2020-02-22 13:49

Consultările lui Iohannis cu partidele: Parlamentari puțini, imunitate mică

 |  21:01
Consultările lui Iohannis cu partidele: Parlamentari puțini, imunitate mică

Președintele Iohannis a declarat miercuri seară, că la consultările cu partidele pe tema legilor electorale s-a pornit de la reforma instituțiilor, primul pas în reforma clasei politice. El a declarat că toate partidele sunt de acord să instituie o procedură mai rapidă pentru ridicarea imunității parlamentarilor. Iohannis a precizat că a supus atenției partidelor soluții pentru votul din străinătate, finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, precum și „nefericita OUG 55 privind migrația aleșilor locali”.

Președintele a declarat că a propus un calendar concret, respectiv până la finalul sesiunii parlamentare „să avem legislația privind alegerile din Diaspora, alegerile locale și parlamentare și finanțarea partidelor și campaniilor electorale”.

PSD și referendumul din 2009

După consultări, Ponta a declarat că partidul său a susținut ca Autoritatea Electorală Permanentă să organizeze alegerile în Diaspora, în baza unui registru electoral în care să fie trecuți cei care locuiesc peste graniță. Premierul a precizat că Guvernul va pune la dispoziţia AEP toate mijloacele logistice necesare.

În plus, Ponta a spus că PSD este de acord cu reducerea numărului de parlamentari şi va respecta deciziile CC, inclusiv pe cea care impune respectarea referendumului din 2009 privind numărul maxim de 300 de parlamentari și parlament unicameral.

Șeful Guvernului a mai declarat că PSD sprijină solicitarea lui Iohannis privind modificarea regulamentelor Camerei şi Senatului în sensul ca procedura de ridicare a imunităţii să fie cât mai rapidă.

Ponta a precizat că PSD a propus modificări mai ample la regulamente în urma cărora activitatea Parlamentului să fie mai transparentă, mai eficientă şi mai responsabilă în faţa alegătorilor. „Mai concret”, după modelul de la Parlamentul European, luni să fie zi de lucru în grupurile parlamentare şi de prezenţă a Guvernului fie prim-ministru, fie miniştri, în faţa celor două Camere pentru întrebări şi interpelări, marţi activitate în comisii, iar miercuri şi joi, dezbateri în plen şi vot final.

Pe foaia de hârtie pe care Ponta o ținea în mână la declaraţiile de după consultări se putea citi următorul text: „Soluţii – Diaspora/finanţare partide/Ordonanţa 55/imunităţi penal/ANI/imunitate/sesiune parl./Cod electoral”.

PNL, acțiune pentru alegeri parțiale

Din partea PNL, Alina Gorghiu a confirmat că liberalii au discutat pe tema migrației aleșilor locali în baza OUG 55 la Cotroceni, dar şi despre refuzul Guvernului de a organiza parţiale. Dacă Executivul nu va respecta termenul de 16 februarie solicitat de liberali pentru respingerea ordonanței și o decizie privind pierderea mandatelor migratorilor, PNL va face „o acțiune în contencios administrativ” săptămâna viitoare. PNL a insistat pentru o procedură rapidă de aprobare a solicitărilor venite de la parchete în cazul parlamentarilor, a spus Gorghiu.

La rândul său, Vasile Blaga a declarat că PNL militează pentru o nouă lege a finanţării partidelor, sistem bicameral, reducerea numărului de parlamentari şi sistem de vot mixt. Blaga a declarat că în noua lege a finanţării partidelor se impune „transparenţa totală a cheltuirii banilor în campanie”, introducerea societăţii civile în sistemul de verificare, „limitarea cheltuielilor din campania electorală”, fără să mai ofere obiecte promoționale.

Blaga a spus că PNL susține votul prin corespondenţă și eliminarea în totalitate a votului multiplu și a turismului electoral. Acesta a mai precizat că PNL susţine alegerea primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene în două tururi, pentru reprezentativitate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-28Parerea ta...

MANIX
29 Ian 2015

Dar despre imunitatea domnului Presedinte ,cand se invita partidele la negocieri ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine