2020-08-15 23:56

Cioloş, replică dură la Dragnea: PSD și Guvernul Ponta sunt de vină pentru impozitele aplicate familiilor veteranilor. Legislația va fi modificată

 |  21:01
Cioloş, replică dură la Dragnea: PSD și Guvernul Ponta sunt de vină pentru impozitele aplicate familiilor veteranilor. Legislația va fi modificată

Polemica între PSD, prin șeful partidului Liviu Dragnea și fostul premier Victor Ponta, pe de o parte, și Guvernul Cioloș de cealaltă parte, referitoare la scutirea de impozite a veteranilor de război est, după toate aparențele, una provocată de exprimările defectuoase din Codul Fiscal în vigoare.

Cert este că direcțiile de impozite locale au trimis decizii de impunere în baza Codului Fiscal spre familiile veteranilor. De exemplu, primarul Sectorului 1 Dan Tudorache a confirmat în exclusivitate pentru Puterea că au fost trimise asemenea decizii și în sectorul pe care îl conduce.

Liviu Dragnea acuză Executivul tehnocrat de „dispreț” față de veterani pentru că i-ar fi deposedat de scutiri printr-o hotărâre, Ponta vorbește de incompetență. Iar Cioloș le dă peste nas spunându-le că de vină este chiar Codul Fiscal pe care PSD l-a elaborat prin Guvernul Ponta și l-a aprobat în forma actuală în Parlament.

Despre ce este vorba, pe scurt: în Codul Fiscal există la capitolul dedicat impozitelor și taxelor locale trei alineate prin care veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război sunt scutiți de plata impozitelor pe clădiri, terenuri sau mijloace de transport pe care sunt proprietari sau coproprietari. De la cuvântul „coproprietari” s-a iscat tot scandalul.

Pe de o parte, Dragnea și Ponta susțin că scutirea ar viza în integralitate aceste bunuri, chiar dacă persoanele menționate dețin doar o parte din ele.

Dar în același timp, la articolul ce stabilește „reguli generale” privind aceste impozite se spune că „în cazul în care o clădire se află în proprietatea comună a două sau mai multe persoane, fiecare dintre proprietarii comuni ai clădirii datorează impozitul pentru spațiile situate în partea din clădire aflată în proprietatea sa”. De aici rezultă că fiecare coproprietar își datorează partea conform legii, inclusiv scutirile, deci ar fi scutite de impozite doar părțile deținute de persoanele în cauză (veteranii și văduvele veteranilor).

În Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal se precizează la fel, iar Hotărârea de Guvern 159 din martie 2016 nu face decât să scrie același lucru, dar mai clar. Așadar, textele dau dreptate „tehnocraților”.

Ordonanță de urgență reparatorie

În orice caz, Cioloș a anunțat joi că actualul Executiv a avut de corectat „multe inepții” apărute în legislație din cauza predecesorul său sau a Parlamentului, printre care și cele referitoare la scutirile de impozite de care beneficiază veteranii de război, acestea din urmă fiind invocate de șeful PSD pentru a amenința cu o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Astfel, se va modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Codului Fiscal, în sensul corectării regimului facilităţilor pentru veterani, pentru „repararea” unei „greşeli făcute de guvernul Ponta şi votată în parlament", a declarat Cioloș potrivit Mediafax.

„Vreau să clarific în primul rând un lucru. Acest guvern nu a venit cu modificări care să elimine drepturi, facilităţi fiscale sau să impună alte taxe şi impozite veteranilor. Am fost surprins să constat că suntem ameninţaţi cu moţiunea de cenzură pentru unele prevederi din Codul Fiscal, un cod care a fost gândit, redactat şi votat chiar de partidul care lansează aceste ameninţări. Hotărârea de guvern dată de noi în primăvară venea cu unele clarificări, dar nu avea cum să modifice ceva din legea Codului Fiscal. Cu experienţa dumnealui în administraţie, domnul Dragnea ar trebui să ştie aceste lucruri”, a spus, pentru Mediafax, prim-ministrul Cioloş, întrebat dacă guvernul va extinde scutirile fiscale pentru veteranii de război şi la bunurile folosite în comun cu familiile acestora, ca o reparaţie inclusiv morală.

Vorbind despre „multele inepții” pe care le-au lăsat predecesorii, premierul a spus că se numără și aceasta privind veteranii, dar că a discutat cu ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu și Guvernul va lua măsuri: „… vom modifica prin ordonanţă de urgenţă legea Codului Fiscal, astfel încât să reparăm această greşeală făcută de guvernul Ponta şi votată în parlament. Din punctul meu de vedere, aceste scutiri de impozite sunt un gest minim de reparaţie morală şi compensaţie financiară pe care statul român îl poate face pentru veterani şi pentru familiile lor", a spus Cioloş.

Respect, nu dispreț, spune Cioloș

Prim-ministrul a dat un răspuns și la acuzele lansate de Dragnea privind „disprețul” cu care tratează veteranii.

„Chiar nu am nevoie de domnul Dragnea ca să ştiu ce înseamnă respectul pentru veterani. Am învăţat asta de copil, pentru că am unul în familie, bunicul meu de la Pericei, un veteran care m-a format ca om şi căruia îi datorez în mare parte ceea ce sunt azi. Am crescut cu aceste repere, cu respectul faţă de oamenii cărora le datorăm această ţară. Astfel de abordări populiste, cu tuşe groase, sunt dincolo de orice comentariu. Aş fi invitat conducerea PSD ca, înainte de a se lansa în declaraţii care nu le fac cinste, să verifice cine este responsabil pentru situaţia semnalată de veteranii de război. Să-şi întrebe colegii de partid care au făcut parte din guvernul Ponta şi au elaborat şi votat Codul Fiscal în forma actuală. Este cel puţin lipsit de eleganţă, şi nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, să călcăm pe mine îngropate de PSD şi tot de-acolo să fim întrebaţi de ce am călcat pe ele şi de ce au explodat", a declarat joi premierul Cioloș.

Premierul a mai adăugat că atât el, cât şi echipa sa îşi „asumă” erorile, dacă le aparţin, dar nu este dispus să își asume „superficialitatea, graba şi indiferenţa celor care au dat legi strâmbe, fără o consultare reală cu cetăţenii şi fără a avea înţelegere a impactului deciziilor lor”.

„Dacă acest guvern nu va şti să-şi cenzureze măcar acest dispreţ, îl va cenzura PSD prin moţiune”, a amenințat preşedintele PSD Liviu Dragnea miercuri, într-un comunicat de presă.

Răspunsul Ministerului Finanțelor

MFP precizează că veteranii de război, văduvele de război și văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război, persoanele persecutate din motive politice, cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, cadrele militare care au participat la acțiuni militare în afara țării sunt în continuare scutiți de la plata impozitului pe clădiri, pe terenuri, pe mijloacele de transport, pentru bunurile aflate în proprietate sau coproprietate. Nu li s-a luat din drepturi categoriilor mai sus-menționate".

„Actualul Cod Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, elaborat de Guvernul anterior și dezbătut mai bine de jumătate de an în Parlament prevede că impozitul se aplică pe cota-parte din proprietate. Asta înseamnă că scutirea de impozit privește doar cota-parte ce revine categoriilor mai sus menționate, nu și cea deținută de soție, copil, rudă etc. Actualul Guvern, prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 cu modificările și completările ulterioare, a clarificat noțiunea bunurilor aflate în coproprietate pentru care se acordă scutire de impozit, nu a venit cu modificări care să elimine drepturi, facilități fiscale sau să impună alte taxe și impozite. Primul termen de plată pentru impozitul pe clădiri, pe terenuri și pe mijloacele de transport datorate de orice contribuabil a fost 30 iunie 2016", se arată în comunicatul MFP. Ministerul enumeră apoi și celelalte drepturi, scutiri și facilități aflate în vigoare pentru veterani.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-04Parerea ta...

CRISTESCU
05 Aug 2016

psd. uita ca el a elaborat codul fiscal, Ciolos doar a mai modificat ineptiile lui Ponta prin norme la codul de procedura!
MARIANA
05 Aug 2016

Ciolos ar trebui sa stie ca legea se refera si la persoanele cu handicap,care se afla in aceeasi situatie,iar totul este prevazut in Normele de aplicare ale Codului Fiscal.Cu ei,cum ramane?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz