2019-07-24 09:39

Cele TREI LEGI ale Justiţiei, pe ordinea de zi a şedinţei Senatului de luni, pentru votul final

 |  12:33
Cele TREI LEGI ale Justiţiei, pe ordinea de zi a şedinţei Senatului de luni, pentru votul final

Cele trei legi ale Justiţiei - legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) - vor intra luni în plenul Senatului pentru votul final.

Senatorii au avut termen până joi, ora 15.00, să depună amendamente la legile Justiţiei, urmând ca luni, înainte de şedinţa plenului Senatului, acestea să fie dezbătute şi votate în comisia specială, condusă de deputatul PSD Florin Iordache.

Potrivit ordinii de zi, cele trei legi ale Justiţiei ar urma să fie votate la începutul şedinţei Senatului.

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată marţi de plenul Camerei Deputaţilor, cu 190 de voturi "pentru", 98 de voturi "împotrivă" şi două abţineri.

De asemenea, legea 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptată cu 183 de voturi "pentru", 91 de voturi "împotrivă" şi o abţinere, iar legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost adoptată cu 189 de voturi "pentru", 101 voturi "împotrivă" şi două abţineri.

Comisia specială care a modificat legile justiţiei a dat marţi raport de admitere pentru Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor şi Legea 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM. Printre cele mai importante modificări la cele două legi se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Cu o zi în urmă, comisia condusă de Florin Iordache a dat raport de adoptare pentru modificările aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională (CCR).

Printre cele mai importante modificări la cele două legi se află eliminarea preşedintelui României din numirea conducerii ICCJ şi corelarea prevederii din legea 303/2004 cu legea 317/2004.

Astfel, alineatul (1) al articolului 53 se modifică şi va avea următorul cuprins: "Preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de Secţie ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani".

Preşedintele comisiei speciale care a modificat legile, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat că cele trei legi au fost modificate în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia.

"Comisia specială a fost înfiinţată tocmai pentru a pune în concordanţă legislaţia existentă cu deciziile Curţii Constituţionale. Noi tocmai asta am făcut şi vreau să vă spun că noi am ţinut cont de deciziile Curţii. Printre altele, am fost atacaţi permanent că încercăm să politizăm Justiţia, să subordonăm Justiţia. Eu am cerut de la începutul dezbaterilor să îmi precizaţi un singur articol care subordonează Justiţia sau, într-un fel sau altul, modifică legislaţia penală. De fiecare dată, aţi invocat faptul că ar trebui să solicităm un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia. Eu v-am solicitat, stimaţi colegi, înainte de a ne critica, haideţi să citim. Dacă am citi mai mult şi dacă am citi cu atenţie deciziile CCR, la fiecare din cele trei decizii CCR ne precizează foarte clar că acele modificări pe care noi le-am făcut şi le-am propus nu afectează în niciun fel independenţa Justiţiei, iar modificările pe care le-am făcut sunt în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia", a spus Florin Iordache.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-03-25Parerea ta...

PIRLEA ROBERT GEORGE
25 Mar 2018

Buna ziua , Ma numesc Pirlea Robert George As dorii sa adaug urmatorul lucru , Legea justitiei nu a recunoscut ca e tot pe persoana fizica, adica sa il faca pe el scapat. Cu asta insa recunoaste ca foloseste si manevreaza sistemul legislativ pentru a elimina persoane incomode. Un asemenea om cu minte scurta nu isi poate ascunde intentiile mult timp. De altfel, daca gandea, nu fura atat de vizibil. Eu sper ca DNA sa ii infunde mai intai progeniturile pentru ca alea au facut infractiuni de drept comun. Si apoi sa il vada cum ii plezneste inima in el. Ca doar nu va abroga hotia si delapidarea pentru a ii salva, ne apucam si noi atunci de furat in secunda 2 si ii furam tot ce are. Va multumesc Pirlea Robert George
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray