2020-04-06 16:14

Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate, Iulian Fota, aruncă bomba: “Strategia de Apărare a Ţării trebuie revizuită anual”

 |  18:14
Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate, Iulian Fota, aruncă bomba: “Strategia de Apărare a Ţării trebuie revizuită anual”

Consilierulprezidenţial, Iulian Fota, a declarat în exclusivitate pentru “Puterea” căStrategia de Apărare a Ţării conţine o serie de ambiguităţi care ţin desecuritatea naţională, dar că anumite pasaje trebuie reformulate pentru a secunoaşte exact despre ce “este vorba”. Oficialul de la Cotroceni susţine cădinamica relaţiilor internaţionale poate conduce la situaţia ca Strategia săfie revizuită anual.

După ce a fostadoptată de CSAT şi trimisă spre dezbatere la Parlament, Strategia de Apărare aŢării a trezit numeroase controverse. Consilierul prezidenţial pe probleme desecuritate naţională, Iulian Fota, ne-a explicat că există “anumiteambiguităţi” în această Strategie, dar că au fost şi anumite scăpări care vortrebui revizuite. “Trebuie să precizez că oStrategie nu poate fi foarte exactă. Fie pentru că vorbim despre situaţiiipotetice care pot apărea în viitor, fie pentru că atunci când vine vorba desecuritatea naţională rămâne o zonă de ambiguitate pe care fiecare ţară ofoloseşte în interesul său. Asta dă şi farmec documentului. Cadrul acelaambiguu rămâne aşa”, a subliniat Fota. El a adăugat că scopul unei astfel deStrategii este să asigure un grad de transparenţă, dar trebuie ţinut cont defaptul că securitatea şi apărarea naţională se bucură de „un grad limitat de transparenţă”.„Putem vorbi de cât de mare să fie gradul de transparenţă,dar nu putem vorbi de transparenţă totală, atâta timp cât nimeni în NATO şi în UniuneaEuropeană nu a inventat transparenţa totală în probleme de securitate. Dacă văuitaţi şi la alte ţări şi ele folosesc formule care dau de gândit. Statul pune o parte din bucătăria sa pe masă, dar totuşi oparte din ea rămâne doar pentru el”, a comentat plastic Fota nivelul detransparenţă al Strategiei de Apărare.

Mass-media, ambiguitate în 2010

Dupăce presa a fost introdusă anul acesta la capitolul “vulnerabilităţi” la adresasiguranţei naţionale, formulările neclare lasă loc de interpretări, în sensulintroducerii mass-mediei şi la capitolul “riscuri şi ameninţări”. Problema oconstituie insuficienta explicare a termenului actor non-statal. În proiectulStrategiei de securitate naţională din 2006, elaborată de generalul ConstantinDegeratu, mass-media este indicată drept un actor non-statal. “Actoriinestatali principali sunt: mass-media; partidele politice; sindicatele,patronatele şi alte organizaţii profesionale; organizaţiile nonguvernamentaleşi alte forme de participare ale societăţii civile; organismele de conducereale companiilor”, se arată în documentul citat. În Strategia din 2010, aceastăexplicaţie lipseşte cu desăvârşire. În schimb se face referire la acestconcept, precizându-se că “activităţile şi preocupările informative ale unoractori non-statali orientate spre influenţarea actului decizional, inclusiv adeciziei politice, a mass-mediei sau a opiniei publice”, constituie un risc sauo ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Pe scurt, preocupările informativeale mass-mediei pot fi considerate că influenţează decizia politică şi opiniapublică.

“Trebuie reformulat”

Teoriaeste contrazisă de consilierul prezidenţial Iulian Fota. “Mass-media nu poate fi considerată în nici un caz unactor non-statal. Actorii non-statali sunt organizaţii care nu au caracter de decizie într-un stat, pot să fie localizate fie numai pe teritoriul unui stat,fie pot fi localizaţi pe teritoriul mai multor state. Când s-a trimis Strategiade Apărare a Ţării către Parlament, ne-am exprimat disponibilitatea pentruobservaţii, discuţii. Sunt anumite zone în care noi, ca specialişti, ştimdespre ce este vorba, dar poate nu le-am explicat suficient”, a precizatoficialul de la Cotroceni. El a declarat că textul trebuie reformulat pentru ase cunoaşte despre ce este vorba. „România nu a avut până în anii ’90învăţământ public de ştiinţe politice, iar acum există viziuni diferite asupra anumitor termeni. Osă vedeţi că există oameni care folosesc acelaşi concept cu înţelesuridiferite. Ne-am uitat în Strategia din 2006 şi de aceea există un capitolcontinuitate şi adaptare. Ideile mari din Strategia de atunci le considerămvalabile. Sunt câteva lucruri semnalate la care vom aduce anumite clarificări.Literatura de specialitate nu duce discuţia despre actorii non-statali în zonamass-media sau a ONG-urilor, ci a acelor grupări care au anumite revendicări”,a adăugat consilierul prezidenţial.

Peste 5.000 de site-uri ale radicalismului islamic

Dacă în 2006,mass-media, partidele şi organizaţiile nonguvermentale erau incluse încategoria actorilor non-statali, conceptul diferă total în 2010. Iulian Fota aidentificat pentru „Puterea” noii actori non-statali. „Este foarte cunoscutăpromovarea mesajelor radicale împotriva anumitor grupuri etnice, împotrivaanumitor minorităţi prin website-uri. Erau în urmă cu un an peste 5.000 de websiteuri, esteposibil ca numărul lor să fi crescut, care promovau mesaje din zonaradicalismului islamic. Unele mesaje suntde ură şi de incitare la violenţă. Unele organizaţii au revendicări paşnice,democratice, pe faţă, şi sunt alte organizaţii din astea non-statale care acţioneazăilegal, folosesc violenţa, produc distrugeri, victime şi ca atare atitudineafaţă de ele este alta. Tot aici ar intra ca definiţie şi cartelurile crimeiorganizate transnaţionale, care folosesc în atingerea scopurilor mijloaceilegale”, a explicat consilierul prezidenţial pe probleme de securitate.

Diferenţe conceptuale

Iulian Fota punepe seama schimbărilor din situaţia internaţională diferenţele conceptuale aleStrategiei din 2010 faţă de cea din 2006. „Trebuie să vă gândiţi că redactareaacelui document a fost făcută la nivelul anului 2005. De atunci situaţiainternaţională a evoluat foarte mult”, a afirmat consilierul preşedinteluiTraian Băsescu. El ne-a dezvăluit că a simţit în cele şase luni în care alucrat la elaborarea Strategiei de Apărare a Ţării cum situaţia internaţionalăse schimbă, iar acest lucru putea face ca anumite lucruri scrise în documentulde la Cotroceni să nu mai fie valabile. „Ne-am gânditcă ar trebui ca această Strategie să fie revizuită anual. Preocupaţi detreburile noastre politice interne nu mai sesizăm dinamica internaţională, iaruneori ritmul schimbărilor este prea mare”, a subliniat oficialul de laCotroceni pe probleme de securitate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-30

Mai multe imagini:
Consilierul prezidenţial pe probleme de securitate, Iulian Fota, aruncă bomba: “Strategia de Apărare a Ţării trebuie revizuită anual”
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine