2019-10-19 15:21

Consultările preşedintelui cu partidele parlamentare. Iohannis vrea reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei

 |  15:40
Consultările preşedintelui cu partidele parlamentare. Iohannis vrea reluarea ciclului legislativ pe legile justiţiei

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare, pe tema legilor justiţiei, au început miercuri, la Palatul Cotroceni, delegaţia PSD fiind prima care discută cu şeful statului. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de a începe consultările cu partidele parlamentare, că doreşte să se obţină o înţelegere politică pentru a relua ciclul legislativ pe legile justiţiei, cu responsabilitate şi transparenţă, care să ducă la modernizarea acestora. Iohannis a subliniat că el vrea să fie mediator, nu să încheie vreun pact cu partidele. La această oră a început întâlnirea cu delegaţia PSD condusă de Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, înainte de a începe consultările cu partidele parlamentare, că doreşte să se obţină o înţelegere politică pentru a relua ciclul legislativ pe legile justiţiei, cu responsabilitate şi transparenţă, care să ducă la modernizarea acestora. Iohannis a subliniat că el vrea să fie mediator, nu să încheie vreun pact cu partidele. La această oră a început întâlnirea cu delegaţia PSD condusă de Liviu Dragnea.

”Este evident că legile justiţiei în forma în care sunt ele valabile astăzi trebuie regândite şi trebuie modernizate, îmbunătăţite. Este clar că aici cel puţin obiectivul meu este să ajungem să avem legile corectate şi să garantăm independenţa justiţiei. Pentru asta e cu siguranţă nevoie de mai multe lucruri. În primul rând, e nevoie de reluarea ciclului legislativ, dar nu oricum. E nevoie de o legiferare responsabilă, transparentă, care duce la modernizarea reală a legislaţiei în materie”, a declarat preşedintele Iohannis.

El a spus că, pentru acest lucru, e nevoie de discuţii, de transparenţă, de discuţii cu CSM, dar nu ca până acum când avizele au fost constant ignorate.

”Pe partea politică avem nevoie de o înţelegere, un acord între partidele parlamentare pentru a relua acest ciclu legislativ şi a îmbunătăţi legilaţia”, a subliniat şeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că de curând a fost publicată şi opinia Comisiei de la Veneţia, cel mai autorizat organ în materie de justiţie. ”Acele recomandări trebuie luate foarte, foarte în serios, acele recomandări sunt gândite pentru a ajuta România”, a adăugat preşedintele.

Întrebat dacă speră la un pact cu partidele, preşedintele Iohannis a replicat: ”Ştiţi ce? Eu nu vreau niciun pact cu PSD. Nu ştiu cum a apărut ideea, dar cred că s-a înţeles greşit ceea ce se întâmplă aici. Eu vreau să fiu văzut ca un mediator între partidele politice parlamentare. Nu doresc un pact nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu alţii. Eu îmi doresc ca partidele să se înţeleagă pentru a legifera”.

Şeful statului a apreciat că ceea ce s-ar putea obţine este o înţelegere politică între partidele politice.

”Sistem de justiţie trebuie să fie independent şi stabil. Pentru asta, mai devreme sau mai târziu e nevoie de consens în Parlament, nu cu mine, pentru că altfel aceste legi vor fi mereu şi mereu modificate şi vor genera instabilitate şi sistemul nu va funcţiona”, a mai declarat preşedintele.

La consultările de la Cotroceni, liderul PSD Liviu Dragnea este însoţit de Robert Cazanciuc, Eugen Nicolicea, Florin Iordache şi Şerban Nicolae.

Social-democraţii au decis abia miercuri dimineaţă în privinţa participării la consultări.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat miercuri, după şedinţa BPN, că o delegaţie a social-democraţilor va merge la consultările de la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, pe tema legilor justiţiei.

Dragnea a precizat că o delegaţie PSD va merge la consultările cu preşedintele Iohannis, iar conţinutul discuţiilor va fi făcut public, alături de punctul de vedere privind un pact pe justiţie între partidele parlamentare.

Consultările vor dura câte 30 de minute pentru fiecarea formaţiune.

După reprezentanţii PSD, vor urma cei ai ALDE, PNL, USR, UDMR, PMP şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

În ceea ce-i piveşte pe partenerii de guvernare ai PSD, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declara, marţi seară, că va participa la consultările de la Cotroceni, precizând că punctul de vedere al ALDE este structurat de multă vreme.

”Statul de drept înseamnă a avea în centru cetăţeanul şi drepturile lui”, a spus Tăriceanu, care a precizat că şi-ar dori să se găsească ”un teren comun de discuţie şi de înţelegere”.

Întrebat dacă ar accepta ideea unui pact pe justiţie între partide, el a spus că nu ar refuza-o, dar că este important ce va conţine acest pact.

La rândul său, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, spune că, dacă parlamentarii nu se aşează la masă şi nu generează propuneri de modificare a legilor Justiţiei, dacă nu sunt respectate recomandările Comisiei de la Veneţia, atunci România o să intre în coliziune cu Uniunea Europeană, precizând că există riscul unei rezoluţii împotriva ţării noastre privind suspendate fondurile europene.

Ludovic Orban a declarat, marţi seară, la TVR 1, că PNL va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţia formată din cinci persoane, mandatul partidului fiind transpunerea în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

“Am fost invitaţi cu o delegaţie formată din cinci oameni. Mandatul nostru este prestabilit prin decizia Biroului Executiv şi este foarte simplu: o transpunere în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar pe legile justiţiei, de asemenea, de reluare practic a dezbaterii pe Codul Penal şi pe Codul de Procedură Penală pe toate articolele declarate neconstituţionale. Avem şi o solicitare suplimentară adresată Curţii Constituţionale şi anume aceea de a amâna analiza sesizării noastre de neconstituţionalitate până la analiza de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a întrebărilor preliminare formulate de noi. Am formulat cinci întrebări preliminare referitor la Codul Penal şi am solicitat Curţii Constituţionale să trimită aceste întrebări Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se pronunţa”, a afirmat Orban.

El a precizat că există mai multe riscuri pentru România, printre care o rezoluţie împotriva ţării noastre sau o tăiere a fondurilor europene.

În ziua în care a invitat partidele la consultări, preşedintele Iohannis afirma, într-un mesaj transmis cu prilejul conferinţei „Conduita etică a magistraţilor pentru consolidarea încrederii publice. Dialog deschis privind integritatea judiciară”, că independenţa justiţiei române este pusă la grea încercare, preşedintele precizând că sunt tot mai frecvente atacurile la adresa justiţiei din partea unor politicieni lipsiţi de integritate şi, în aceste condiţii, moralitatea şi profesionalismul magistraţilor devin esenţiale în apărarea şi menţinerea încrederii cetăţenilor în justiţie.

De asemenea. preşedintele Klaus Iohannis a afirmat după opinia critică a Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei, că ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea acesta fiind un motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie.

"Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie. Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului României să ţină cont de opiniile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneţia şi să reevalueze cu maximă celeritate modificările aduse legilor justiţiei, dar şi Codurilor Penale şi de Procedură Penală pentru ca impactul negativ asupra justiţiei şi a statului de drept să înceteze”, se arăta în punctul de vedere transmis de Administraţia Prezidenţială.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-10-24Parerea ta...

ANONIM
24 Oct 2018

Ați mai aflat de undeva că justiția ar putea avea, "cicluluri legislative" ?
ANONIM
24 Oct 2018

Sau că, altfel spus , faptul că legile justiției ar putea fi "rezultatul" unor "cicluri legislative" ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray