2020-02-19 17:57

CE va declanşa procedura de infringement împotriva Franţei

 |  18:33
CE va declanşa procedura de infringement împotriva Franţei

Comisia Europeană şi-a anunţat ieri intenţiade a declanşa o procedură de infringement împotriva Franţei, pentru încălcareadreptului european în cazul repatrierii romilor români şi bulgari.

Comisaruleuropean pentru justiţie şi drepturile cetăţenilor, Viviane Reding, a declaratcă atitudinea Guvernului francez, care a disimulat existenţa unei directive ceviza explicit romii pentru expulzări, este "o ruşine". Ea a amintitcă analiza preliminară făcută de CE (în urmă cu două săptămâni - n.red.)sublinia faptul că Franţa ar fi în situaţia încălcării legislaţiei UE dacăaplicarea directivei privind libertatea de circulaţie ar viza un anumit grup peconsiderente de naţionalitate, rasă sau origine etnică. Viviane Rediang aanunţat că vrea să lanseze două proceduri de infringement împotriva politiciiFranţei faţă de romi. Prima procedură vizeazănerespectarea garanţiilor legale (procedură scrisă, posibilitatea de apel,analiza de la caz la caz) prevăzute de directiva pe tema liberei circulaţii acetăţenilor europeni, în caz de expulzare. A doua vizează caracterul"discriminatoriu" al măsurilor decise de Franţa. Amintim că scandalula luat amploare după ce o circulară semnată Michael Bart, director de cabinetal ministrului de intrene, a fost făcută publică şi în care se specificanumărul taberelor care trebuie evacuate “cu prioritate cele aleromilor", deşi ministrul imigraţiei, Eric Besson, a dat în repetaterânduri asigurări că “Franţa nu a luat nici o măsură specifică vizând romii”.

Franţa răspunde - majoritatea ţărilor UE se opun aderării României şi Bulgariei la spaţiulSchengen

Lellouche,secretarul francez de stat pentru afaceri europene, i-a criticat dur pejurnalişti, care, în opinia sa, încearcă să lanseze un "proces"împotriva Franţei. "Staţi aşa. Franţa este o ţară mare, o ţară suverană.Noi am fondat drepturile omului. Nu intenţionez (să accept) să fiu tratat ca unbăieţel. Republica Franceză nu poate fi criticată din cauza unei circulare.(...) Ajunge cu interogatoriul. Acesta nu este un tribunal, iar Franţa nu seaflă în faţa unui tribunal", le-a spus Lellouche jurnaliştilor care l-auîntrebat dacă Franţa a remis Comisiei o circulară controversată a Ministeruluide Interne. Ca o confirmare a speculaţiilor potrivit cărora reacţiile rezervateale oficialilor de la Bucureşti şi Sofia privind expulzările romilor au casubstrat temerile legate de neacceptarea celor două ţări în zona Schengen,Lellouche a susţinut că majoritatea ţărilor Uniunii Europene se opun admiteriiRomâniei şi Bulgariei în zona Schengen înainte de ridicarea mecanismului demonitorizare, după ce miniştrii de externe ai ţărilor membre au recomandat luniprelungirea monitorizării.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine