2020-04-05 17:44

Consiliul miniştrilor de externe din UE a generat. Discuţii aprinse între Franţa şi România pe tema romilor

 |  16:59
Consiliul miniştrilor de externe din UE a generat. Discuţii aprinse între Franţa şi România pe tema romilor

Româniaşi Franţa s-au contrazis la consiliul miniştrilor de externe din UE, pe temaimigraţiei romilor. Secretarul de stat, Pierre Lellouche, a declarat căresponsabilitatea integrării romilor revine ţărilor de origine. Pe de altăparte, ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a spus că pentru acestlucru este nevoie de o abordare europeană. Franţa vrea ca ţările de origine, în specialRomânia, să se ocupe de integrarea romilor, pentru alimita fluxurilemigratorii, şi cereca tema nediscriminării să nu mai fie folosită dreptpretext pentru lipsa de acţiune.

Întimpul consiliului, guvernul francez a ridicat la nivel european preocupărilesale în ceea ce priveşte delincvenţa romilor. Preşedintele Nicolas Sarkozy,crede căinsecuritatea este generată de comportamentul unora dintre nomazişi romi. Secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, adeclarat că în Europa, din 11 milioane de romi 9 milioanesunt deţinătoriai unui paşaport european şi a subliniat că principala responsabilitate pentruintegrare revine ţărilor de origine ale acestor persoane. România este unadintre cele mai vizate ţări din acest punc de vedere. "Nu se pune problemastigmatizării unei comunităţi sau a unor state, dar ne confruntăm cu o problemăreală şi a venit timpul să ne ocupăm de ea", aprecizat Lellouche.

Româniaa susţinut şi continuă să susţină o abordare europeană a integrării romilor şiidentificarea de soluţii comune de către statele membre şi Comisia Europeană,în plus faţă de eforturile naţionale, în domenii-cheie precum educaţia,formarea profesională, sănătatea şi condiţiile de locuit, a declarat luni,ministrul de externe, Teodor Baconschi.

"Am fost implicaţi în procesul dedezvoltare a platformei europene pentru incluziunea socială a romilor şisocotim că situaţia lor socio-economică dificilă nu poate fi rezolvată decâtprin conlucrarea tuturor statelor membre şi prin alocarea din partea Comisiei aunor fonduri care să permită progrese semnificative concrete din acest punct devedere", a afirmat ministrul român de externe, Baconschi.

Românianu acceptă niciincriminarea unor grupuri etnice, nici stigmatizarea lor,iar problema romilor este a întregii comunităţi europene.

"Infracţiunilesunt comise cu titlu individual şi legea trebuie sa acţioneze ca atare. Ceputem face în plus este să întărim cooperarea între poliţia românăşi, spre exempu, poliţia franceză", a adăugat ministrul român de externe.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine