. Cine şi-ar fi închipuit atunci că după nici trei decenii România va ajunge să prezideze, practic, Uniunea Europeană pentru şase luni de zile? Este cea mai palpabilă dovadă a succesului Revoluţiei! România s-a schimbat enorm. Şi în bine, dar şi în rău. Ca orice schimbare, ea are şi părţi pozitive, dar şi părţi negative. Cel mai mare pericol pentru democraţie, în România, dar şi în Europa, îl reprezintă adâncirea inegalităţilor economice şi sociale. Iar contestarea puterii politice se manifestă  în întreaga Uniune Europeană. Populism, naţionalism, extremisme de tot felul, şi putere politică incapabilă să-şi mai asume responsabilităţile care îi revin, toate astea scot oamenii în stradă", spune fostul preşedinte.

"Adevăratul omagiu, şi manifestarea recunoştinţei faţă de cei care au reuşit să ne aducă libertatea după decenii de totalitarisme, este păstrarea democraţiei şi a libertătii. Politicul trebuie să reziste tentaţiei, autoritarismului, antecamera totalitarismului. Împreună, şi dincolo de ce ne desparte, până la urmă în mod firesc, putem şi trebuie să apărăm ceea ce am câştigat în decembrie 1989, şi  în acelaşi timp să corectăm ceea ce am făcut greşit, de atunci până acum", conchide Iliescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-12-22

TAGURI: iliescu, revolutie, decembrie, 1989,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CE MOACĂ ARE,
22 Dec 2018

IDIOTUL! TO BE OR NOT TO BE...GROGY!
Random imageUltimele stiri


STARBAG