2020-06-02 15:53

Codruţa contraatacă. Şefa DNA a tratat cu dezinteres declaraţiile lui Băsescu

 |  21:01
Codruţa contraatacă. Şefa DNA a tratat cu dezinteres declaraţiile lui Băsescu

Daniel Măgureanu

La o zi distanţă după ce Traian Băsescu a aruncat un mare semn de întrebare deasupra aurei justiţiei din România, șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a reacţionat declarând că nu o interesează criticile fostului preşedinte. Remarcile lui Băsescu despre valul denunţurilor şi procedura de arest preventiv – din ce în ce mai uzitată în ultima perioadă în opinia acestuia – au fost tratate pe rând de Kovesi, care a indicat că subordonaţii săi nu au făcut altceva decât să respecte legea.

Astfel, despre atitudinea fostului președinte Traian Băsescu, care a susţinut că este îngrijorat de numeroasele denunţuri înregistrate, şefa DNA a vorbit într-un interviu acordat pentru „România Liberă“: „Nu mă interesează ce zice domnul președinte Băsescu. Dar pot să vă spun că această instituţie a denunţătorului nu a fost inventată în România și nu este în legislaţie din ianuarie 2015, nici din 2014, nici din 2013. Această clauză de nepedepsire există din 1968, în Codul Penal. (…) În spaţiul public am văzut de foarte multe ori luări de poziţii fără ca oamenii să se informeze în prealabil. Sunt dispoziţii publice care se regăsesc în Codul Penal, în Codul de Procedură Penală și care pot fi citite. Probabil că această discuţie despre denunţători s-a amplificat în acest an datorită importanţei funcţiei pe care au deţinut-o anumite persoane, prezente în anumite dosare. Însă, din punctul de vedere al investigatorilor, regulile sunt aceleași. Noi nu schimbăm Codul și nu schimbăm modul în care aplicăm Codul în funcţie de persoana pe care o cercetăm. Este aceeași reglementare din 1968. De ce nu și-a pus problema în 2012, în 2014? Au mai fost dosare cu denunţători, dar atunci n-a existat problema aceasta.”

DNA funcţionează bine

În ceea ce priveşte comparaţia fostului lider de la Cotroceni, care a declarat că în timpul mandatelor oameni politici precum Dan Voiculescu sau Adrian Năstase au fost condamnaţi fără să stea măcar o zi în arest preventiv, în timp ce acum sunt numeroși demnitari arestaţi, şefa DNA a dat următoarele lămuriri. „Am văzut că subiectul care privește arestările e foarte mult dezbătut în spaţiul public. Dintr-un punct de vedere nu este rău, este bine să explicăm. În primul rând, DNA nu arestează. Nu procurorii au competenţă să aresteze, ci instanţele de judecată. Ce înseamnă acest lucru – pe care foarte multă lume îl ignoră, dar este extrem de important? Înseamnă că o propunere a procurorului este întotdeauna cenzurată de un judecător. Avem situaţii în care, mergând cu o propunere de arestare, se admite sau nu se admite. Aţi văzut, în unele situaţii primim, în altele nu. Este un control pe care-l face judecătorul asupra probelor, asupra oportunităţii măsurii, de foarte multe ori. Și atunci cred că este un lucru pe care toată lumea trebuie să-l aibă în vedere. Nu e vina DNA că persoanele sunt arestate mai mult sau mai puţin în România. Acum, nu știu ce criterii au în vedere cei care critică DNA, la ce se raportează. Eu am două criterii și la nici unul nu spun că DNA arestează într-un procent în care pot exista temeri. Spre exemplu, în 2014, din 7.147 de persoane arestate, numai 178 erau arestate doar în dosarele DNA. Deci, dacă ar fi să o spun în procente – 2,49% din arestaţii din 2014 erau arestaţi în dosarele DNA. Dacă ne raportăm la anul anterior, la 2013, au fost 155 de arestaţi. Practic în 2014 a crescut numărul arestaţilor DNA cu 23 de persoane. Nu e mult.”

Altfel, Codruţa Kovesi, a precizat miercuri la Radio România Actualităţi, că nu există niciun dosar deschis pe numele fostului președinte, Traian Băsescu. „Toată activitatea DNA se desfășoară conform legii și sub control judecătoresc. Atâta vreme cât sunt persoane care fură din banul public sau care iau mită în exercitarea funcţiei publice, noi ne vom continua activitatea în același ritm. Ritmul de investigare nu îl facem în funcţie de evenimente politice”, a mai subliniat procurorul șef al DNA.

7.000 de dosare la 86 de procurori

Kovesi a discutat şi despre despre modul de lucru al instituţiei în ultima perioadă: „Avem un stoc de aproape 7.000 de dosare, la care lucrează 86 de procurori. Tot ceea ce se vede că face DNA se face cu 86 de procurori, ajutaţi în activitate cam de 190 de poliţiști. Prin urmare, nu este adevărat că suntem mii de oameni în DNA. Sunt doar 86 de procurori și 190 de poliţiști.”

În ceea ce priveşte informaţia conform căreia directorul adjunct al SRI, Florian Coldea, ar avea un birou la DNA, L.C.K. a precizat: „Nu. Nu există așa ceva. Oricum avem o problemă cu birourile pentru procurori. Unii stau îngrămădiţi cu poliţiștii  pentru că avem o problemă de spaţiu. Este exclus ca o persoană din afara instituţiei să aibă birou aici.”

Despre rata de eșec a DNA, Kovesi a declarat că magistraţii încearcă să repare greşelile şi vulnerabilităţile: „Rata de condamnări este de peste 90 la sută, este un procent apreciat chiar și în raportul Băncii Mondiale ca fiind foarte bun. Media europeană de condamnări este undeva pe la 75%, ceea ce arată că toate dosarele noastre sunt supuse unui control foarte riguros din partea instanţelor de judecată. Multe din achitări au  survenit ca urmare a modificărilor legislaţiei, ca urmare a unor incriminări și dezincriminări. (…) Ce este important însă este că noi ne uităm la fiecare achitare, o analizăm pentru a vedea unde sunt greșeli care pot fi îndreptate și unde apar vulnerabilităţi.”

Ponta nu este în atenţia DNA

O întrebare de mare interes pentru opinia publică – este Victor Ponta anchetat în vreun dosar al DNA? – a fost lămurită de Kovesi: „Până la acest moment nu are calitatea de suspect sau inculpat în nici un dosar DNA.” Despre implicarea lui Victor Ponta în dosarul Duicu, şefa DNA a declarat: „Dosarul este finalizat prin trimiterea în judecată, se judecă la Curtea de Apel București. Nici în acest dosar, premierul Victor Ponta nu are nici o calitate. Din probele administrate în cauză nu a rezultat că ar fi avut vreo implicare în faptele comise de domnul Duicu. Aici noi vorbim de probe și de ce putem dovedi. Nu ne putem baza învinuirile pe prezumţii sau percepţii.” În ceea ce priveşte rolul lui Victor Ponta în dosarul votului în străinătate, Kovesi a precizat că „dosarul se află în lucru, este un dosar complex care vizează foarte multe persoane care au domiciliul în străinătate, sute de persoane”. „Avem nevoie de foarte multe informaţii din străinătate și de aceea nu cred c-o să îl putem finaliza într-o lună, două. Pot să vă spun însă că se lucrează la el”, a încheiat Kovesi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-08Parerea ta...

TRECATOR
08 Apr 2015

Cine a tinut dosarele 10 ani ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine