2020-08-09 12:32

Comisia Europeană avertizează că va urmări modificările codurilor penale în România

 |  18:56
Comisia Europeană avertizează că va urmări modificările codurilor penale în România

Situația din România creată de refuzul Parlamentului la cererea de încuviințare a urmăririi penale a lui Victor Ponta a fost discutată joi în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European. Comisia Europeană va urmări cu atenție modificările pe care Parlamentul Român le va aduce codurilor penale pentru a se asigura că nu este atacată justiția din țara noastră, a declarat, prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, prezent la dezbaterea din LIBE. În acest sens, comisarul le-a trimis și scrisori oficiale la adresa președinților celor două camere ale Parlamentului de la București. Oficialul european a avertizat că amendamentele care ar trebui să fie discutate cu factori din sistemul judiciar, trebuie să fie mediate în acest fel.

Timmermans este deține și funcția de comisar european pentru Îmbunătățirea reglementării, a relațiilor interinstituționale, a statului de drept și a cartei drepturilor fundamentale.

„Comisia Europeană nu este în poziţia de a comenta cazuri individuale (...) Ceea ce dorim este ca justiţia să poată funcţiona în mod independent. Ce observăm este că justiţia în România nu poate, aparent, să aibă acces la toate nivelurile guvernamentale", a precizat Timmermans, adăugând că era în țara noastră când a fost respinsă urmărirea penală a lui Ponta.

El a reamintit că ultimul raport MCV a recunoscut „progresele considerabile” ale României în „consolidarea statului de drept și în lupta anticorupție, dar se pune întrebarea dacă aceste eforturi sunt sustenabile”.

„Este nevoie în continuare de eforturi, vom fi foarte fermi - am spus asta în mod public tuturor politicienilor cu care m-am întâlnit atât din Guvern, cât şi din Parlament. CE va fi foarte atentă în monitorizarea separarării puterilor în stat în România. Acţiunile Parlamentului, oricare ar fi acestea, nu trebuie să ducă la limitarea independenţei justiţiei", a spus Timmermans.

„După ce am vorbit cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi cu preşedintele Senatului, le-am scris, spunându-le foarte clar că CE va analiza orice amendament pentru a vedea dacă aceste amendamente limitează puterile şi independenţa justiţiei. Înţeleg că, urmare a scrisorilor mele şi a discuţiilor cu ambii preşedinţi, unele amendamente sunt încă examinate, nu au fost supuse la vot. Vom urmări foarte atent asta pentru a fi siguri că nu va exista un atac la adresa justiţiei”, a avertizat Frans Timmermans.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz