2019-08-20 17:16

Concluzia unui sondaj IRES. 90% din români au puţină şi foarte puţină încredere în partide

 |  17:48
Concluzia unui sondaj IRES. 90% din români au puţină şi foarte puţină încredere în partide

Neîncrederea este principalul aspect al felului în care românii se raportează la partidele politice din România și la activitatea lor, arată un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), dat publicității recent.

Sondajul arată că trei sferturi dintre români au păreri depreciative cu privire la partidele din România. Mai mult de 9 din 10 respondenți declară că au puțină şi foarte puțină încredere în partidele din România, iar trei sferturi dintre participanții la studiu au păreri depreciative cu privire la partidele din România, informează Agerpres.

“Neîncrederea este dominanta atitudinală a românilor față de partidele din România. În rândul bărbaților, între tinerii între 18 și 35 de ani, locuitorii din zonele urbane și în cazul persoanelor cu studii superioare, opiniile negative despre partide sunt mai frecvente. (...) În timp ce mai mult de 9 din  10 respondenți cred că partidele trebuie să reprezinte interesele cetățenilor, doar 6% dintre participanții la studiu sunt de părere că partidele din România îndeplinesc acest criteriu. Liderii de partid sunt considerați principalii beneficiari ai  intereselor partidelor, urmați de membrii de partid”, se arată în studiu.

Documentul arată că partidele sunt asociate, aproape în exclusivitate, cu termeni negativi. Atunci când sunt rugați să avanseze primul cuvânt care le vine în minte când se gândesc la partidele din România, majoritatea enunțurilor au caracter depreciativ la adresa formațiunilor politice.

“Printre acestea cele mai frecvente se referă la: hoți/furt/escrocherie - indicate de 12% dintre participanții la studiu sau corupție/mită (10%). Asocierile pozitive sunt prezente într-o proporție redusă”, relevă studiul IRES.

Sunt preferaţi politicienii independenţi

În ceea ce privește preferințele românilor cu privire la partide și politicieni, 6 din 10 români cred că partidele din România ar trebui să facă o politică națională, în timp ce 3 din 10 cred că ar trebui să fie pro-occidentală.

De asemenea, aproape 6 din 10 români preferă un politician independent, însă 3 din 10 își exprimă opțiunea pentru un politician afiliat unui partid. “Opțiunea pentru independenți este mai frecventă în rândul tinerilor între 18 și 35 de ani, a celor cu studii medii,  a locuitorilor din Moldova și a respondenților care se auto-evaluează ca fiind de dreapta. Afiliații sunt preferați de către vârstnici, de către persoanele cu studii și de respondenții care se poziționează la stânga din punct de vedere politic”, se arată în studiul IRES.

Jumătate dintre români cred că la vot contează cel mai mult candidatul, iar pentru o treime contează programul. Doar 7% spun că ambele sunt importante în alegerea pe care o fac.

Referitor la apropiatele alegeri din România, doar o treime dintre respondenți (34%) cred că după alegerile locale și parlamentare din acest an situația din țară se va îmbunătăți, în timp ce 43% cred că situația va rămâne la fel, iar 17% cred că se va înrăutăți. Studiul a fost efectuat în data de 2 februarie, pe un eșantion de 1.199 subiecți cu vârste peste 18 ani, reprezentativ la nivel național pentru populația adultă a României.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-28Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Press release creştin în sondaje Recentul sondaj IRES privind credinţa seamănă cu un press release al Patriarhiei. Statistica sondajului pare dictată de purtătorul de cuvânt, cel puţin în privinţa pelerinajelor, a nevoii spirituale şi a rugăciunilor. Greu de crezut că bigoţii care stau an de an la câte o mănăstire în arşiţă, ploi sau ger au fost întrebaţi dacă au fost vreodată în pelerinaj sau dacă ştiu ce înseamnă acest termen
16 Aug 2015 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray