2020-08-11 16:26

Condica de condoleanţe politice

 |  14:20
Condica de condoleanţe politice

Lumea politică pare răvăşităde aflarea morţii lui Adrian Păunescu. Fluxurile de ştiri consemnează un numărimpresionat de mesaje de regret şi condoleanţe venite dinspre politicieni.

Traian Băsescu, preşedinteal României: „Am primit cu tristeţe vestea plecării dintre noi a poetuluiAdrian Păunescu. Prin întreaga sa activitate literară, poetul Adrian Păunescurămâne în amintirea celor care l-au apreciat pentru măiestria creaţiei sale,pentru pledoaria sa constantă pentru valorile naţionale şi pentru generozitateacu care a promovat generaţii de tineri poeţi şi artişti în cadrul CcenacluluiFlacăra. În aceste momente de tristeţe, doresc să transmit familiei, colegilorşi tuturor celor apropiaţi sincere condoleanţe.Dumnezeu să-l odihnească!”

Adrian Năstase, preşedinte Consiliul Naţional al PSD: „Am pierdutun prieten şi un coleg nepreţuit. Un om de o valoare greu de restrâns încuvinte. Un monument, un poet de geniu, un simbol al dragostei de neam”. TotAdrian Năstase a spus despre poet că acesta a fost nu doar "geniul poeticşi maestrul" pe care toată lumea îl cunoaşte, ci şi un mare militant care"poate că nu a fost apreciat aşa cum trebuie". "S-arface un act de dreptate dacă s-ar reciti opera lui Păunescu, împreună cu orecunoaştere din partea Academiei Române", sustine Năstase. Totodată,el a spus că duminică ar trebui declarată zi de doliu naţional."Afost un om extraordinar, nu doar un poet formidabil. Ar fi meritat mai mult dela noi", a afirmat Năstase, spunând că în perioada în care el a fostpremier s-a confruntat în idei cu poetul Adrian Păunescu.

Elena Undrea, ministrual turismului şi dezvoltării regionale: „Culturaromânească a pierdut un reprezentant de seamă prin trecerea către cele veşnicea poetului Adrian Păunescu. Îmi exprim, pe această cale, regretul profund şidoresc să transmit familiei îndoliate sincerele mele condoleanţe”.

Raluca Turcan,preşedinte Comisia de cultură din Camera Deputaţilor: „Încetareadin viaţă a domnului Adrian Păunescu e o veste tristă pentru noitoţi.Poetul Adrian Păunescu a marcat un moment în cultura română, înspecial prin poezia cu accente sociale şi protestatare, care a venit uneori înconflict cu discursul oficial al perioadei anilor `70 şi `80 ai secoluluitrecut”.

Daniel Constantin,preşedinte PC: „Am primit cu îndurerare vestea morţii mareluipoet Adrian Păunescu. Transmitem pe această cale condoleanţe familiei şi îisuntem alături în aceste momente grele. Plecarea lui Adrian Păunescu dintre noieste o pierdere pentru întreaga naţiune, un mare gol lăsat atât în cultura, câtşi în spiritualitatea românească. A plecat dintre noi un mare român şi un mareapărător al idealurilor şi valorilor autentice româneşti. Considerăm că îidatorăm marelui poet o zi de doliu naţional. Dumnezeu să-l ierte şi să-lodihnească în pace!”.

Victor Ponta,preşedinte PSD: „Ne exprimăm adâncul regret pentru pierdereaimensă pe care România o suferă prin dispariţia omului, poetului,politicianului şi personalităţii publice Adrian Păunescu.Pentru colegiisăi din Partidul Social Democrat, Adrian Păunescu a fost şi va rămâne un simbolal valorii artistice, al solidarităţii faţă de cei năpăstuiţi şi al dragosteide ţară. A fost un om cu o extraordinară forţă interioară, cu un talent fărăseamăn şi cu realizări deosebite în afirmarea dragostei sale faţă de România.Vom continua proiectele sale şi munca sa fără egal în slujba acestui neam şi înslujba dreptăţii. România şi-a pierdut unul dintre valoroşii oameni de litere,tocmai într-o perioadă în care vocile literare româneşti sunt tot mai puţine şitot mai puţin autentice. Cuvintele sale rămân pentru noi un tezaur deosebit,care se va înscrie pe un loc de frunte în cultura română. Generaţiile noitrebuie să aibă şansa de a învăţa cât de importantă a fost activitatea acestuiom, cât de frumoasă a fost creaţia sa artistică şi cât de preţios estepatriotismul izvorât din dragostea sinceră de neam. Suntem alături de familiaîndurerată, căreia îi transmitem întregul nostru sprijin pentru aceastăperioadă de o durere imensă. Dumnezeu să-l odihnească!”.

Ion Iliescu, fostpreşedinte al României: „S-amanifestat ca o voce sensibilă la problemele societăţii, ca o voce critică. Afost un poet militant, de aceea s-a bucurat de atâta popularitate. Cenaclul nuera doar o manisfestare tinereascăurmărită cu atenţie de tineri, darexprima şi poziţii active faţă de problemele vieţii, ale societăţii. Penedrept, unii l-au judecat că ar fi fost un «cântăreţ de curte al lui Ceauşescu».A fost mereu o voce critică. Adrian Păunescu va rămâne ca o voce puternică aculturii noastre, o mare conştiinţă publică. Avea o forţă de creaţieextraordinară”.

Neculai Onţanu, primarulsectorului 2: „L-am cunoscut foarte bine, am fost cu el prinfabricile care astăzi nu mai sunt. E greu de presupus că va mai apărea un marepoet care să îmbrăţişeze pe de o parte un patriotism naţional şi care săsprijine protestele sociale îndreptăţite. Este o mare părere de rău pentru căs-a stins din viaţă cel mai mare poet de factură socială”.

Corneliu Vadim Tudor, preşedintePRM: „Pentru Adrian Păunescu a fost prea târziu.Din păcate, inima lui, care a fost atât de bombardată de toţi pigmeii, nu a mairezistat. Dumnezeu să îl ierte!”.

Mihai Voicu,vicepreşedintele PNL: „A fost un mare om decultură. Întreaga naţiune îi regretă dispariţia prematură”.

Emil Boc, prim-ministru al României:„O valoare de seamă a culturii noastre naţionale, poetul Adrian Păunescu aplecat astăzi dintre noi lăsând în urmă-i un loc gol pe care cu greu va maiputea cineva să îl ocupe. Mă întristează vestea plecării maestrului în alteorizonturi, este o pierderea grea pentru românii de aici şi de pretutindeni,iubiţi la fel de mult de marele poet, şi o pierdere importantă în galeriamodelelor noastre. Sincere condoleanţe familiei, prietenilor şi tuturor celorîndureraţi de acest trist eveniment”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz