2020-07-10 16:30

Cioloș vrea o prezență crescută a României în flancul estic al NATO

 |  18:40
Cioloș vrea o prezență crescută a României în flancul estic al NATO

Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat, după întâlnirea de marţi cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că România va face propuneri concrete privind angajarea unor resurse prin care să faciliteze o prezenţă crescută a forţelor NATO în flancul estic al alianţei, propunerile urmând să fie discutate la summitul NATO de la Varşovia, din iulie.

”Sperăm la o întărire a prezenţei NATO pe flancul estic, atât cel de nord-est, cât şi cel de sud-est, România fiind gata să se angajeze cu resurse pentru o prezenţă avansată a forţelor aliate pe flancul estic. În săptămânile viitoare, vom veni cu propuneri concrete”, a spus Dacian Cioloş, adăugând că propunerile vor fi analizate la summitul din iulie al NATO, ce se va desfăşura la Varşovia, scrie News.ro.

România îşi doreşte o amplificare a prezenţei NATO în Marea Neagră, Cioloş susţinând varianta în care ţări membre ale alianţei vor trimite prin rotaţie forţe militare în zonă. 

În paralel, autorităţile române urmează să intensifice colaborarea pe plan militar cu Republica Moldova. ”România colaborează deja cu Republica Moldova în domeniul militar şi am primit asigurarea că NATO îşi doreşte cooperarea aceasta. Nu este o cooperare împotriva cuiva. România îşi doreşte o colaborare cu Rusia, dar este important să ne asigurăm securitatea în această zonă”, a spus Cioloş.

În schimbul susţinerii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, România îşi va respecta angajamentele legate de sporirea bugetului alocat apărării. ”Guvernul pe care îl conduc s-a angajat să continue creşterea fondurilor pentru Apărare atât pentru bunăstarea militarilor, cât şi pentru înzestrare până la nivelul de 2%, nivel pe care vrem să-l atingem în 2017 şi să-l menţinem timp de 10 ani”, a afirmat Cioloş.

Acesta a adăugat că România vrea să devină un membru proactiv al NATO, care să ofere securitare, nu doar să beneficieze de ea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-08Parerea ta...

SYKTYR, FLEGMĂ!
08 Mar 2016

BAG-O PE NEVASTĂ-TA, JAGAREDE DE FRANCE, SĂ TRAGĂ, DIN TOATE POZIȚIILE, CU KYZDA-N INAMICI, BĂI, FIOROSULE!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz