2020-04-10 07:09

Cîțu: România a încheiat anul cu un deficit bugetar de 4,6 din PIB. PSD prognoza venituri mai mari decât cele colectate

 |  11:00
Cîțu: România a încheiat anul cu un deficit bugetar de 4,6 din PIB. PSD prognoza venituri mai mari decât cele colectate

Execuția bugetului general consolidat s-a încheiat în 2019 cu un deficit de 4,6% din PIB, peste estimarea din rectificarea bugetară din noiembrie 2019 de 4,5%, a anunțat marți, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, invocând elemente care nu au putut fi prevăzute, ca plata datoriei către firmele deţinute de fraţii Micula.

”Una dintre cauze o reprezintă plata sumei pentru care există titlu executoriu, în urma procesului intentat statului român de fraţii Micula. Există o decizie judecătorească, suma trebuia plătită”, a explicat Cîţu.

O altă cauză o reprezintă încasări mai mici cu 1,3 miliarde de lei mai mici din dividende suplimentare de la companiile controlate de stat.

”În acest caz, există neclarităţi la unele companii, de aceea voi trimite un control financiar pentru a lămuri situaţia”, a spus ministrul.

În plus, el a amintit şi de suma de 910 milioane de lei pentru stingerea obligaţiilor financiare rezultate din din hotărâre arbitrală nr ARB/05/20, dar si de cheltuielile suplimentare de 1,3 miliarde de lei efectuate în decembrie - cheltuieli de capital şi de funcţionare la unităţile administrativ-teritoriale.

”Am vrut să fim un partener corect, ca stat, şi să plătim facturile restante în noiembrie şi decembrie. Nu poţi cere, ca stat, corectitudine din partea companiilor private, dacă tu nu-ţi plăteşti datoriile”, a spus ministrul.

El a amintit că, în anii anteriori, ţinta de deficit era atinsă prin amânarea plăţilor restante, în special în ultimele două luni ale anului.

El a acuzat că PSD a dirijat banii de la investiţii către salarii şi pensii în timp ce PNL a plătit facturile pentru investiţii.

”Au fost facturi acumulate în ani de zile, neplătite de fostul guvern”, a argumentat Câţu.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine