2020-08-13 06:32

Cioloș peste Dragnea. Războiul electoral al asistaților social

 |  21:01
Cioloș peste Dragnea. Războiul electoral al asistaților social

Robert Veress

Ce sunt ghetourile din Ferentari pentru București, e Teleormanul pentru România. Asta ar fi trebuit să spună premierul Dacian Cioloș, și n-ar fi fost departe de adevăr. Cum n-a greșit afirmând că județul al cărui deputat este președintele PSD, după ce a fost președinte al Consiliului Județean, conduce topul național al asistaților social. Pentru această afirmație corectă (o demonstrăm, cu cifre oficiale, în acest articol), Cioloș a fost făcut albie de porci de condamnatul penal Dragnea. De fapt, situația este mult mai gravă, primul ministru a fost gentil. PUTEREA a aflat că Teleorman este singurul județ care apare în top 3 la toate cele 3 ajutoare sociale (VMG – venit minim garantat, ASF – ajutor pentru susținerea familiei, ajutor de încălzire). Și la șomaj, Teleorman este tot pe primul loc în septembrie 2016, cu 11,8%, față de media națională de 4,8%!

Premierul Dacian Cioloş, aflat evident în campanie electorală, a afirmat, luni, la Adevărul live, că județul Teleorman, fieful liderului PSD, Liviu Dragnea, este pe ultimul loc la un important indicator economic: nivelul de trai. „În judeţul Teleorman, condus de Liviu Dragnea, avem cei mai mulţi asistaţi social. Acolo nu se dezvoltă economia, oare de ce?”, s-a întrebat, retoric, Cioloş.

Dragnea, care a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman și e deputat de Teleorman, l-a acuzat pe primul ministru de dezinformare. Marți, tot la Adevărul live, Dragnea a replicat: „Iniţial, n-am vrut să răspund la o astfel de abordare mizerabilă din partea unui prim-ministru în funcţie. Ca să fii prim-ministru în funcţie şi să jigneşti locuitorii dintr-un judeţ, o parte din ţara pe care tu vrei s-o conduci, eu nu cred că s-a mai întâmplat vreodată în lume şi nu s-a mai întâmplat vreodată în România. Aşa cum se dă tehnocrat, cu un CV foarte frumos, m-aş fi aşteptat ca domnul Cioloş să spună adevărul”.

„Am luat date chiar de la guvernul Cioloş: pe primul loc la asistaţi social este judeţul Dolj, nu Teleorman. Mai sunt multe judeţe în faţă până la Teleorman.  (...) Nici la persoane cu dizabilităţi Teleormanul nu este pe primul loc, ci Prahova”, a spus Liviu Dragnea, citat de News.ro.

Preşedintele PSD susține că Teleorman nu este pe ultimul loc nici la cifra de afaceri, nici la nivelul salarizării sau al veniturilor pe cap de locuitor.

Cioloș are dreptate

De fapt, PUTEREA a publicat, la jumătatea lunii august, o statistică bazată pe datele transmise de Ministerul Muncii. Conform acestei statistici, Teleorman este, într-adevăr, pe primul loc din punct de vedere al numărului asistaților social, la distanță considerabilă de județele ocupante ale locurilor 2-4. Cu o precizare importantă: clasificarea se face prin raportarea numărului de asistați la populația județului respectiv. Raportarea este obligatorie, pentru că una este un județ cu 200 de mii de locuitori (Covasna, Tulcea, Sălaj), și cu totul altceva un județ cu o populație de trei-patru ori mai mare (Iași, Prahova, Cluj).

Cioloș peste Dragnea. Războiul electoral al asistaților social
zoom

Așadar, conform datelor din luna august, topul 5 al județelor României, alcătuit în funcție de procentul din populație care primește ajutoare sociale din partea statului, arată astfel:

1). Teleorman. 2,9% din toată populaţia ajutor social. 11.175 de asistați la o populaţie de circa 381.000 de locuitori.

2). Buzău: 2,5% - 12.090 - 465.000.

3). Vaslui: 2,5% - 11.328 - 452.000.

4). Mehedinţi: 2,5% - 7.277 - 283.000.

5). Dolj: 2,2% - 15.604 - 689.000.

Iolu: Teleorman, singurul județ care apare în top 3 la cele 3 ajutoare sociale

Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a întărit faptul că afirmațiile premierului și datele prezentate de PUTEREA în august sunt corecte și în prezent: „Teleorman e pe primul loc la ajutoare sociale raportat la populație. Este pe primul loc la ponderea de persoane pe VMG (venit minim garantat) din populație: 2,9%, fata de media națională de 1,1%. Mai mult, Teleorman este singurul județ care apare în top 3 la cele 3 ajutoare sociale (VMG – venit minim garantat, ASF – ajutor pentru susținerea familiei, ajutor de încălzire). Și la șomaj, Teleorman este tot pe primul loc în septembrie 2016, cu 11,8%, față de media națională de 4,8%.

Cum s-a învârtoșat Dragnea

Patrick André de Hillerin, jurnalist al săptămânalului „Cațavencii”, a răsturnat acest top, folosind exclusiv numărul asistaților social și concluzionând: „Teleorman, cu 11.175 de asistați social, nu prinde top 3. Păi ce facem? Ori suntem tehnocrați, oameni ai preciziei, ori nu mai suntem...”.

Când vrem să fim răutăcioși (cum „Cațavencii” sunt, că asta e fișa postului), ne legăm și de impreciziile de exprimare, pentru a-i lua în derâdere pe cei ce ne conduc, chiar și atunci când este clar ce vor, de fapt, să spună. Dacă Cioloș a spus că în Teleorman „avem cei mai mulţi asistaţi social”, fără să adauge „raportat la populație” - asta e, un cârcotaș poate ironiza rezultanta.

Ironia lui de P.A.H. a fost, însă, preluată cu titlu de „dovadă a minciunii” de Antena 3. Și uite-așa, Dragnea a ajuns să spună că el, om cumsecade, nu ar fi vrut să răspundă (probabil se gândea că e adevărat ce-a spus Cioloș, deci nasol pentru imaginea lui, fiind recomandabil „mersul pe burtă”), dar trebuie să spele onoarea „nereperată” a teleormănenilor… Ca atare, Cioloș e „mizerabil” și „mincinos nerușinat”.

Liderul PSD l-a acuzat pe premier că nu are „habar” despre ce înseamnă termenul de asistat social.

„Ei spun aşa: nu trebuie să votaţi PSD pentru că ei au în judeţele respective multe persoane cu dizabilităţi. (...) Noi vorbim de un om care minte cu neruşinare. Sunt foarte dezamăgit de modul în care se comportă Dacian Cioloş acum şi o să spun mai multe lucruri după alegeri despre Dacian Cioloş, pentru că nu vreau să folosesc în campanie electorală nişte lucruri”, a mai afirmat Dragnea.

Cine are dreptul la venitul minim garantat

Venitul minim garantat (VMG) se acordă familiilor şi persoanelor singure, cetăţeni români sau străini, inclusiv persoanelor fără locuinţă, ale căror venituri lunare se situează sub pragul de 142 lei în cazul persoanele singure, 255 lei familiile formate din două persoane, 357 lei – trei persoane, 442 lei – patru persoane şi 527 lei - cinci persoane. Ajutorul social este reprezentat de diferența dintre aceste sume și venitul net al asistaților.

Ajutorul social se acordă pe bază de cerere, de declaraţie pe proprie răspundere, precum şi în baza unor acte doveditoare privind componenţa familiei şi veniturile realizate, care se înregistrează la primăria localităţii în a cărei raza teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa beneficiarul.

Acordarea dreptului la ajutor social se face prin dispoziţia scrisă a primarului, după o anchetă socială la domiciliul sau reşedinţa beneficiarului. Persoanele apte de muncă ce solicită ajutorul social şi care nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi trebuie să dovedească faptul că sunt în evidenţa AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă şi că nu au refuzat un loc de muncă, şi mai trebuie să presteze lunar acţiuni sau lucrări de interes local. Aceste condiţionări sunt valabile şi pentru ajutoarele sociale pentru încălzire în lunile de iarnă.

Un sfert de milion de români trăiesc sub pragul sărăciei. Raportat la populaţia ţării, 1,17% din populație primește venitul minim garantat. În luna mai, valoarea medie a ajutoarelor acordate pentru asigurarea venitului minim garantat a fost de 281 lei / familie beneficiară, iar suma totală cheltuită cu acordarea acestui ajutor s-a cifrat la 70 de milioane de lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz