2020-03-28 17:34

Conform unei noi ordonanţe de urgenţă, ţărănistul Ion Diaconescu ar fi trebuit să aducă bani de acasă. Guvernul Boc condamnă oficial anticomunismul

 |  19:02
Conform unei noi ordonanţe de urgenţă, ţărănistul Ion Diaconescu ar fi trebuit să aducă bani de acasă. Guvernul Boc condamnă oficial anticomunismul

O ordonanţă deurgenţă de miercuri seară plafoneazăsumele de bani pe care ar urma să le primească foştii deţinuţi politici şisuspendă pentru o perioadă de doi ani plăţile în numerar pentru foştiiproprietari care au optat (şi) pentru această formă de despăgubire.

Dacă nu ar fi câştigatdeja în justiţie, ca daune morale, despăbubiri în valoare de 500.000 de europentru perioada de detenţie, venerabilul fost lider al PNŢCD, nonagenarul IonDiaconescu ar fi trebuit să dea Guvernului bani din casă. Aceasta din cauzaunei Ordonanţe de Urgenţă adoptate pe ascuns de Guvern (proiectul actuluinormativ a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor miercuri dimineaţă,cu menţiunea că va sta la dispoziţia celor interesaţi să trimită sugestii, 10zile - n.a.) care prevede plafonarea despăgubirilor pentrufoştii deţinuţi politici la 10.000 de euro. Conform Legii 221 /2009 (adoptatăînsă de Cabinetul Tăriceanu II, dar votată în 2009 în Parlament) nu exista olimită pentru despăgubirile morale ce urmau să le primească - dar numai dacă seadresau justiţiei - foştii deţinuţi politici. Numai că, instanţa urma să ţinăcont şi de sumele de bani primite de foştii deţinuţi politici în bazaDecretului-Lege 118/1990. Şi aceşti 10.000 de euro se obţin tot prinintermediul instanţei de judecată, dar şi în acest caz judecătorii trebuie să ţinăcont de „măsurile reparatorii obţinute prin D-L 118/1990”.

Un fost deţinutpolitic primeşte 200 lei pe lună pentru un an de detenţie (prin D-L/118/1990).Ion Diaconescu a stat 17 ani în detenţie, deci, pe lună, primeşte 3.400 de lei,iar într-un an - 40.080 de lei (adică 9.542 de euro). Practic, dacă ţinem contde prevederile Ordonanţei, dacă Ion Diaconescu ar fi cerut daune în justiţieîncepând de mâine, ar fi trebuit să aducă bani de acasă, pentru că el primeşte de19 ani bani prin D-L 118/1990.

Cred că va trebui să aduc bani deacasă”

Strania situaţiene-a fost confirmată de actualul preşedinte al AFDPR, Octav Bjoza. „Nimeni,nici un oficial al statului Român nu ne-a consultat în privinţa acestei ordonanţe.Să mergem în audienţă la preşedinte sau la premier, nu are nici un rost, amfăcut câte patru solicitări de audienţă într-un an şi jumătate şi n-am primit niciun răspuns. Nu ştiu ce voi face de acum înainte. Dacă este să se aplicead-literam ordonanţa, eu, care nu am fost mult timp deţinut politic, trebuie săaduc bani de acasă, dacă apelez la justiţie. Dar ce fac oare cei cu 10-15 aniînchisoare? În plus, nu ştim dacă se mai acordă drepturile cuvenite prin D-L118/1990. Ordonanţa este confuză”.

La ora actuală,în scriptele AFDPR mai figurează 4.000 de foşti deţinuţi politici, 30.000 de soţi/urmaşiai foştilor deţinuţi politici şi circa 30.000 de foşti deportaţi.

Despăgubirile în bani, suspendate doi ani

Ordonanţa mai stipuleazăcă “pe perioada de suspendare valorificarea titlurilor dedespăgubire emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor se vaface doar prin conversia lor în acţiuni emise de FondulProprietatea, corespunzător sumei pentru care s-a formulat opţiunea”. Acest lucru înseamnă că fostului proprietar căruia i se aprobă dosarul dedespăgubire nu mai poate opta, până în 2012, şi pentru varianta de despăgubiriîn numerar, ci doar pentru varianta de despăgubiri în acţiuni. Tot ordonanţamai spune că, „ persoanele care, până la data intrării în vigoare aprezentei orodonanţe de urgenţă au optat pentru acordarea titlurilor de plată,dar acestea nu au fost emise de Autoritatea Naţională pentru RestituireaProprietăţilor, pot opta pentru conversia titlurilor de despăgubire în acţiuniemise de Fondul Proprietatea. Persoanele care nu optează pentru conversiatitlurilor de despăgubireîn acţiuni emise de Fondul Proprietatea vor primi titluri de plată dupăexpirarea perioadei de suspendare…”. Cu alte cuvinte, cei care urmau săprimească bani gheaţă, fie trec pe acţiuni, fie aşteaptă să treacă perioada desuspendare de doi ani. Menţionăm că foştii proprietari care din diferite motivenu au mai putut fi despăgubiţi în natură, aveau următoarele variante:despăgubiri în acţiuni la Fondul Proprietate, despăgubiri în acţiuni şidespăgubiri în numerar până la concurenţa sumei de 500.000 lei noi, acordată îndouă tranşe anuale de 250.000 lei. Cine avea de primit despăgubiri în numerarpână în 250.000 lei, primea toată suma într-o singură tranşă.

Guvernul „recuperează” 35 de milioane de europe an

Conform datelor publicate pe site-ul ANRP,până în prezent un număr de 18.042 de persoane au optat pentru despăgubiri înnumerar. Valoarea totală a sumei pentru opţiunile în numerar este de2.038.607.852 lei (peste 485 de milioane de euro). Pentru 2010, ANRP a primitde la Buget 180 de milioane lei. Scăzând chetuielile de personal, cele decapital etc., ar rămâne în jur de 150 milioane lei pentru despăgubiri pentruacest an, şi, cam tot atât în 2011, pentru că la previziuni pentru anul viitor,mai marii finanţelor au alocat aceeaşi sumă. Asta înseamnă că Guvernul va faceo economie de peste 35 milioane de euro în acest an, paritatea euro/leucalculată pentru bugetul pe 2010 fiind de 4,2 lei un euro. Chiar şi fărăaceastă suspendare, foştii proprietari aveau “probleme”. Până în prezent, tranşaa I-a de despăgubiri în numerar s-a acordat până la cererea de opţiune 3.912din 22 aprilie 2008. Dacă ţinem cont de faptul că în 28 decembrie 2008 seajunsese la cererea de opţiune, 8.700 şi că despăgubirile în bani trebuiaacordate solicitanţilor în doi ani de la terminarea formalităţilor, se poateobserva că deja există întârziri la plăţi - tranşa a I-a pentu cca 5.000 de foştiproprietari, iar în ceea ce priveşte tranşa a II-a sunt şi mai multe restanţe.Un calcul sumar arată că nu doi ani, ci între 8 şi 10 ani trebuie să aştepte unfost proprietar pentru a obţine banii. Calculul a fost făcut însă înainte desuspendarea plăţilor decisă prin ordonanţa de miercuri noapte.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638935-11-12Parerea ta...

PISCEKY
02 Iul 2010

un om mic la stat si in acelasi timp la sfat!(boc).pai cum sa nu dea o asemenea ordonanta daca el a facut armata la SECU IAR IN TIMPUL SCOLII(ADICA IN TIMPUL LIBER ,LOL,CA IN CEEA CE PRIVESTE INVATATUL.........I-AU PICAT VREO 4 ORDONANTE.....LOL)SE OCUPA CU B.O.B(PRIETENII STIU DE CE.....LOL,SE VEDE CUM A AJUNS PRIMAR IAR MAI APOI PRIM ....SAU MAI BINE ZIS...DOI ,LOL,MINISTRU).IN REST SPER SA PATEASCA SI FAMILIA LUI CE AU PATIT BUNICII MEI,MAMA SI SORA EI SI ATUNCI.....BOC..IL OMARA PE VLADESCU!
VLAD.ADRIAN
04 Iul 2010

Guvernul Boc va reusi cu siguranta sa scoata tara din recesiune cu toate ridicularizarile exterioare. Rusine acelora care dau in guvern.
DUMITRU IUGA
05 Iul 2010

Sper ca Justitia din Romania - Alo! Domana Pivniceru! - sa ignore acest amestec intolerabil al Puterii executive in treburile Puterii judecatoresti si sa-si faca treaba asa cum scrie la carte. Si mai sper ca Societatea civila din Romania sa ia atitudine si sa dea peste nas domnului Prim Ministru Emil Boc. Si inca mai sper ca Presedintele Romaniei sa-l traga de urechi pe domnul Emil Boc.
DUMITRU IUGA
05 Iul 2010

Erata: Doamna Pivniceru si nu Domana Pivniceru.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine