2020-02-21 21:15

Codul Penal și Codul de Procedură penală, modificate de Senat

 |  19:09
Codul Penal și Codul de Procedură penală, modificate de Senat

Senatul a adoptat tacit, marți, două ordonanțe de urgență, una care modifică Codul Penal, cât și Codul de Procedură Penală și una pentru extinderea modalităților de plată pentru achiziționarea operei lui Brâncuși "Cumințenia Pământului" și la donații online, SMS-uri și servicii de tip teledon.

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru modificarea Codului penal și a celui de Procedură Penală, invocând nevoia de a transpune în legislație 15 decizii ale CCR, dar și directive europene, printre care cea referitor la încetarea urmării penale și înăsprirea unor pedepse. Ordonanța adoptată de Guvern prevede, în total, peste 150 de modificări.

În preambulul Ordonanței de Urgență a Guvernului care modifică atât Codul Penal, cât și Codul de Procedură Penală , Ministerul Justiției invocă drept temei pentru adoptarea ei ''numărul relativ mare de texte declarate neconstituționale și care nu au fost puse în acord cu legea fundamentală, deși termenul de 45 de zile prevăzut de art. 147 alin. (1) din Constituție a expirat, ceea ce poate determina interpretări diferite în jurisprudență cu privire la norme procesual-penale aplicabile, de natură a afecta drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor'' și ''existența mai multor proceduri de infringement, unele dintre ele aflate în stadii avansate, ceea ce ar putea duce la condamnarea României de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, cu consecința aplicării unor sancțiuni pecuniare al căror cuantum ar putea fi unul semnificativ, de natură a afecta bugetul de stat și îndeplinirea obiectivelor asumate de Guvern''.

Legiferarea fără o dezbatere publică prealabilă este motivată astfel: ''datorită amplorii fenomenului și a consecințelor negative anterior prezentate asupra interesului public general, considerăm că o eventuală legiferare pe altă cale decât delegarea legislativă, chiar în procedură de urgență, nu ar fi de natură să înlăture de îndată aceste consecințe negative care continuă să se producă asupra interesului public general care vizează încrederea societății în justiție''.

Tot marți, Senatul a adoptat tacit și OUG pentru extinderea modalităților de plată pentru "Cumințenia Pământului" și la donații online, SMS-uri și servicii de tip teledon.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-04Parerea ta...

ANONIM
04 Oct 2016

HOTII SI BANDITII SISTEMULUI POLITIC ROMANESC ASTA FAC DE 27 DE ANI LEGI PENTRU EI.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine