2020-08-09 12:35

China câştigă Europa în dauna SUA. Echilibrul geostrategic, în schimbare

 |  18:06
China câştigă Europa în dauna SUA. Echilibrul geostrategic, în schimbare

Influenţa Chinei în lume creşte pe fondul unei apropierineaşteptate între Europa şi China, parafată în ultimele săptămâni cu contracteîn valoare de miliarde de euro pentru ţări ca Franţa, Marea Britanie,Portugalia sau Grecia.

Prin aceste acorduri comerciale, China devine parteneruleconomic numărul unu pentru Europa, devansând SUA, printr-o ofensivă fărăperecedent. Această schimbare de echilibru geostrategic intrevine în paralel curăcireaprogresivă între Europa şi Statele Unite, ca urmare a războiului monedelor şi a injecţiei de 600miliarde de dolari în economie a Rezervei Federale Americane (FED).Giganţii euro, yuani şi dolari se înfruntă pentru supremaţie şi supravieţuire.Pentru China, plasarea unei mici, dar în creştere, părţi din cele 1637 miliardede euro din rezervele valutare în investiţii europene (printre care cumpărareaunor active strategice sau), în locul bonurilor de tezaur americane, curentabilitate redusă, contribuie la diversificarea portofoliului. Beijing speră,de asemenea, că acest gen de acţiuni vor reduce presiunea internaţională de acreşte valoarea monedei naţionale, câştigând aliaţii europeni.

Chinaa primit undă verde şi din partea FMI prindecizia de a deveni a treia putere în cadrul Fondului, în funcţie de drepturilede vot, după SUA şi Japonia, poziţie care va permite statului să-şi asumeresponsabilităţi mai mari în ceea ce priveşte economia mondială.

Pariul FED ameninţăeconomia mondială

Decizia SUA de a pompa 600 miliarde de dolari îneconomie a stârnit un puternic val de critici din partea Chinei, Braziliei şiGermaniei. Liderii mondiali, care se pregătesc pentru summitul G20 de la Seuldin această săptămână, avertizează că mutarea americanilor este riscantă şipune în pericol revirimentul economiei mondiale, care, în acest moment, parejucată la ruletă şi chiar ar putea provoca următoareacriză.

SummitulG20 (grupul celor mai industrializate 20 de state din lume) din aceastăsăptămână, ce va avea loc la Seul, va pune SUA faţă în faţă cu ţărilenemulţumite de mişcarea FED. Majoritatea liderilor mondiali consideră că măsura injectării nu va stimulaeconomia americană pentru că Statele Unite suferă de probleme structuraleeconomice. Contrar a ceea ce ar fi de aşteptat, investiţii directe în SUA suntnegative de 200 miliarde de dolari. Aceasta înseamnă că investitorii străini aufost "repatriaţi", iar investiţiile lor în Statele Unite nu mai suntconsiderate ca productive. În căutare de repatrieri, investitorii vor fiobligaţi să cumpere obligaţiuni junk. Astfel, profilul de risc alpieţelor financiare se va deteriora. Prin urmare, acţiunea FED riscă săaccentueze deficitul bugetar al Statelor Unite, aspect pe care liderii G20 s-auangajat să-l evite.

"Atâttimp cât nimeni nu pune nici o limită asupra tipăririi de monede cu importanţăglobală, aşa cum este dolarul - şi într-adevăr un asemenea lucru ar fi destulde dificil -, atunci apariţia unei noi crize este inevitabilă, aşa cum auarătat şi o serie de occidentali înţelepţi", a spus unul dintreconsilierii băncii centrale din China, Xia Bin.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-10-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz