2020-02-18 03:50

Consultări IOHANNIS - DĂNCILĂ pe tema relocării AMBASADEI din Israel, la Palatul Cotroceni UPDATE

 |  09:34
Consultări IOHANNIS - DĂNCILĂ pe tema relocării AMBASADEI din Israel, la Palatul Cotroceni UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat-o marţi la Cotroceni pe premierul Viorica Dăncilă pentru consultări pe tema politicii externe, inclusiv a relocării ambasadei României în Israel, şeful statului precizând că Dăncilă poate fi însoţită de miniştrii de resort. Iniţiativa şefului statului vine în contextul în care, în urma unei invitaţii pe aceeaşi temă adresată ministrului de Externe Teodor Meleşcanu, prim-ministrul a precizat că nu i s-a cerut acceptul pentru o astfel de discuţie. Premierul Viorica Dăncilă a răspuns invitaţiei la consultări adresate de şeful statului, confirmând participarea la întâlnirea programată marţi, la ora 11:00, la Palatul Cotroceni.

UPDATE 12.00 Întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi vice-premierul Ana Birchall s-a încheiat.

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, au ajuns la Palatul Cotroceni, pentru întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, pe tema politicii externe, inclusiv a relocării ambasadei României în Israel.

UPDATE: Prim ministrul Viorica Dăncilă va onora invitaţia la Palatul Cotroceni, anunţă biroul de presă al Guvernului.

În urma invitației transmise de Administraţia Prezidențială, prim-ministrul României Viorica Dăncilă a transmis următorul răspuns:

"Domnule Președinte, în cadrul dialogului interinstituțional, am primit invitația dumneavoastră la consultări pe teme de actualitate de politică externă, respectiv recentele evoluții din Orientul Mijlociu şi relațiile bilaterale ale României cu Statul Israel.

Pe această cale, confirm participarea", a transmis guvernul.

UPDATE: "Stimată doamnă prim-ministru,

Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluţii recente din politica externă, în temeiul dispoziţiilor art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări în data de 15 mai, ora 11,00, la Palatul Cotroceni.

Consultările vizează clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării Ambasadei României din Statul Israel, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită.

La această întâlnire puteți fi însoțită de miniștrii de resort", se arată în invitaţia adresată premierului de către preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE: Liviu Dragnea a afirmat, într-o decizie susţinută la Palatul Parlamentului, că decizia privind prezenţa lui Meleşcanu, marţi, la Cotroceni îi va aparţine premierului şi l-a acuzat pe Iohannis că îşi încalcă prevederile constituţionale pentru că nu el conduce Guvernul ca să cheme miniştrii la ordin.

"În ceea ce privește convocarea la ordin a ministrului de Externe este o decizie pe care o va lua doamna prim-ministru, după o discuție cu domnul Meleșcanu, dar aici vreau să spun două lucruri. La singura întâlnire pe care am avut-o la Cotroceni, s-a convenit că președintele nu convoacă și nu cere miniștrilor să vină la Cotroceni. (...) Acest lucru nu s-a respectat niciodată. Va decide doamna prim-ministru ce se întâmplă, pentru că nu președintele conduce Guvernul", a spus Liviu Dragnea.

Ştire iniţială:

"Având în vedere opiniile exprimate de Guvern în legătură cu evoluţii recente din politica externă, în temeiul dispoziţiilor art. 86 din Constituţie, vă invit pentru consultări în data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni. onsultările vizează clarificarea unor aspecte ce ţin de politica externă a României, inclusiv problematica relocării ambasadei României din statul Israel, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită", a scris şeful statului în invitaţie.

De asemenea, a precizat că la această întâlnire Dăncilă poate fi însoţită de miniştrii de resort.

La rândul său, Viorica Dăncilă a confirmat participarea la discuţiile cu preşedintele.

"Domnule Preşedinte, în cadrul dialogului interinstituţional, am primit invitaţia dumneavoastră la consultări pe teme de actualitate de politică externă, respectiv recentele evoluţii din Orientul Mijlociu şi relaţiile bilaterale ale României cu Statul Israel. Pe această cale, confirm participarea", a transmis ea

.Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a fost chemat la Palatul Cotroceni, marţi, de către preşedintele Klaus Iohannis, pentru a-i da explicaţii după ce România, alături de Ungaria şi Cehia, a blocat o iniţiativă a Uniunii Europene lansată de Franţa şi de alte state membre UE, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. Şeful statului spunea că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acţionat pentru blocarea declaraţiei UE. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, după şedinţa BNP al PSD, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să o sune dacă vrea ca ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, să meargă la Cotroceni, adăugând că, ”dacă îşi va da acordul premierul”, ministrul va merge.

Şeful statului a mai invitat-o pe Dăncilă la discuţii pe tema conflictului Guvern - BNR, însă aceasta nu a dat curs invitaţiei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-15Parerea ta...

LEVST.
16 Mai 2018

giohanala Sibiului, un mizerabil ,a invitat-o pe docila, sperand ca aceasta va refuza si-astfel- va avea combustibil la focul sau, cu demisia...Insa, in primul rand, daca i-a cerut imperios demisia, trebuia sa continue pe tema, si nu sa o invite la consultari, nu are niciun sens, asa ceva...Oricum, se vor da-din nou- in stamba in cel mult cateva zile...
ANONIM
16 Mai 2018

Corect mai levst ...asa arata un palmier parvenit si arogant ...se crede buricul țării dar in realitate este un hemorid parazitar anemic
ANONIM
16 Mai 2018

Corect mai levst ...asa arata un palmier parvenit si arogant ...se crede buricul țării dar in realitate este un hemoroid parazitar anemic
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine