2020-02-21 15:23

UPDATE. Consultări preşedintele Klaus Iohannis - partidele parlamentare pe bugetul Apărării

 |  10:30
UPDATE. Consultări preşedintele Klaus Iohannis - partidele parlamentare pe bugetul Apărării

Consultările dintre preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare au început, luni dimineaţă, la Palatul Cotroceni. Tema discuţiilor vizează încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.

UPDATE, ora 13.01 Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu delegaţia PC, condusă de liderul Daniel Constantin, pe tema încheierii unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Apărare.

Din delegaţia PC mai fac parte senatorul Vasile Nistor, deputatul Bogdan Ciucă, primarul sectorului 4, Constantin Popescu Piedone, deputatul Damian Florea şi senatorul Eugen Durbacă.

...............

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a avut la ora 11.30, consultările cu UNPR, pe tema încheierii unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Apărare.

Din delegaţia UNPR care este condusă de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, mai fac parte Neculai Onţanu, - secretar general al UNPR şi primarul sectorului 2 al Capitalei, senatorul Ion Toma - secretar general adjunct, Cătălin Cherecheş – vicepreşedinte şi primar al municipiului Baia Mare, Florin Secară, preşedintele departamentului de apărăre, şi deputatul Liviu Codârlă – preşedintele departamentului pentru siguranţă naţională, din UNPR.

Gabriel Oprea a declarat, că UNPR propune ca bugetul de 2% pentru Armată să se aplice începând cu 2016, nu din 2017

”UNPR salută iniţiativa domnului preşedinte Iohannis de a semna un acord cu toate partidele parlamentare pentru a acorda, din 2017 un buget armatei de minim 2% pentru următorii 10 ani. Armata română are nevoie de acest buget, mai ales în actualul context de securitate mondială, regională, are programe majore de înzestrare, avioanele multirol, modernizarea fregatelor sau baza 99 de la Deveselu. Mai mult decât atât, i-am propus domnului preşedinte Iohannis, vom propune şi primului ministru, partenerilor din coaliţia de guvernare, ca acest lucru, adică bugetul de minimum 2% să-l facem chiar din 2016. Orice zi câştigată în plus reprezintă mai multă siguranţă pentru români”, a afirmat vicepremierul Gabriel Oprea.

Ministrul a mai spus că în discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis a mai fost atins subiectul legilor ”Big Brother” sau a cartelelor pre-pay. Referitor la acestea, UNPR consideră că este necesară o dezbatere publică între reprezentanţii societăţii civile, ai Guvernului, ai instituţiilor pe linia securităţii naţionale şi ai mediului academic.

...............

Reprezentanţii PNL au început, la ora 10.45, discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, pe tema privind încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.

”Acordul pe care îl iniţiază preşedintele şi care sper să obţină un consens din partea partidelor politice este un acord pe deplin justificat. Aceasta înseamnă, pe de o parte, din punctul nostru de vedere, punerea în operă a tuturor angajamentelor la care România s-a angajat de la momentul semnării acordului de aderare la NATO, iar pe de altă parte înseamnă categoric o investiţie în securitatea naţională şi o investiţie în securitatea fiecărui cetăţean al României”, a declarat preşedintele PNL, Alina Gorghiu, la finalul consultărilor.

Liberala a mai afirmat că, prin semnarea acordului propus de preşedintele Klaus Iohannis, ”România dă un semn de maturitate, dă un semn de responsabilitate, asumându-şi prin consens politic sper o promisiune pe care a luat-o în calitate de ţară membră NATO”.

”Avem garanţia că de data aceasta, la iniţiativa preşedintelui României, acest pact - deşi în România există o istorie nefericită a acordurilor pe diverse domenii – va deveni realitate şi România va trece de la entuziasmul de a fi ţară NATO la responsabilitatea pe care o presupune acest angajament”, a mai declarat Gorghiu.

Prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, a afirmat, al rândul său, că acordul iniţiat de Klaus Iohannis vine să răspundă angajamentului luat la summit-ul NATO din luna septembrie.

”Considerăm că un astfel de acord politic e o garanţie în plus pentru ca Guvernul Ponta să-şi respecte angajamentele faţă de apărare luate chiar prin programul de guvernare – menţionez aici un program de restabilire a capacităţii de luptă a armatei române care a fost întrerupt la această oră. Suntem convinşi că numai printr-un consens politic pe termen lung putem da încredere şi militarilor noştri dar şi partenerilor strategici ai României că suntem gata să ne ridicăm capacitatea de apărare, plecând de la principiul că securitatea noastră înseamnă prosperitatea noastră”, a precizat Cătălin Predoiu.

...............

PSD a fost primul partid care a intrat la consultări cu preşedintele Klaus Iohannis. Discuţii au durat aproximativ o jumătate de oră, social-democraţii plecând de la Palatul Cotroceni fără a face declaraţii de presă.

Prima delegaţia care a intrat la consultările cu preşedintele Traian Băsescu este cea a PSD, condusă de premierul Victor Ponta. Din delegaţia social-democraţilor mai fac parte Mircea Duşă, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov.

Alături de şeful statului, la discuţii participă consilierii Dan Mihaalache, George Scutaru, Cosmin Marinescu şi Andrei Muraru.

Există posibilitatea ca la finalul consultărilor, şeful statului să facă o declaraţie de presă, în care să prezinte concluziile discuţiilor cu reprezentanţii partidelor parlamentare.

Întâlnirea dintre preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare vine la o săptămână după şeful statului a anunţat că una dintre priorităţile mandatului său este găsirea de soluţii pentru creşterea bugetului Apărării.

”Voi declanşa consultări cu toate partidele parlamentare, pentru încheierea unui acord politic, cu scopul asigurării, în anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB, pentru Apărare”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit programului consultărilor, şefului statului discută mai întâi cu delegaţia PSD, între 10.00 şi 10.30.

De la 10.45 la 11.15 vor intra la consultări reprezentanţii PNL.

Între 11.30 şi 12.00 preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu UNPR, iar între 12.15 şi 12.45 cu reprezentanţii PC.

De la 13.00 la 13.30 este programată discuţia cu UDMR, iar de la 13.45 la 14.15, cea cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale. De asemenea, la finalul consultărilor, de la 14.30 la 15.00 vor intra la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis reprezentanţii PPDD.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-12Parerea ta...

TINAND CONT CA ARMATA
12 Ian 2015

a fost continuu VITREGITA, sa reduca SRI-ul la un sfert (pt.ca mai sunt si altii destepti si capabili prin DIICOT-ul, STS, DNA, Parchetele si alte structuri); Ce naiba! Era mandria noastra armata dupa '89! Iar 'ochiul si timpanul' (SRI-ul) tinde sa (re)i-a formele monstruose ale vechii Securitati de prin anii '50 (prin apucaturi: filari, rapoarte si altele...). P.S. Trebuie o dezbatere publica serioasa si un SONDAJ real (nu facut de Ghita si de alti 'acoperiti') si o sa vedeti ca majoritate vor INVIATA ARMATA la ceea ce-a fost odata!
ARMATA ROMANA
12 Ian 2015

trebuie sa devina IAR atragatoare pt.tineri; trebuie sa devina o MANDRIE sa lucrezi in cadrul Armatei, sa inveti tot ceea ce tine de tactica de lupta, strategii, trasul cu pusca, cu tunul, cu grenada...nu numai cu timpanul si cu banul, ca la SRI!
PREVAD CA
12 Ian 2015

dupa atentatele astea, sa vina IN VAL si altele pt.a justifica controlul absolut asupra cetatenilor prin legi gen “Big Brother” sau “Patriotic Act”, inchiderea granitelor, gonirea imigrantilor la ei acasa, lichidarea acordurilor internationale, sfarsitul Uniunii Europene, revenirea fiecarei tari la moneda proprie, etc… Unii, déjà au inceput s-o faca (justificat, de altfel): “migraţia economică este o sursă de probleme şi trebuie să fie oprită”, a declarat duminică la Paris premierul ungur Viktor Orban, la finalul marşului împotriva terorismului, citat de presa ungară, relatează AFP. “Imigraţia economică este un lucru rău pentru Europa, este o sursă de probleme şi de pericole pentru popoarele europene, iar de aceea ea trebuie oprită”, i-a spus el unui jurnalist de la televiziunea publică ungară, citat de MTI. “Atât timp cât voi fi eu premier, Ungaria nu va fi o destinaţie pentru imigranţi”, a adăugat Orban.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine