2019-10-16 20:12

Concediu parental: cine vrea să stea acasă doi ani ia indemnizaţie mai mică

 |  19:32
Concediu parental: cine vrea să stea acasă doi ani ia indemnizaţie mai mică

Ziua de ieri, a marilor decizii în privinţa concediului parental,a dat multe dureri de cap ministrului muncii, Ioan Botiş, care a vorbit chiardespre o demisie. Pentru că reducerea concediului de la doi ani la un an ar fiputut lăsa Guvernul fără susţinere parlamentară, Boc a acceptat şi o a douavariantă, agreată de UDMR: cine vrea să stea acasă doi ani ia indemnizaţie mai mică.

După multe discuţii şi controverse atât în interiorul PDL,cât şi în interiorul Coaliţiei pe tema concediului parental, Guvernul a hotărâtieri să adopte o ordonanţă de urgenţă care oferă două variante din care părinţiipot să aleagă. Cu alte cuvinte, părinţii nou-născuţilor pot să opteze între asta acasă cu copiii un an sau doi ani. Cei care vor să stea un an acasă pentrua-şi creşte copiii vor primi o indemnizaţie între 600 şi 3.400 de lei şi dupăce se întorc la serviciu vor primi o primă de 500 de lei lunar pentru încă 12luni. Cei care vor să stea acasă doi ani cu copiii vor primi o indemnizaţieîntre 600 şi 1.200 de lei. Părinţii trebuie să opteze pentru o singură variantăşi au obligaţia să anunţe de la început pentru ce pachet optează. Cei care suntdeja în plată vor putea rămâne doi ani acasă cu copiii cu indemnizaţia de 600-3.400lei, ca şi până acum.

Nervi şi demisii la minister

Până la luarea deciziei în Guvern, ministrul muncii, IoanBotiş, a fost încercat de multe emoţii, nervi şi agitaţie. UDMR şi grupulminorităţilor naţionale au ameninţat că dacă Guvernul rămâne la variantaconcediului parental de un an vor încerca să modifice aceste prevederi înParlament. Şi femeile parlamentar ale PDL erau nemulţumite de soluţia găsităluni în Guvern. Botiş, Boc şi ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, s-audat peste cap pentru a găsi totuşi soluţia care să mulţumească şi partenerii deguvernare. S-a găsit şi un ţap inspăşitor pe care ministrul muncii şi-a vărsatnervii şi l-a demis. Este vorba despre preşedintele Agenţiei Naţionale dePrestaţii Sociale, Viorel Alexandru, căruia ministrul i-a cerut până la prânzsă-i prezinte o listă cu toţi bugetarii care beneficiază de indemnizaţie pentrucreşterea copilului. Cum Alexandru nu a reuşit să întocmească aceastăstatistică, pentru că era vorba despre foarte multe date pe care trebuia să leprimească din judeţe, a rămas fără serviciu. Ministrul Botiş a fost surprins decamerele de luat vederi vorbind la telefon despre demisie, iar iniţial s-aînţeles că ar fi vorba despre demisia sa, informaţie neconfirmată însă.

Mitingul mamelor şi al gravidelor

Nici mamele nu au stat cu mâinile în sân, ele alegând să-şi apere dreptulîn stradă. Peste50 de mame cu copii şi femei însărcinate au protestat ieri în faţa sediuluiGuvernului timp de două ore, cerând menţinerea perioadei de acordare aindemnizaţiei de creştere a copilului la doi ani. În timpul protestului, mameleau strigat “Boc, lasă-ne banii, vreau să stau cu mami”, “La un an sunt preamic, încă mai sug lăptic”, “Boc, Boc, nu uita, noi îţi plătim pensia”, “N-avemcreşe, n-avem bone” şi au afişat un banner pe care scria “Luaţi banii de laşpăgari, nu de la copii sugari”. Preşedintele Asociaţiei “Mame pentru Mame”,Ana Mihăiţă, a spus că au decis să protesteze pentru că sunt nemulţumite atâtde decizia de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere acopilului, cât şi de menţinerea limitei maxime de 3.400 de lei pe lună şi după1 ianuarie 2011. Ea a precizat că anunţul Guvernului de reducere a perioadei deacordare a indemnizaţiei de creştere a copilului reprezintă o lovitură pentruviitoarele mame, inclusiv pentru femeile care au rămas însărcinate la sfârşitullunii noiembrie. În timpul protestului mamelor, la Guvern au venit miniştrii finanţelorşi muncii, Gheorghe Ialomiţianu şi Ioan Botiş, care au discutat cu premierulEmil Boc despre indemnizaţia de creştere a copilului. În clădirea Guvernuluis-a aflat şi liderul UDMR, vicepremierul Marko Bela.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-12-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray