2020-08-04 21:10

Cioloș, somat să înființeze încă 400 de secții de votare în diasporă

 |  22:14
Cioloș, somat să înființeze încă 400 de secții de votare în diasporă

Partidul Mișcarea Populara îi propune premierului Dacian Cioloș înființarea a circa 400 de noi secții de votare în diaspora, în localitățile unde trăiesc cel puțin 3.000 de romani.

Presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, spune ca anul trecut PSD si PNL au impus o lege care mai mult ingradeste dreptul la vot.

"In comparatie cu alegerile din 2009 cand au existat 55 de sectii de votare si in comparatie cu alegerile prezidentiale din 2014, cand au existat 51 de sectii de votare, daca legea nu se modifica, practic romanii nu vor avea unde sa voteze la alegerile parlamentare din acest an. Motiv pentru care noi am elaborat o analiza foarte serioasa, in colaborare cu comunitatile romanesti din Europa, si vom veni cu o propunere concreta catre Guvern.

La o prima evaluare putem sa va spunem ca, in clipa de fata, in Italia pot fi infiintate 106 sectii de vot in localitati unde locuiesc comunitati romanesti in mod compact, deci minim 3.000 de cetateni romani. In Spania ii vom propune premierului sa infiinteze 76 de sectii, (...) ca in 64 de localitati, orase din Germania - stat care nu a permis pana recent sa se infiinteze sectii suplimentare de vot - sa se infiinteze sectii de vot, pentru ca avem in 64 de localitati comunitati numeroase de romani care vor sa voteze. Vom propune sa se infiinteze 40 de sectii de vot in Republica Moldova, (...) in SUA sa se infiinteze suplimentar 35 de sectii. (...) Credem ca e foarte important sa tina cont Guvernul de aceasta evaluare pe care PMP a facut-o in randul comunitatilor romanesti si pentru a evita orice tensiune si orice problema legata de ingradirea dreptului la vot", a sustinut Tomac.

In opinia sa, romanii din strainatate nu s-au inregistrat in Registrul electoral "din doua ratiuni": "Unu - pentru ca multi dintre ei au o relatie rece cu autoritatile romane. Doi - nu vor sa-si lase datele, pentru ca nici pana la ora actuala nu s-a limpezit chestiunea legata de impozitul pe care trebuie sa il plateasca suplimentar, cel de 200 de euro, introdus in noul Cod fiscal".

Presedintele executiv al PMP a precizat ca, din evaluarile facute de pana acum, numarul de sectii de vot pe care autoritatile romane ar trebui sa le infiinteze suplimentar pentru votul din diaspora se ridica la 373.

"Sunt convins ca, dupa ce vom centraliza solicitarile primite si din Portugalia si din Canada si din Australia, in mod sigur cifra va sari de 400 de sectii de vot care trebuie infiintate peste hotare", a mai spus Tomac.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz