2020-07-02 13:49

China cere diplomaţilor europeni să boicoteze decernarea Premiului Nobel pentru Pace

 |  19:33
China cere diplomaţilor europeni să boicoteze decernarea Premiului Nobel pentru Pace

Ambasadorul UE în Norvegia şi diplomaţi cu rang înalt din mai multe ţărimembre ale Uniunii Europene intenţionează să participe la ceremonia dedecernare a Premiului Nobel pentru Pace, în pofida presiunilor exercitate deChina, relatează EUObserver, în ediţia de sâmbătă.

Biroulşefului diplomaţiei europene a precizat vineri că reprezentantul diplomatic alUE la Oslo, Janos Herman, va participa la dineul de gală organizat în data de10 decembrie în onoarea disidentului chinez Liu Xiaobo, laureat al PremiuluiNobel pentru Pace.

Herman a primit o scrisoare din partea omologului său chinez acreditatla Oslo, care i-a solicitat să boicoteze ceremonia, iar scrisori similare aufost transmise şi ambasadelor la Oslo ale majorităţii statelor membre UE.

"Desigur, fiecare stat în parte decide dacă va participa laeveniment. Dacă un stat membru sau un număr de state membre cer Înaltuluireprezentant să adopte o poziţie comună, acesta va discuta subiectul. Dar nuavem astfel de solicitări pentru moment", a precizat purtătorul de cuvântal lui Catherine Ashton.

AmbasadoriiDanemarcei, Finlandei, Olandei şi Marii Britanii, precum şi adjunctul şefuluimisiunii germane în Norvegia au confirmat deja că vor participa la eveniment.Franţa nu şi-a anunţat încă decizia, precizând numai că va stabili dacăparticipă la dineu înainte de 10 decembrie. Comitetul Nobel norvegian le-acerut participanţilor să îşi confirme prezenţa până în data de 15 noiembrie.

Solicitarea Chinei a provocat iritare la Bruxelles. "Nu China este ceacare să le dicteze statelor membre ce trebuie să facă. Este o tactică tipică deintimidare chineză", a declarat o sursă diplomatică europeană.

Liu ispăşeşte o condamnare la 11 ani de închisoare şi nu va putea fiprezent la Oslola ceremonia de decernare a premiului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-09-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz