2020-08-11 17:04

Coliziune garantată Iohannis - PSD. Președintele nu renunță la criteriile de integritate în desemnarea premierului

 |  12:45
Coliziune garantată Iohannis - PSD. Președintele nu renunță la criteriile de integritate în desemnarea premierului

Klaus Iohannis nu renunță la criteriile de integritate în desemnarea premierului și chiar precizează că problema legalității desemnării unei persoane având condamnări penale la activ este „o chestiune secundară”. Cu alte cuvinte, chiar dacă CCR va fi sesizată și va invalida Art. 2 din Legea 90 / 2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, Iohannis nu este dispus să îl desemneze pe Dragnea. Și arată că face asta asumându-și riscul de a fi suspendat.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că miercuri va avea prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament, fiind posibil ca săptămâna viitoare să convoace noul legislativ. În ceea ce priveşte desemnarea viitorului premier, şeful statului a subliniat că a anunţat criteriile de integritate încă înainte de alegeri, neputând fi condiţionate de o lege, scrie News.ro

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email"Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor, mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a mai spus că agenda consultărilor de miercuri este deja fixată.

"Dacă până la finalul săptămânii avem rezultatele, este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul Parlament", a adăugat preşedintele.

În ceea ce priveşte desemnarea premierului,Iohannis a precizat că a enunţat criteriile de integritate încă înainte de campania electorală pentru a fi cunoscute şi a nu exista discuţii după, el subliniind că acestea nu sunt condiţionate de o lege.

Iohannis a precizat că la consultările cu partidele va vedea ”ce îşi imaginează fiecare partid şi cum doreşte să propună agenda”.

”Criteriile de integritate le-am enunţat înainte de campania electorală ca să fie cunoscute şi să nu avem discuţii după”, a afirmat preşedintele referindu-se la desemnarea premierului.

Klaus Iohannis a subliniat că, atunci când a formulat criteriile, nu le-a condiţionat de nicio lege.

”Nu discutăm acum despre această lege, e o chestiune secundară”, a mai spus şeful statului, răspunzând unei întrebări referitoare la legea care interzice ca o persoană condamnată penal să ocupe funcţia de premier.

Întrebat dacă se teme de o eventuală suspendare a sa din funcţie în cazul în care va refuza desemnarea lui Liviu Dragnea premier, Klaus Iohannis a răspuns: ”Eu nu mă tem de niciun demers politic legitim”.

Preşedintele a mai precizat că avea multe discuţii cu persoana care va fi desemnată pentru funcţia de prim-ministru, pentru a avea o bună imagine despre ceea ce acesta va propune.

____________________________________________________________________________________________________________________ 

Actualizare

Transcrierea declarației de presă a președintelui Klaus Iohannis, publicată de site-ul Președinției României, presidency.ro:

„Bună ziua!

Alegerile s-au terminat cu bine și, în principiu, și rezultatele se cunosc între timp destul de bine. Vreau să mă refer astăzi la câteva chestiuni legate, evident, de alegerile parlamentare care s-au încheiat.

Primul lucru, referitor la organizare, trebuie să remarcăm că alegerile au decurs în liniște, fără incidente notabile, lucrurile au fost foarte bine organizate și este cazul și vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea alegerilor, Biroului Electoral Central și, în cadrul acestuia, în mod special, AEP.

Evident că merită mulțumiri Guvernul, în special Ministerul Afacerilor Interne și structurile din cadrul Ministerului, Poliția, Jandarmeria, care toți și-au făcut datoria și cu folos. Mulțumiri merită, de asemenea, STS, care a avut grijă ca sistemele electronice să funcționeze bine. Și o mulțumire specială merită, cu siguranță, observatorii independenți, care au contribuit la bunul mers al lucrurilor în ziua alegerilor.

Referitor la rata de participare, care a fost aproximativ 39,5%. Este o rată de participare pe care eu o consider mică, dar se încadrează în participarea pe care am avut-o și altă dată la alegeri parlamentare. Cu toții ne-am dorit, eu mi-am dorit foarte mult, să avem o participare mai bună, dar consider că cei care au avut un cuvânt de spus l-au spus și sunt mulțumit că alegerile s-au încheiat bine.

Acum, așteptăm rezultatele finale. Se pare că aceste rezultate vor veni în cursul acestei săptămâni, probabil spre sfârșitul săptămânii, după ce se rezolvă și contestațiile care au fost depuse.

Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor care vor avea loc în zilele următoare, în afară de acest lucru, vreau să se știe că mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea. Care continuare? Evident, de data această are de-a face cu formarea unui guvern.

Dacă până la sfârșitul acestei săptămâni vom avea rezultatele finale, atunci este foarte probabil ca în cursul săptămânii viitoare să convoc noul Parlament. Aceste lucruri vă vor fi comunicate în timp util.

Agenda consultărilor de mâine este fixată și Departamentul Comunicare Publică vă va pune la dispoziție detaliile. Dacă aveți întrebări, poftiți!”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media:

Jurnalist: Domnule Preşedinte, au apărut deja voci din Partidul Social Democrat care ameninţă cu o eventuală suspendare a Domniei Voastre din funcţie, în condiţiile în care nu veţi respecta voinţa poporului, şi asta înseamnă, spre exemplu, din punctul de vedere al şefului PSD Alba, Liviu Dragnea Premier. Veţi impune, în continuare, acele criterii de integritate despre care vorbeaţi înainte de alegerile parlamentare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aici sunt două lucruri. Primul, mâine am prima rundă de consultări şi vom vedea ce-şi imaginează fiecare partid şi cum doreşte fiecare să-şi propună agenda. A doua chestiune, cu criteriile de integritate, le-am enunţat înainte de campania electorală, ca să nu fie discuţii după, şi ele rămân în picioare.

Jurnalist: Aţi enunţat, înainte de aceste alegeri, criteriile şi principiile pe care le veţi lua în considerare. Între timp, a apărut şi o lege care interzice desemnare unui Premier condamnat. Dacă aceste lege va fi modificată, pentru că asta este discuţia în momentul de faţă, veţi renunța la principiile pe care le-aţi enunţat, pentru că legea a fost modifică şi vă permite o astfel de desemnare?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu am condiţionat şi nu am legat, atunci când am enunţat criteriile de integritate, de nicio lege. Dar legea nu a apărut, ea este în vigoare din 2001 şi dacă legea va rămâne sau nu, este o chestiune care depinde, sigur, de Parlament, de Curtea Constituțională. Atunci când vom avea ceva, vom discuta ceva.

Jurnalist: Dacă Avocatul Poporului va contesta această lege de funcţionare a Guvernului, la Curtea Constituţională, veţi aştepta mai întâi un verdict din partea Curţii, apoi veţi desemna premierul?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Noi nu discutăm acum despre această lege. Este o chestiune secundară.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, vă temeţi cumva de eventualitatea declanșării unui demers de suspendare a dumneavoastră din funcţie, aşa cum ameninţă liderii PSD, dacă nu-l veţi nominaliza pe Liviu Dragnea?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Eu nu mă tem de niciun demers politic legitim.

Jurnalist: Liderii social-democrați au spus că vor să vină cu un nume de Premier abia după ce va fi convocat Parlamentul, și atunci să vadă dacă au sau nu majoritate. Dumneavoastră ați spus mai devreme că veți convoca Parlamentul abia după această primă rundă de consultări. Să înțelegem că nu sunteți de acord cu o astfel de amânare? Veți cere partidelor să vină mâine cu un nume de Premier sau aveți doar o discuție exploratorie, să o numim?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Pentru mâine am invitat partidele la consultări.

Jurnalist: Legat de întrebarea precedentă, aveți o confirmare din partea tuturor partidelor că vor participa?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nici nu le-am trimis. Am dorit să fac prima dată acest anunț public și, cu ajutorul dumneavoastră neprețuit, se va afla foarte repede. Și, în paralel, vom trimite și invitațiile, după care, sigur, partidele ne vor comunica cine vine.

Jurnalist: Majoritatea care se prefigurează în Parlament, PSD+ALDE, pare decisă să înainteze singura variantă Liviu Dragnea, indiferent dacă dumneavoastră acceptați sau nu. Cât de departe sunteți dispus să mergeți în refuzul unei variante care are anumite probleme din punct de vedere al integrității?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Deocamdată, nu avem nici propunere, nici desemnare, nici refuz. Mâine începem.

Jurnalist: Având în vedere fosta dumneavoastră colaborare cu PNL, cum comentați rezultatele obținute de PNL la aceste alegeri?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Aceste rezultate nu le comentez. Le vor comenta cei din PNL și toți analiștii care sunt preocupați de aceste chestiuni.

Jurnalist: Având în vedere rezultatele slabe ale adversarelor PSD, care v-au susținut și pe dumneavoastră în campania din 2014, considerați că aveți vreo responsabilitate pentru rezultatele respective? Prestația dumneavoastră a dezamăgit electoratul și s-a reorientat către PSD?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Responsabilitatea mea este să găsesc cea mai bună soluție pentru un guvern după alegeri.

Jurnalist: Mai vedeți posibil un guvern de dreapta condus de Dacian Cioloș, în situația din acest moment, a rezultatului alegerilor?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta o să îmi spună partidele probabil mâine.

Jurnalist: Ați avut cumva o întâlnire cu Premierul Dacian Cioloș după alegeri?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu, n-am avut o întâlnire cu Premierul Dacian Cioloș după alegeri.

Jurnalist: Aveți programată vreo întâlnire cu dânsul?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Toate întâlnirile mele publice vă sunt comunicate prin site-ul nostru și prin Departamentul Comunicare Publică. Vă mulțumesc! Vă doresc o zi bună!

________________________________________________________________________________________________________________

Actualizare (2)

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că miercuri va avea prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament privind formarea Guvernului. „Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea, care evident are de-a face cu formarea unui Guvern", a declarat, marți, șeful statului. Totodată, el a mai spus că va convoca noul Parlament săptămâna viitoare dacă în următoarele zile rezultatele alegerilor parlamentare vor fi finalizate.

Pentru consultări, președintele a trimis o scrisoare către toate formațiunile politice care au intrat în Parlament în care le invită la Cotroceni cu o delegație de cel mult cinci persoane, informează Agerpres.

În acest context, întrebat fiind dacă în opinia sa mai este posibil un guvern de dreapta condus de Dacian Cioloș, Klaus Iohannis a răspuns sec: „Asta o să-mi spună partidele probabil mâine”.

Preşedintele a mai arătat că va avea mai multe discuţii cu persoana care va fi desemnată premier. „Voi avea chiar multe discuţii cu persoana care va fi desemnată pentru funcţia de prim-ministru pentru a avea o bună imagine asupra a ceea ce va propune cel desemnat şi a Guvernului pe care respectiva persoană va dori să îl creioneze", a spus el.

Totuși, Iohannis a inistat că rămân în picioare criteriile de integritate pe care le-a enunţat înainte de campania electorală în ceea ce priveşte desemnarea premierului.

„Legea (care interzice unui condamnat penal să ocupe funcția de premier - n.r.) este în vigoare din 2001 şi dacă legea va rămâne sau nu este o chestiune care depinde de Parlament, de CCR. Atunci când vom avea ceva, vom discuta ceva", a arătat Iohannis, susţinând că legea privind organizarea Guvernului este o chestiune secundară.

În același timp, președintele spune că nu se teme „de niciun demers politic legitim”, referindu-se la amenințarea șefului PSD Alba Ioan Dârzu că dacă nu îl numește pe Liviu Dragnea premier, s-ar putea iniția suspendarea șefului statului. de altfel, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat marţi că nu este de acord cu preşedintele organizaţiei de Alba, Ioan Dîrzu, şi că social-democraţii nu au în minte demersul de suspendare a şefului statului.

Răspunzând la o altă întrebare, preşedintele Iohannis a mai spus că este prematur să se discute ce se va întâmpla pe viitor și nu vede „de ce trebuie să luăm în calcul astfel de scenarii extreme”, cum ar fi dizolvarea parlamentului: „Eu cred că până la urmă toată lumea se va calma, va ateriza cu picioarele pe pământ şi va proceda la formarea unui Guvern”.

Dragnea: PSD nu merge la consultări

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu va merge la consultările de miercuri de la Palatul Cotroceni pentru că invitația venită din partea șefului statului este fundamentată pe un articol din Constituție ales greșit. „M-am uitat cu atenție pe invitație și aici se spune că suntem invitați la consultări în baza art. 85, alineatul 1, din Constituție care prevede: 'președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament'. Acest articol din Constituție nu poate fi urmat decât de o emitere a unui decret. Consultările se pot face doar în baza art. 103 și acolo spune foarte clar că în funcție de majoritățile stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar. De asemenea, nouă ni se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care mâine, când ar fi consultările, nu sunt parlamentare și mă refer la USR și la PMP. Mâine este în funcțiune actualul Parlament. (…) Nu mergem la consultări pentru a face exerciții de imaginație", a spus Dragnea, la sediul PSD.

El a adăugat că nu există în Constituție scris că se pot face consultări pentru a se vedea ce își imaginează partidele, precizând că, după ce fiecare parlamentar este validat și depune jurământul, iar Parlamentul este constituit, se pot face consultări, iar PSD va merge la acestea cu toată deschiderea.

Dragnea a afirmat că i-au zis „unii colegi” că graba președintelui de a face consultări „ar fi bazată pe zvonurile sau afirmațiile unei foste președinte de la PNL că am vrea să tragem de timp pentru a modifica legea 90. Așa cum am spus în campanie, o spun și acum, noi nu avem de gând să inițiem în Parlament modificarea legii 90. Eu nu am spus în campanie ceva de care să nu mă țin după alegeri", a adăugat Dragnea.

În fine, el a mai spus că marși sau miercuri va avea o discuţie cu reprezentanţii ALDE despre alianţa de guvernare și că va fi doar o singură propunere, comună, pentru funcţia de premier, dar nu ezistă „o listă scurtă" de candidaţi pentru Palatul Victoria. Propunerea va fi anunțată, „aşa cum e firesc, în cadrul PSD în Comitetul Executiv Naţional", a afirmat liderul social-democraţilor.

PNL, USR, PMP și UDMR merg

Președinte interimar al PNL de marți, Raluca Turcan a declarat că liberalii dau curs invitației pentru consultările de la Cotroceni: „Biroul Politic Național a decis să îmi acorde mandat pentru aceste consultări în privința echipei și a ceea ce vom discuta acolo. (…) Sunt două lucruri pe care PNL nu poate să le ignore și de la care nu va face rabat. Primul este acela că o persoană condamnată definitiv nu e potrivită pentru a deține funcția de prim-ministru”. Potrivit acesteia, al doilea lucru peste care PNL nu poate trece este ca Parlamentul să facă legi pentru anumite persoane: „Asta ne-a distrus, asta ne-a adus la acest nivel de trai, asta i-a dezamăgit pe oameni şi i-a îndepărtat de clasa politică”.

Din delegația liberală, alături de Turcan vor mai face parte Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Cristian Bușoi și Marian Petrache.

Liderul Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, consideră reacția președintelui Klaus Iohannis ca fiind una coerentă, privind criteriile de integritate în desemnarea premierului: „…vă spun sincer că mi-a plăcut", a declarat Nicușor Dan, într-un interviu acordat Gândul. El a admis, de asemenea, că propunerea susținută de USR în campania electorală pentru funcția de premier rămâne una pur teoretică. Nicușor Dan și-a reiterat convingerea că Dacian Cioloș ar fi fost o variantă foarte bună pentru România. Liderul USR a mai precizat că parlamentarii formațiunii vor vota împotriva unui Guvern PSD-ALDE, indiferent cine va fi premierul acestuia. „Prin tot ceea ce face, prin tot ceea ce a făcut PSD când a fost la guvernare, prin tot ceea ce face PSD în București în Consiliul General, în consiliile locale — nu este alternativa fericită", a arătat el.

Partidul Mișcarea Populară va participa la consultările de la Cotroceni, a declarat președintele PMP, Traian Băsescu, marți, pentru Agerpres, apreciind că demersul șefului statului este legitim și constituțional. El a precizat că mandatul cu care liderii PMP vor merge la Cotroceni nu a fost încă formulat.

UDMR

Și președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a confirmat că reprezentanții Uniunii vor participa la consultările de miercuri cu președintele Klaus Iohannis, dar poziția acestora va fi comunicată la finalul întâlnirii, transmite Agerpres. Delegația UDMR va fi compusă din liderul Uniunii, Kelemen Hunor, președintele Consiliului Reprezentanților Unionali, Biro Rozalia, și președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.

Ciorbea se bagă în… ciorba numirii lui Dragnea

Avocatul Poporului Victor Ciorbea se bagă în discuția despre desemnarea lui Liviu Dragnea ca premier. El a anunțat marți că va decide „într-o zi - două" dacă se sesizează sau nu din oficiu în privinţa Legii 90/2001 privind organizarea Guvernului, a transmis Agerpres. Ciorbea a precizat că îşi doreşte ca aspectele legate de acest act normativ să fie rezolvate direct între instituţiile prevăzute de Constituţie și a afirmat că a dat în lucru la Serviciul Contencios Constituţional să facă o „primă lectură" a textelor legale.

Victor Ciorbea, un avocat al poporului deja controversat pentru inițiativele sale de până acum, reușește din nou să stârnească întrebări legate de obiectivitatea sa spunând că a auzit luni seara la televizor că ar trebui să se implice: „N-am fost sesizat nici de partide, nici de instituţii, nici de cetăţeni, dar (...), aseară, la diverse posturi de televiziune, la diverse dezbateri, emisiuni, s-a spus că ar fi cazul ca Avocatul Poporului să intervină. Liderul PSD Liviu Dragnea a susținut ulterior

Demersul Avocatului Poporului, care a anunţat că analizează Legea 90/2001, este unul corect, consideră preşedintele PSD, Liviu Dragnea. „Foarte bine, e un demers corect, pentru că foarte mulţi oameni spun că acel articol este neconstituţional. Şi mie mi se pare neconstituţional să aplici o interdicţie deasupra Constituţiei, pe termen nelimitat. Dar asta e o altă discuţie. Noi vom respecta toate procedurile constituţionale şi parlamentare, aşa cum vor fi stabilite şi de preşedintele României, pe baza unor articole corecte din Constituţie, precum şi cele stabilite prin Regulamentul celor două Camere. Deci nu grăbim, nici nu vrem să întârziem niciun demers în Parlament, dincolo de procedurile fireşti şi care au fost folosite de fiecare dată", a declarat Dragnea, marţi, la sediul central al PSD.

Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor prevede, printre altele, că "pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale (...)".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-13Parerea ta...

NICOLAE
13 Dec 2016

Se dă mare dar de data asta are dreptate . Nu ne trebuie premier condamnat penal.
CROCODILUL FLAMAND
13 Dec 2016

SI ASA ALEGERILE SUNT ILEGALE SI NEREPREZENTATIVE........SUB 40% PARTICIPARE LA VOT...........CEI 60% CARE NU AU VOTAT VOR PUTEA LA ORICE ORA SA VOTEZE PENTRU DEMITEREA PARLAMENTULUI SI ANTICIPATE.............SI ASTA PENTRU CA GRUPARILE MAFIOTE FSN1989 PLINE DE TERORISTII NEPEDEPSITI DIN DECEMBRIE 1989 AU PUS PE LISTE NUMAI INFRACTORI CURVE BEIZADELE MAFIOTI SI PUPINCURISTI....MAI RAU DECAT NICOLAE CEAUSESCU................CONCLUZIE....DACA MAJORITATEA NU ACCEPTA UN PREMIER NUMIT DE JOHANNIS ATUNCI FACEM ANTICIPATE...................BASTA GAME OVER CEST FINI LA COMEDIE SPIEL AUS.........ORICUM AR FI CRIMINALII DIN DECEMBRIE 1989 NU AU CE SA MAI ZBURDE NEPEDEPSITI SI SA UMPLE DE MOCIRLA PESTILENTIALA AMESTECATA CU SANGE TOATA ROMANIA.........PUNCT SI DE LA CAPAT
CRISTESCU
13 Dec 2016

POATE FI SU UN GUNOI PRIM MINISTRU, SI DRAGNEA IN SPATELE LUI, CE-I ASA DE GREU DE INTELES!!!
TOT EU
13 Dec 2016

Nesimțire totală de grof ...trebuia să înceapă prin ai felicita pe noii parlamentari ....care o să îi stea în gât ...sper sa fie demni si nu slugi sau iobagi că pnlisti sau usristi cărora le-au crescut coarne după ce au ucis oamenii ...
VICEVERSA
14 Dec 2016

De ce sa dea premierul un partid care a obtinut 45% in alegeri ? Logic este ca premierul sa fie dat de o formatiune politica cu 5% din redistribuiri !
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz