2020-07-04 15:56

Cea mai săracă ţară din Europa îşi alege deputaţii duminică

 |  15:29
Cea mai săracă ţară din Europa îşi alege deputaţii duminică

RepublicaMoldova,cea mai săracă ţară din Europa, îşi alegeduminică deputaţii, pentru a treia oară în mai puţin de doi ani, pentru aîncerca să iasă din criza politică ce a împiedicat fosta republică sovietică săaleagă un preşedinte, ameninţându-i stabilitatea şi apropierea de UE, relateazăAFP.

Ţara este divizată, pe deo parte, între coaliţia aflată la putere, care pledează pentru apropierea deUniunea Europeană, şi Partidul Comuniştilor, de cealaltă parte, care militeazăpentru consolidarea relaţiilor cu Moscova.

Parlamentula fost dizolvat la sfârşitul lui septembrie, după eşecul unui referendum menitsă permită alegerea prin sufragiu universal direct a preşedintelui ţării, alcărui mod de desemnare de către Parlament este la originea blocajului politicdin primăvara lui 2009.

Aproximativ2,6 milioane de alegători, din această ţară situată între România şi Ucraina,sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii, dintr-un număr record de20 de partide şi 19 candidaţi independenţi.

Conformultimelor sondaje, partidele care vor trece pragul de 4 procente necesar pentrua intra în Parlament vor fi aceleaşi ca la scrutinul anticipat din iulie 2009,convocat după protestele violente din aprilie acelaşi an, în urma victorieicontroversate a comuniştilor la alegeri.

Celepatru formaţiuni ale coaliţiei proeuropene - Partidul Liberal-Democrat,Partidul Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră - au câştigatatunci în faţa Partidului Comuniştilor (PCRM), aflat la putere din 2001 până în2009.

Daraceastă coaliţie nu dispune de 61 de mandate de deputat, necesare dintr-untotal de 101 pentru a alege preşedintele ţării, aşa cum a fost şi cazulcomuniştilor după scrutinul din aprilie 2009.

Analiştiise tem însă că acest scenariu se va repeta duminică, în urma unei campaniielectorale care a ilustrat clar divizarea ţării.

Potrivitanchetelor de opinie, comuniştii s-ar clasa pe primul loc duminică, cu un scorcuprins între 25 şi 39 de procente, dar nici o formaţiune nu va obţinemajoritatea absolută sau cea necesară alegerii preşedintelui. În acest caz, vatrebui ca unul dintre partidele coaliţiei proeuropene să susţină PCRM, pentru aieşi din criza politică.

PartidulDemocrat şi Partidul Liberal Democrat ar putea juca atunci un rol important, înmăsura în care doresc să se distanţeze de Partidul Liberal al preşedinteluiParlamentului, Mihai Ghimpu, consideră Andrievski.

Acestedouă partide îi reproşează lui Ghimpu, care asigură de asemenea interimatul lapreşedinţia ţării de un an şi jumătate, că a luat decizii controversate, fără ale informa în prealabil, adaugă el.

Ghimpua instaurat o "Zi a ocupaţiei sovietice", generând nemulţumireaMoscovei, ale cărei relaţii cu Chişinăul au devenit tensionate după sosirea laputere a coaliţiei prooccidentale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-05-01



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


Autocar



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz