2020-04-05 16:59

Conferinţa din Afganistan, obiective pentru 2014

 |  18:09
Conferinţa din Afganistan, obiective pentru 2014

Forţele afgane trebuie să preia controlulasupra operaţiunilor militare în întreaga ţară până în 2014, au convenitliderii lumii, reuniţi ieri la Kabul, în cadrul celei maimari reuniuni internaţionale organizate vreodată de Afganistan.

Conferinţainternaţională pentru Afganistan a început la Kabul cu discuţii despre uncalendar pentru transferul de securitate către forţele afgane, care a fost stabilitsă aibă loc până în 2014. Preşedintele Hamid Karzai le-a spus reprezentanţilorcelor mai mult de 70 de ţări donatoare şi organizaţii internaţionale prezentela reuniune că Afganistanul vrea responsabilitate pentru propria securitatepână în 2014. "Rămân decis că forţele noastre vor deveni responsabilepentru toate operaţiunile militare până în 2014", a declaratliderulde la Kabul. Acesta consideră că este necesar ca forţelearmate naţionale afgane să preia şi să conducă operaţiunile militare în toateprovinciile ţării, până la data anunţată. De asemenea, Karzai şi-a exprimatdorinţa ca, "în următoarele luni" să ajungă, împreună cu aliaţii săiinternaţionali, "la un acord asupra modalităţilor acestei tranziţii".

Comunitatea internaţională şi-a exprimat susţinerea faţă de obiectivul preşedintelui afgan, într-uncomunicat emis la finalul lucrărilor. În plus, jumătate din miliardele dedolari de ajutor internaţional destinat Afganistanului va trebui să treacă prinbugetul Guvernului afgan în decurs de doi ani. De la începutul intervenţiei militareinternaţionale, la sfârşitul lui 2001, numai 20 la sută din cele 40 de miliardede dolari de ajutor promis au trecut prin canale guvernamentale, adeseoriacuzate de corupţie. Mai mult, comunitatea internaţională a anunţat că sprijină "programul dereconciliere" cu talibanii.

Aproximativ140.000 de militari internaţionali, dintre care două treimi sunt americani, seaflă mobilizaţi, în prezent, în ţară, cu scopul de a susţine forţele afgane înfaţa rebeliunii talibanilor, care a continuat să câştige teren în ultimii patruani. Şi ieri, în ciuda măsurilor drastice de securitate luate cu ocaziaconferinţei de ieri, douăpersoane au fost ucise şi alte cinci au fost rănite , într-un atentat comischiar înainte de conferinţa internaţională. Explozia s-a produs în zonaKhair Khana .


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-06-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine