2019-10-16 05:07

Cea mai importantă reuniune a liderilor chinezi. Omul care ar putea fi următorul preşedinte – Xi Jinping

 |  16:20
Cea mai importantă reuniune a liderilor chinezi. Omul care ar putea fi următorul preşedinte – Xi Jinping

Toţii ochii suntaţintiţi asupra Chinei la acest sfârşit de săptămână. Partidul Comunist sereuneşte la Beijing pentru a întocmi următorul său plan economic pe cinci ani.Dar şi mai important, reuniunea vaîncerca să ajungă la un consens cu privire la modul de predare a puterii carese va juca în 2012.

Ordinea de zi a agendeieste secretă, dar analiştii spun că, în loc să căute un ritm înalt de creştereeconomică, liderii Chinei au în vedere reducerea decalajului dintre bogaţi şisăraci şi între zonele de coastă şi cele interioare în scopul de a prevenigreve şi dispute asupra salariilor, care au dus la tulburări sociale în trecut.Orice instabilitate îngrijorează partidul pentru că îi pune sub semnulîntrebării autoritatea. China a cunoscut o creştere economică remarcabilă înultimii ani - determinată în mare măsură de exporturi. Planul economic vaîncerca să marjeze pe dezvoltarea industriilor strategice, inclusiv tehnologiainformaţiei, biotehnologie şi tehnologii de economisire a energiei.Analiştii vor urmări şi semne care să indice cine va fiurmătorul lider al Chinei - schimbarea anunţată pentru 2012. VicepreşedinteleXi Jinping, 57 de ani, este de aşteptat să-şi asume preşedinţia când Hu Jintao seva retrage după al doilea mandat şi ultimul în 2012. Dar reuşita lui Xi va depinde dacă plenul îl va alege vicepreşedinteal Comisiei Militare Centrale, un grup puternic care supraveghează cele douămilioane de persoane ale Armatei de Eliberare (PLA). Postul este important simbolic şi practic. Fără el, Xi va rămâneun outsider în domeniul militar. În cazul în care va fi numit, se va urma oveche tradiţie - Hu a fost, de asemenea, promovat în această poziţie înainte dea deveni preşedinte.

Există speculaţii că şireforma politică va fi pe ordinea de zi a reuniunii, după ce premierul WenJiabao a emis recent o cerere de deschidere.Wen a spus la CNN la începutulacestei luni că apelul pentru "democraţie şi libertate (în China) vadeveni irezistibil". Înaugust, el a spus: "Fără reformă politică, China ar putea pierde ceea ce aatins deja prin restructurare economică." Aceste apeluri neobişnuit de sincerepentru reforma politică sunt fundalul pentru cele patru zile de Congres alPartidului Comunist.

Detaliile reuniuniicelor 300 de membri ai Comitetului Central, de obicei, sunt făcute publice numaila încheierea ei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-10-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray