2020-07-05 04:35

Colaborare pentru securitatea energetică. Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Portugaliei

 |  19:35
Colaborare pentru securitatea energetică. Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Portugaliei

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit miercuri la Cotroceni pe Anibal Cavaco Silva, ocazie folosită pentru ca ambii şefi de stat să consolideze relaţiile economice şi politice dintre cele două ţări.

Iohannis i-a conferit omologului său portughez Ordinul Național "Steaua României" - în grad de Colan, după care discuţiile s-au axat pe mai multe teme. Liderul de la Cotroceni a declarat că România își propune să devină un exportator de securitate energetică în regiune, arătând că mai multe companii portugheze și-au exprimat intenția de a investi în țara noastră, în acest domeniu.

„Portugalia este un partener foarte important al României, iar două dintre domeniile în care acest lucru se reflectă cel mai bine sunt cel economic și cel al apărării. Un rol important pentru întărirea relațiilor noastre îl are și comunitatea de peste 40.000 de români din Portugalia, despre care putem spune că reprezintă o punte de legătură între țările noastre”, a spus șeful statului.

Președintele României a mai spus că împreună cu omologul portughez a încercat să identifice „cele mai eficiente căi de a dezvolta relațiile bilaterale”.

„(…) Am convenit ca România și Portugalia să continue cooperarea în domeniul politico-militar și să se coordoneze mai strâns în cadrul UE”, a afirmat acesta.

Iohannis a subliniat că parteneriatul în plan politico-militar s-a concretizat în cadrul NATO în mai multe proiecte sub egida inițiativei Smart Defence, dar și la nivelul UE, în programul Flotei europene de transport aerian. Şeful statului a mai amintit că România a achiziționat în 2013 avioane multirol F16 din Portugalia.

Cei doi lideri au mai discutat pe tema migrației, a politicii europene de vecinătate, precum și despre prevenirea și combaterea terorismului. „Am convingerea că întărirea relațiilor dintre România și Portugalia este benefică în egală măsură pentru țările noastre și pentru Europa și că astăzi am făcut pași importanți pentru dezvoltarea parteneriatului nostru”, a încheiat Iohannis. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz